projektas.jpg2021 m. birželio 17 d. 10.00–14.30 val. vyks virtuali apskrito stalo diskusija „Kūrybinės transformacijos keramikoje: tradicija, inovacija, bendruomeniškumas“. Tai pirmasis Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF)  kartu su Vilniaus dailės akademijos ir Lietuvos liaudies buities muziejaus atstovais vykdomo projekto „Baltų raštai keramikoje: iš praeities į ateitį“ tikslui pasiekti organizuojamas renginys. Bendradarbiavimo sutartį su VU universitetu pasirašę organizacijų atstovai skatins puoselėti ir tęsti lietuvių meno tradicijas.

Projekto autorė ir kuratorė VU KnF Meno vadybos magistrantė Neringa Grigarienė. Pasak N. Grigarienės, šis projektas yra jos baigiamojo darbo dalis. Baigiamojo darbo vadovė – Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė.

Projekto paraiška yra pateikta LKT paskelbtam konkursui. Nors rezultatai bus aiškūs tik liepos mėnesio pabaigoje, projekte numatytos veiklos jau vykdomos pagal sudarytą planą.

Projekto tikslas

Projekto „Baltų raštai keramikoje: iš praeities į ateitį“ tikslas – puoselėti etninę kultūrą ir protėvių kultūros pažinimą, skatinti bendruomeniškumą atskleidžiant jaunajai kartai baltų raštų ypatumus keramikoje bei siekiant tradicijos tęstinumo. Taip pat tikimasi, kad jaunoji karta lavins estetinį skonį ir dar labiau didžiuosis savo Tėvyne ir jos kultūra.

Projekto aktualumas

Projekte didelis dėmesys skiriamas Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms paminėti: bus aktualizuotas ne tik M. Gimbutienės mokslinis palikimas apie senosios Europos, tarp jų ir baltų, kultūrą, bet atkreiptas dėmesys ir į mokslininkės tiesiogines sąsajas su Kauno miestu. Tikimasi, kad mokslininkės teorinės įžvalgos leis išryškinti keramikos kaip vietinės tradicijos tęstinumą, pasitelkiant kūrybiškus inovatyvius sprendimus.

Taip pat šie metai svarbūs ir taikomojo meno sričiai – dekoratyvinei keramikai, kuri puoselėjama jau 90 metų. Dekoratyvinės keramikos tradicijos tęsiamos  Vilniaus dailės akademijoje ir jos padalinyje Kaune, o buitinės keramikos tradicijas puoselėja Lietuvos liaudies buities muziejus, kuriame ne tik eksponuojami įvairūs keramikos dirbiniai, bet kartu vykdomos įvairios edukacinės programos.

Kultūrinė vertė

XXI a. visuomenės poreikiai ir estetinis skonis pasikeitė, todėl ypač svarbi abiejų keramikos rūšių simbiozė, kaip bendruomeniškumo jausmą skatinanti veikla, todėl tikslinga susieti praeitį ir ateitį – kultūros (materialaus ir nematerialaus) paveldo naudojimą, kūrimą ir perdavimą ateinančioms kartoms.

Virtuali diskusija

Projekto tikslui pasiekti 2021 m. birželio 17 d. organizuojama virtuali apskrito stalo diskusija „Kūrybinės transformacijos keramikoje: tradicija, inovacija, bendruomeniškumas“ (nuoroda į virtualų renginį: https://www.facebook.com/events/1158188037938290).

Diskusija aktuali menininkams, keramikams, dizaineriams, menotyrininkams bei kiekvienam, besidominčiam lietuvių juodosios keramikos tradicijomis ir jų tęstinumo galimybėmis. Bendruomeniškumui stiprinti bus pasitelkiama bendros kūrybinės veiklos: organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose menininkė kartu su Vilniaus dailės akademijos studentais ir kitais jaunaisiais keramikais bei bendruomene kurs buities daiktus, panaudojant M. Gimbutienės išryškintus baltiškus raštus, kaip šio krašto senosios kultūros paveldą.

Kūrybinės dirbtuvės

Projekto organizatoriai rengs kūrybines dirbtuves. Pirmojo keturias dienas vyksiančio kūrybinio proceso metu dalyviai kurs Lietuvos liaudies buities muziejuje.  Antrasis etapas, skirtas kūrinių deginimui pagal senąją technologiją. Jis vyks Merkinėje. Dirbtuvėse dalyvaus keramikos studentai, specialistai, bendruomenė.

Šių dirbtuvių svarbia dalimi tapo profesionalios keramikės-menininkės Teresės Jankauskaitės noras pasidalyti sukaupta daugiamete patirtimi su jaunąja karta, kuri tiki tęstinumo svarba. Daugiau nei penkiasdešimt metų menininkė puoselėja senąją juodosios keramikos degimo tradiciją, o savo kūrybą visuomenei pristatė daugiau nei 70-yje autorinių parodų ir interjero erdvių. T. Jankauskaitės patirtis vertinga ne tik jaunajai keramikų, menininkų kartai, bet ir visuomenei, kuri skatinama  domėtis, puoselėti keramikos tradicijas bei atrasti naujų keramikos meno galimybių dizaino srityje.

Tiek kūrybinių dirbtuvių, tiek viso projekto metu sukurta  baltiškųjų ornamentų, juodosios keramikos vizualioji medžiaga bus pristatyta gyvai ir virtualioje erdvėje: muziejuje, ekspozicijoje apie juodąją keramiką, paskaitų metu Vilniaus dailės akademijoje, užsienio lietuvių bendruomenių renginiuose. Taip siekiama didinti naujų kūrybinių galimybių etninių tradicijų prieinamumą ir perdavimą Lietuvoje ir užsienyje gyvenantiems lietuviams.

Kviečiame dalyvauti renginyje ir susipažinti su ilgamete baltų raštų tradicija.

Projekto partneriai iniciatoriai:

Screenshot_2021-05-21_at_16.39.45.png

Vilniaus universitetas (VU), Vilniaus dailės akademija, Lietuvos liaudies buities muziejus
Rėmėjas: UAB ,,TeleSoftas“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku