Ne vienus metus Vilniaus universiteto (VU) dėstytojai ir studentai dalyvauja Romualdo Del BiancoEPSON MFP image fondo ir tarptautinio instituto „Life Beyond Tourism“ rengiamuose susitikimuose, skirtuose bendradarbiavimo tarp mokslo, meno ir verslo glaudinimui. Florencijoje, Italijoje vykstantys susitikimai kasmet sulaukia mokslininkų, verslo atstovų, menininkų, kurie dalijasi žiniomis apie savo šalies kultūrą, supažindina su kultūriniu paveldu ir taip prisideda prie istorinių vertybių ir vietinių amatų populiarinimo.

Nekomercinį turizmą skatinančioje iniciatyvoje aktyviai dalyvauja VU Kauno fakulteto dėstytoja prof. dr. Gabija Bankauskaitė, taip pat buvusi dėstytoja lekt. Dileta Aleksandravičienė, kurios kartu su VU studentais parengė pranešimus taip reprezentuodamos Lietuvą. Naujausias darbas, parengtas kartu su Romualdo Del Bianco fondu, VU, Rusijos valstybinio Ivanovo universiteto, Permės valstybinio universiteto, Rusijos valstybinio naftos ir dujų universiteto (Gubkino universiteto) ir Kazanės federalinio universiteto studentais, – asociatyvinis žodynas „Florence in the Works of Famous People“.

Studentai parengė straipsnius apie žinomas asmenybes

Minėtas žodynas buvo išleistas siekiant pagerbti Rusijoje ir užsienyje gerai žinomą leksikografijos mokyklos profesorę dr. Olgą Karpovą. Leidinys parengtas atsižvelgiant į pandeminę situaciją pasaulyje, kuri paskatino galvoti ir ieškoti naujų galimybių bendradarbiauti ir dalytis gerosios praktikos pavyzdžiais. Rusijos valstybinio Ivanovo universiteto darbo grupė inicijavo naują projektą, skatinantį turizmo atgaivinimą po neigiamo koronaviruso poveikio įvairių šalių kultūroms. Ypač didelis dėmesys skirtas tam, kad jauni žmonės domėtųsi Italijos regiono tradicijomis, paveldu ir patys aktyviai įsitrauktų į lankytinų vietų populiarumo didinimą, taip pat skleistų informaciją apie savo gyvenamosios vietos kultūrinį paveldą.

Leidinyje pateikti studentų ruošti darbai apie Florencijoje gyvenusius, miestą lankiusius ir garsinusius menininkus, muzikantus, aktorius ir kitus žinomus asmenis. Knygoje galima pasiskaityti, pavyzdžiui, apie italų rašytoją, poetą Giovannį Boccaccio, anglų kūrėjus George’ą Noelį Gordoną ir George Eliot, rusų rašytojus Fiodorą Dostojevskį, Ivaną Turgenevą, dailininką Nikolajų Rerichą, poetę Zinaidą Gipius, italų dizainerį Gucco Gucci, anglų aktorių Anthony Hopkinsą bei kitus pasaulyje žinomus ir nusipelniusius žmones. VU Kalbos, literatūros ir vertimo studijų instituto kuruojamos Anglų ir kitos užsienio kalbos (švedų) bakalauro studijų programos studentė Julija Zabielinaitė parengė straipsnį apie karalienę Boną Sforcą Aragonietę, Roberta Milerytė – apie režisierių Eimuntą Nekrošių, Beatričė Paulikaitė – apie Mykolą Kleopą Oginskį, Akvilina Maraulytė – apie dailininką Pandolo Reschi, gyvenusį Abiejų Tautų Respublikoje, Eglė Dubietytė – apie šv. Kazimierą. Studentės savo straipsniuose atskleidė šių garsių žmonių sąsajas su Florencija. Dalį medžiagos studentai tikslino jau viešėdami Florencijoje, todėl leidinyje pateikta informacija ištirta dar nuodugniau – patikrinti faktiniai duomenys, pridėtos tekstą iliustruojančios nuotraukos, nurodyti šaltiniai, todėl skaitytojas gali sužinoti tikslų buvusios gyvenamosios vietos adresą, rasti nuorodą internete į vaizdo medžiagą, meno, muzikos kūrinius.

Tokios iniciatyvos skatina studentų aktyvumą, stiprina ryšius su skirtingos kultūros žmonėmis, padeda įgyti naujos patirties, todėl džiaugiamės fakulteto dėstytojų bendradarbiavimu su Romualdo Del Bianco fondo atstovais ir apčiuopiamais tokios bendrystės rezultatais. Taip pat kviečiame VU Kauno fakulteto dėstytojus ir studentus dalyvauti fondo organizuojamuose renginiuose.

Daugiau informacijos apie fondą: http://www.fondazione-delbianco.org/en ir Kauno fakulteto dėstytojų kartu su studentais dalyvavimą fondo organizuotuose renginiuose: https://www.zurnalai.vu.lt/respectus-philologicus/article/view/12730/11424; https://www.knf.vu.lt/aktualijos/2428-tarpkulturine-patirtis-florencijoje 

Naujausi fondo organizuojami renginiai: https://www.lifebeyondtourism.org/florence-in-the-world-the-world-in-florence-exhibition/ 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku