rma-20190402_102044.jpg
Birželio mėnesį Švietimo mainų paramos fondas baigė vertinti 30 mėnesių vykusį tarptautinį Erasmus+ KA2 strateginės partnerystės projektą, kuriam suteiktas gerosios praktikos (angl. Good Practice) statusas. Tai reiškia, kad Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) vadovaujamo tarptautinio mokslininkų konsorciumo darbas buvo įvertintas labai aukštais balais ir bus pristatomas kaip pavyzdys Erasmus+ projektus rengiantiems ir įgyvendinantiems mokslininkams visoje Europoje.
 

Vieni geriausių savo šalyse – Vilniaus, Tartu, Kopenhagos universitetai ir Dortmundo technologinis universitetas – sudarė „strateginės partnerystės“ konsorciumą Europos Komisijos finansuojamam projektui „BlockNet“ (https://www.knf.vu.lt/en/blocknet) (angl. BlockChain Network Online Education for Interdisciplinary European Competence Transfer (BlockNet) įgyvendinti. Projekto tikslas buvo sukurti pirmąjį Europoje (ir pasaulyje) tarpdisciplininį, į blokų grandinės technologiją (BCT) orientuotą,  internetinį dalyką.
 
Kuriant tarpdisciplininį dalyką buvo siekiama įsigilinti į blokų grandinės technologiją (BCT), ištirti jos poveikį verslo aplinkai, ypač finansų ir logistikos institucijoms, bei atskleisti teikiamas galimybes. Taip pat mokslininkų komanda siekė parengti kursus, suteikiančius žinių būsimiems blokų grandinės technologijų specialistams, kurių paklausa rinkoje nuolat auga. „BlockNet“ – pirmasis  Erasmus+ projektas, kuriame VU KnF yra konsorciumo vadovas, o fakulteto mokslininkas (prof. V. Fomin) – viso projekto koordinatorius.

Projektas atitiko tendencijas

Projektai, gavę „Good Practice“ įvertinimą, yra publikuojami Europos Komisijos portale, kur kiti paraiškų rengėjai, mokslininkai ar kitos suinteresuotosios šalys gali rasti idėjų ar pasisemti įkvėpimo iš sėkmingai įgyvendintų projektų.


Pasak konsorciumo vadovo prof. Vladislav V. Fomin, svarbiau už gerosios praktikos įvertinimą yra kiti pasiekimai, susiję su projektu.

Pirma – pavyko sudaryti konsorciumą iš keturių vienų geriausių Europoje universitetų.  Tokia partnerystė yra labai naudinga Vilniaus universitetui, turinčiam ir įgyvendinančiam tikslą gerinti savo reitingus pasaulio geriausių universitetų sąraše. Fakulteto ir universiteto strateginiai ryšiai su (žymiai) aukštesnius reitingus turinčiais universitetais (daugiau apie reitingus: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2022)  prisidės prie VU augimo strategijos įgyvendinimo.

Antra, projektas atitiko ir prisidėjo prie itin populiarios tendencijos – augančio nuotolinių mokymų populiarumo. Nors projekto idėja ir tikslai buvo suformuluoti prieš COVID-19 pandemiją, sukurti nuotoliniams mokymams pritaikyti blokų grandinės technologijos tarpdisciplininiai moduliai anglų kalba stiprina VU poziciją kaip lankstų, atvirą ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio studentams, universitetą.

rma-20190402_092604.jpgDar viena aktuali ir vis dar sunkiai pritaikoma Lietuvoje tendencija, sėkmingai panaudota projekte – tarpdiscipliniškumo aspektas, kuriuo pasižymi „Blockchain“, apjungianti kompiuterijos, ekonomikos, inžinerijos, finansų, verslo ir teisės sritis. Todėl projekto vadovas prof. V. Fomin dar kartą pabrėžė projekto svarbą ir parengtus tarpdisciplininius kursus, į kuriuos įsitraukė aukštųjų mokyklų studentai. Dalyviams buvo suteikiamos pagrindinės žinios apie „Blockchain“ technologiją ir supažindinta su jos poveikiu bei galimybe pritaikyti skirtingoms verslo aplinkoms.

Projekto veiklą ir medžiagą vertino konsorciumo universitetų studentai

Įprasta praktika, rengiant Erasmus+ strateginės partnerystės projektus, universitetų bendradarbiavimas su pramonės partneriais. „BlockNet“ projekto atveju, dalyviais buvo ne tik pramonės partneriai, bet ir Kauno fakulteto tarpdisciplininės magistro studijų programos Finansų technologijos (FinTech) studentai (kaip ir studentai kituose partnerių universitetuose). Projekto BlockNet rezultatai įtraukti į Kauno fakulteto FinTech studijų programą. Finansų technologijų magistrantai kartu su Tartu, Kopenhagos, Latvijos, ir Dortmundo technologijos universitetų studentais dalyvavo virtualiose mokymosi veiklose ir vertino projekte sukurtą medžiagą. Taip būsimi finansų (VU), logistikos (TUDO), informacijos saugos (UT), bei sistemų inžinerijos (KU) sričių specialistai pagilino studijų metu įgytas žinias apie „Blockchain“ technologiją bei įgijo naujų.

Projekto veikla ir rezultatai

„Blockchain“ (BCT) tarpdisciplininio mažo tinklo internetinių kursų (SNOC) projekto metu atliktas lyginimasis tyrimas (analizuoti „Blockchain“ kurso pavyzdžiai, gauti iš įvairių švietimo įstaigų); įvardytos ir ištirtos darbo skelbimuose minimos kompetencijos; nustatyti geriausi BCT pritaikymo praktikoje atvejai, rekomenduojami įgūdžiai ir sukurta jų koncepcija. Taip pat projekto komanda parengė tarpdisciplininę „Blockchain SNOC“ koncepciją, palengvinančią mokymąsi internetu ir padedančią kursus pritaikyti švietimo įstaigose. Sukurta minėtos koncepcijos multimedalioji mokomoji medžiaga.

Projekto metu sukurti keturi kursai pažengusiems: 2 ECTS kursai, skirti keturioms disciplinoms: Informacijos saugumas; Kompiuterija; Logistika ir tiekimo grandinės valdymas; Ekonomika, vadyba ir finansai. Ir trys įvadiniai tarpdisciplininiai kursai (5, 1 ir 1 ECTS).

Kursų dalyviai gali naudotis projekto metu sukurta kursų medžiaga: skaidrėmis (jų yra daugiau nei 1500), garso įrašais (daugiau nei 16 val.), vaizdo įrašais (daugiau nei 10 val.). Dalyviai taip pat gali patikrinti savo žinias, naudodami savitikros testus bei rasti nuorodų į išorinius šaltinius.

Projekto komanda atkreipia dėmesį, kad net ir pasibaigus „BlockNet“ projektui galima naudotis visa mokymo(si) medžiaga. Medžiagą galima pasiekti per VU atvirų mokymų platformą adresu www.knf.vu.lt/en/blocknet arba
www.atviri.emokymai.vu.lt/blocknet.
 VU atvirų mokymų platformos registracija išlieka prieinama visiems norintiems, ne tik strateginio konsorciumo universitetų studentams. Taip pat „BlockNet“ dalyko mokamieji moduliai bus panaudoti skirtingų Europos universitetų mokymo programose jau 2021 m. rudens semestro metu.

„BlockNet“ projekto vadovas prof. Vladislav V. Fomin

Projektas „Blocknet“(Nr. 2018-1-LT01-KA203-047044) finansuojamas Europos Komisijos pagal „Erasmus+“ KA2 programą. Daugiau informacijos apie projektą: www.project-blocknet.eu

ErasmusDisclaimer_copy_copy_copy.jpg 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku