Dr.-D.-Dilijonas.jpg
Nuo šių metų rugsėjo mėnesio Kauno fakulteto lektoriaus dr. Dariaus Dilijono iniciatyva pradėtas bendradarbiavimas su „Celonis“ kompanija, teikiančia dirbtiniu intelektu paremtas procesų gavybos technologijas. Šios bendrystės rezultatas – nemokama „Intelligent business cloud – academic edition“ licencija, kuri aktuali Kauno fakulteto Finansų ir apskaitos taikomųjų sistemų programos studentams.

„Celonis“ kompanijos procesų gavybos paketai – ateities konsultantų įrankis

Įmonės savo veiklos metu kaupia daugybę duomenų, todėl jiems apdoroti naudojamos ERP, CRM, HR ir apskaitos programiniai produktai. „Celonis“ kompanijos suteikta platforma turi duomenų integracijas su SAP, ORACLE EBS, Salesforce, todėl, pasak D. Dilijono, FinTech, Finansų ir apskaitos taikomųjų sistemų, Ekonomikos ir vadybos programų studentai sužinos, kaip panaudoti inovatyvius duomenų analizės įrankius finansų veiklos procesų efektyvumui užtikrinti.

D. Dilijono nuomone, tai vienas iš geriausių pasaulyje procesų gavybos paketų, kuris leidžia analizuoti bet kokios veiklos procesus, juos išgaunant iš duomenų, modeliuoti jų atitikimą, prognozuoti proceso apkrovas ir daug kitų funkcijų. Procesų gavyba leidžia interaktyviai vaizdų pagalba ištirti kiekvieną proceso žingsnį tam, kad būtų nustatyti trinties ir neatitikimų taškai.

Pasakodamas apie gavybos procesų įrankius, lektorius pateikia pavyzdį, kuris padeda labiau suprasti jų teikiamą naudą. „Pavyzdžiui, skaitmenizuoto apskaitos procese yra gautinų sumų (angl. Accounts receivable) procesas. Jo metu įmonė veda klientams išrašytų sąskaitų apskaitą, jame gausu įvykių (t. y. kiekviena sąskaita turi savo gyvavimo ciklą). Svarbu suprasti, kaip šie procesai vyksta, nes gautinių ir mokėtinų sumų procesai yra įmonių „kraujotakos“ pagrindas. Naudojant procesų gavybos įrankius, mes galime įvairias pjūviais pažvelgti į pinigų cirkuliaciją, analizuoti mokėjimų elgseną, rasti trūkio taškus, aptikti įtartinus mokėjimus. Visus šiuos analitinius komponentus galime sukomponuoti iš atskirų dalių, lyg žaistume LEGO konstruktoriumi“, – teigia D. Dilijonas.

Anot D. Dilijono, tai labai paprastas pavyzdys, realybėje yra ženkliai sudėtingesnių procesų. Taigi, naudojant tokius įrankius galima gana greitai suprasti, kaip funkcionuoja procesai, susikurti būtinus verslo procesų skydelius, pradėti proceso modeliavimą, keičiant proceso eigą redaktoriuje. Svarbiausia – tam nereikalingos programavimo žinios. Tai inovatyvus duomenų gavybą, savitarnos įrankiais pagrįstas priėjimas prie procesų, įgalinantis greitai kurti analitinius komponentus.

Lektoriaus nuomone, kelių metų eigoje, nė viena vidutinė ar didelė įmonė negalės efektyviai funkcionuoti be tokių įrankių. „Galima teigti, kad tai – ateities konsultantų, atsakingų už įmonės procesų našumo gerinimą, įrankis, padedantis išgauti realius veiklos procesus, patikrinti jų atitiktį su įmonėje aprašytais, rasti bei modeliuoti procesų patobulinimus“, – teigia pašnekovas ir akcentuoja, kad „studentai turi pradėti naudotis jau dabar, tam kad pabaigę galėtų būti konkurencingi darbo rinkoje.“ 

Kaip veikia „Intelligent business cloud“ platforma

Pasak dr. D. Dilijono, programinė įranga pasiekiama kompiuterinės debesijos platformoje, todėl galima naudotis tiek universitete, tiek iš namų, be to, yra aktyvuoti visi moduliai. Platforma yra intuityvi ir paruošta naudotis tiek duomenų mokslo specialistams, tiek ir paprastam verslo vartotojui. Taigi yra unikali galimybė studentams naudoti didelius duomenis ir pažangius duomenų analitikos metodus, ruošiant savo baigiamuosius darbus. Dažniausiai šių sričių studentai eksperimentiniams tyrimams naudoja apklausas, bando interviu metu surinkti informaciją apie tiriamosiose įmonėse vykstančius procesus. Dabar jie galėtų pasiekti naujų įžvalgų ir tikslingiau įvertinti verslo procesų efektyvumo problemas. Geriausiai skirtumą galima matyti, pasak lektoriaus, žemiau pateiktuose pavyzdžiuose.

KnF_D._Dilijono__straipsniui_schemos.jpg

Iš savo patirties, aš galiu pasakyti vieną dalyką – žmonės linkę „pagražinti realybę“, o duomenys niekada nemeluoja. Jie parodo realų procesų vaizdą ir jame esančias problemas“, – pabrėžia lektorius.

 

Kiti projektai, kuriuose šiuo metu aktyviai dalyvauja lektorius dr. Darius Dilijonas

Lektorius Darius Dilijonas, 2019 metais pripažintas geriausiu fakulteto dėstytoju, pasakoja, kad žavisi dirbtiniu intelektu ir jo taikymu finansų bei medicinos srityje, todėl ir šiuo metu dirba prie dviejų didelių projektų jį dominančiose srityje. D. Dilijonas vadovauja mokslinių tyrimų projektui AIFA, kuriame kartu su Olandų duomenų mokslo kompanija „Intellerts“ ir daugybe tarptautinių partnerių – FinTech, audito ir finansų srityje, siekia sukurti įmonių finansų veiklos duomenų analitikos įrankių platformą. Minėta finansų ir audito analitikos ekosistema (AIFA) skirta automatizuoti verslo, finansų ir vidinio audito veiklas, naudojant pažangias dirbtinio intelekto (AI), mašininio mokymo (ML) ir didelių duomenų technologijas. D. Dilijono nuomone, pradėjus įgyvendinti šį projektą ir kilo idėja, pasidalinti procesų gavybos įrankių žiniomis su Kauno fakulteto FinTech programos studentais.

Kitas projektas prie kurio šiuo metu dirba lektorius yra dHealth sveikatos platformos vystymas. Šiuo metu pradėta eilė įvairių projektų su Lietuvos medicinos įstaigomis, tam kad būtų sukurti išmanūs lėtinių ligų (diabeto, nutukimo, kardiovaskulinių) valdymo, diagnostikos ir prevencijos metodai. Projekto komanda siekia sukurti inovatyvius gydymo procesų modelius, todėl į pagalbą pasitelkia išmanius dėvimus sveikatos įrenginius ir dirbtinio intelekto technologijas.

VU KnF dėstytojas D. Dilijonas – apie dėstymą, studentus ir šiuolaikiškas studijas jau yra pasakojęs ankstesnėje publikacijoje: http://naujienos.vu.lt/vu-destytojas-d-dilijonas-apie-destyma-studentus-ir-siuolaikiskas-studijas/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku