VU KnF destytoja Dovile Baleviciene2Nuo 2019 m. rudens Vilniaus universiteto (VU) bendruomenės nariai ir ne tik gali konsultuotis su mentoriais. VU prisijungė prie Mentorystės platformos ir skatina dalytis sukauptomis žiniomis bei padėti tobulėti vieni kitiems. Tiek VU dėstytojai, tiek studentai ir alumnai gali tapti mentoriais, patariančiais savo mokiniams dėl būsimų studijų ar karjeros, arba patys kreiptis į mentorius.

Pasak Mentorystės platformos „idialogue“ įkūrėjo Sauliaus Alksnio, mentorystė yra „per laiką ir šimtais tyrimų, tūkstančiais apklausų ir milijonais atsiliepimų patikrinta ugdymo forma“, kurios vertė nebekvestionuojama.

„Gryna tiesa, kad su patyrusio mentoriaus pagalba mes tikslus pasiekiame daug greičiau ir efektyviau, nes jie dalinasi savo patirtimi, vykusiais ir pavykusiais arba nesėkme pasibaigusiais sprendimais, kurie plečia mūsų akiratį ir padeda sutaupyti laiko – brangiausios XXI a. valiutos“, –  sako S. Alksnis.

Kaip tapti mentoriumi? Kada į jį kreiptis? Kas vyksta susitikimų su mentoriumi metu? Apie tai kalbamės su Mentorystės programoje dalyvaujančia VU Kauno fakulteto bakalauro studijų programos Ekonomika ir vadyba dėstytoja dr. Dovile Balevičiene.

Kas jus paskatino tapti mentore?

Kai studijavau magistrantūroje, norėjau sužinoti apie doktorantūros studijas, todėl kreipiausi į mentorių. Taip išgirdau apie doktorantūros studijų subtilybes, užmezgiau naujus kontaktus. Įkvėpta šios patirties, nutariau ir pati tapti mentore.

Dėl kokių priežasčių į jus kreipiamasi? Dėl kokių priežasčių rekomenduotumėte kreiptis?

Įprastai į mane kreipiasi moksleiviai, kurie planuoja studijuoti. Jiems kyla klausimų apie studijų programas, studijų procesą, studentų laisvalaikį ir panašius dalykus. Kreipiasi ir studentai, svarstantys apie aukštesnės pakopos studijas, galvojantys apie karjeros pokyčius, siekiantys pradėti savo projektus.

Rekomenduočiau konsultuotis ne tik dėl būsimų studijų, bet ir tada, kai reikia apsispręsti dėl tyrimų krypties, metodikų. Norisi atkreipti dėmesį, kad šioje Mentorystės platformoje yra ir teisininkų, medikų, verslo atstovų, todėl galima klausti, kai nežinai, kokių gebėjimų reikės viename ar kitame darbe, ką reikėtų studijuoti, jei nori dirbti toje srityje.

Kokiu metu tikslingiausia kreiptis į mentorių?

Į mentorių galima kreiptis bet kada, t. y. po mokyklos, studijų metu ar jau dirbant. Nesvarbu, kokio amžiaus esate. Tiesiog parašote laišką, papasakojate apie savo tikslus ir mentorius su jumis susisieks. Jei neturite konkretaus tikslo, tada papasakojate bent iš dalies.

Kaip išsirinkti tinkamiausią mentorių?

Mentorystės platformoje rasite visus programoje dalyvaujančius mentorius. Kiekvienas iš jų yra nurodęs tam tikrą sritį, todėl paieškos laukelyje suvedę, pavyzdžiui, „studijos“, rasite visus, kurie konsultuoja šia tema. Kartais į mane kreipiasi žmonės, kurie jau mane buvo sutikę anksčiau: dalyvavo mano mokymuose, projektuose ir pan. Studentus skatinčiau nebijoti kreiptis ir į kitų fakultetų dėstytojus mentorius, nes mano patirtis rodo, kad kreipiamasi iš įvairių fakultetų.

Kas vyksta susitikimo su mentoriumi metu?

Pirmiausia reikia aiškiai apsibrėžti tikslą, kurį norime pasiekti. Kartais ši užduotis būna sudėtinga, todėl prašau nusibraižyti minčių žemėlapį. Jei studentas nori sieti savo karjerą su kūryba, tada minčių žemėlapyje turėtų parašyti, kokią veiklą įsivaizduoja, ką veiktų užsiimdamas minėta veikla. Kartais prašau skaityti tam tikrą literatūrą, kartu analizuoti išgirstą ar pamatytą informaciją. Taip po truputį išsiaiškiname, nuo ko reikėtų pradėti, kad būtų pasiektas išsikeltas tikslas.

Kokių iššūkių kyla mentoriui?

Reikia suprasti, kad mentorius nėra visų sričių specialistas, todėl ne visada gali patarti, jei žmogus svarsto apie kardinalius gyvenimo pokyčius. Tokiu atveju nukreipiu į VU Studentų paslaugų ir karjeros skyrių ar į psichologinės pagalbos centrą.

Sakoma, kad kai mokai kitą, pats irgi mokaisi. Kokios patirties įgijote?

Tikėjausi, kad į mane kreipsis dėl doktorantūros studijų, tačiau dažniausiai konsultuoju moksleivius, todėl daugiau įsigilinau į studijų programas – ne tik mūsų fakulteto, bet ir kitų. Supratau, kad nuo pat pirmojo susitikimo reikia nusistatyti bendravimo taisykles: kaip dažnai susitiksime, kiek laiko skirsime, kokiu kanalu bendrausime, kada turėtų būti atlikta užduotis, padėsianti siekti išsikelto tikslo. Dar viena svarbi patirtis – susipažinau su žmonėmis iš įvairiausių sričių. Bendraudama sužinojau, kas jiems aktualu, įdomu, kokie klausimai ir iššūkiai kyla. Mentorystė praplečia akiratį, skatina tobulėti tiek mentorių, tiek mokinį (Mentee).

Daugiau apie Mentorystės programą skaitykite čia.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku