Ieva Damaseviciute apie erasmus nuotrauka2022 m. vasario mėnesį (kitas – rugsėjį) prasidės Vilniaus universiteto (VU) vykdomo ERASMUS+ studijų mainų programos konkursas. Šiame konkurse kviečiami dalyvauti VU studentai, kurie studijų metu norėtų įgyti žinių užsienio universitete. Studentams suteikiama galimybė atlikti ir profesinę praktiką, pažinti kitą kultūrą, susirasti bendraminčių. Tokiu pasiūlymu jau pasinaudojo VU Kauno fakulteto bakalauro studijų programos Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba) ketvirto kurso studentė Ieva Damaševičiūtė. Ji jau antrąjį mainų programos pusmetį yra Švedijoje, tačiau turi planų likti kiek ilgiau. Galbūt pokalbis su studente įkvėps ir kitus fakulteto studentus pasinaudoti universiteto teikiamomis galimybėmis.

Kelintame kurse nusprendėte pasinaudoti ERASMUS+ mainų programos galimybėmis? Kas paskatino pasidomėti?

Į ERASMUS+ studijų mainų programą išvykau trečiame kurse. Nuo mokyklos laikų domėjausi įvairiomis galimybėmis jaunimui, todėl dalyvavau keliuose ERASMUS+ projektuose – jaunimo mainuose ir mokymuose. Taip pat studijų metu turėjau akademines atostogas, kurių metu pusę metų savanoriavau Bulgarijoje pagal Europos solidarumo korpuso programą, kuri yra glaudžiai susijusi su ERASMUS+ veiklomis. Pabandyti paskatino ir tai, kad anksčiau šia galimybe pasinaudoję bendrakursiai apie programą atsiliepdavo tik geru žodžiu, todėl jau žinojau, ko galima tikėtis, tad apsispręsti vykti nebuvo sunku.

Vis dar esu Švedijoje. Planuoju atlikti ir trijų mėnesių trukmės profesinę praktiką su ERASMUS+ programa.

Kokių dalykų mokotės?

Pirmo pusmečio metu mokiausi anglų kalbos subtilybių, šiaurės šalių kultūros bei švedų kalbos; antro pusmečio metu – tarptautinės komunikacijos, švedų kalbos ir kurso Švedija ir švedai.

Kaip vyksta studijos kitoje šalyje? Kaip atrodo studijų procesas, kai esi tarp studentų iš skirtingų kultūrų?

Studijos Švedijoje labai įdomios. Žinoma, jos šiek tiek skiriasi nuo studijų Lietuvoje: mokymasis nėra sunkesnis, tačiau reikia įdėti daugiau pastangų ir savarankiško darbo. Paskaita vyksta pusantros valandos su 15 minučių pertrauka, taip vadinama ,,fika”, kurios metu studentai gali geriau susipažinti su dėstytojais ir kitais studentais. Galbūt neturėjau tiek daug paskaitų universiteto patalpose dėl pandemijos, kad perprasčiau bendravimo ypatumus, tačiau Linšiopingo universitete iš tiesų daug tarptautinių studentų. Dėstytojai vertina ir gerbia kitataučius. Universitetas siūlo daug programų anglų kalba, todėl studijų procesas nuo to nenukenčia.

Kokių žinių įgijote?

Studijų mainuose įgijau ne tik studijų krypčiai reikalingų žinių, bet patobulinau ir asmeninius gebėjimus. Pagrindiniai dalykai, tokie kaip bendravimas anglų ar švedų kalba, iniciatyvumas, laiko ar biudžeto planavimas, man nebuvo nauji, nes jau ne kartą teko keliauti. Todėl manau, kad dalyvaudama studijų mainuose daugiausia sužinojau apie švedų kultūrą ir mentalitetą.

Pasidalinkite, ką sužinojote apie švedų kultūrą, žmones? Kokią įtaką jūsų požiūriui į pasaulį padarė gyvenimas Švedijoje?

 Švedai – labai intelektualūs ir kultūringi žmonės. Jie žino savo teises ir pareigas, gerbia vieni kitus, niekada neapkalbinėja ir nekonfliktuoja be svarios priežasties; nesako tiesioginės kritikos į akis, visada randa laiko nusišypsoti. Švedijoje žmonės išlaiko savo asmeninę erdvę, vertina savarankiškumą ir paprastumą.

Apsupta tokios kultūros tapau tolerantiškesnė ir atviresnė naujovėms, išmokau lengviau prisitaikyti prie aplinkos ir į situacijas pažvelgti nauju kampu. Įgytos žinios padeda gyventi šioje šalyje, tačiau kiekvieną dieną vis dar atrandu ar sužinau kažką naujo.

Kokių iššūkių kilo?

Teko susidurti su nemažai iššūkių, tačiau dauguma jų yra susiję su koronavirusu, nes išvykau pačiame Covid-19 pandemijos įkarštyje. Didžioji dalis paskaitų buvo (ir vis dar yra) vykdomos nuotoliniu būdu, todėl retkarčiais apimdavo jausmas, kad visai nepajusiu, ką iš tiesų reiškia studijuoti Švedijoje.

Ar ERASMUS+ studentams siūloma įsitraukti į kokią nors veiklą?

ERASMUS+ studentams suteikiama daugybė galimybių įsitraukti į įvairias universiteto veiklas, studentų organizacijas, įvairius renginius ir pramogas. Net ir pandemijos įkarštyje mainų programos studentams buvo organizuojamos veiklos atsižvelgiant į apribojimus ir tai tikrai nesutrukdė susirasti draugų ar įdomiai ir prasmingai praleisti laiką. Studentams, kurie keliauja vieni, patarčiau nebijoti dalyvauti siūlomuose ESN bei ISA renginiuose. Juose susirenka ir kiti tarptautiniai studentai, todėl susirasti draugų ir bendraminčių visai nesudėtinga. Taip pat nebloga mintis pasižvalgyti vietinių lietuvių bendruomenėse. Kartais visai pravartu išgirsti jų istorijas ir pažinoti tautiečių, kurie visuomet pasiruošę ištiesti pagalbos ranką.

Ar siejate savo būsimą karjerą su anglų ir švedų kalbomis?

Jau dabar dirbu tiek su anglų, tiek su švedų kalbomis. Dar pirmame ERASMUS+ studijų mainų pusmetyje nusprendžiau išbandyti savo jėgas ir įsidarbinau. Dirbu klientų aptarnavimo srityje su švedų rinka. Darbas iš namų, todėl pavyksta suderinti su studijomis.

Ar pavyksta susiplanuoti laiko pramogoms?

Taip, galbūt dėl nuotolinio mokymo būdo buvo lengviau suderinti veiklas, todėl pavykdavo ir vis dar pavyksta rasti laiko ir pramogoms. Labai mėgstu keliauti, todėl vasaros atostogas praleidau Švedijoje. Teko lankytis Elande, Laplandijoje, vykti į Abisko, Store Mosse nacionalinius parkus, apvažiuoti didžiuosius Švedijos ežerus Venerną ir Veterną, atostogauti prie Baltijos bei Šiaurės jūrų, vykti į muziejus ir renginius Stokholme, Geteborge ir daugybėje kitų miestų.

Kokia kitoje šalyje įgyta patirtimi labiausiai džiaugiatės, didžiuojatės?

Manau, kad tai būtų suburta lietuvių bendruomenė. Šiek tiek besiilgėdami gimtinės su bendražygiais lietuviais sugalvojome per Facebook ir kitus internetinius šaltinius surasti ir suburti visus Linšiopingo universitete studijuojančius lietuvius, prie kurių vėliau prisijungė ir keli kiti Linšiopinge gyvenantys lietuviai. Taip praplėtėme pažinčių ratą ir sužinojome nemažai informacijos ne tik apie patį universitetą, bet ir apie lietuvių bendruomenę Švedijoje. Kai šalia yra tokia nedidelė bendruomenė, ne taip kamuoja namų ilgesys, o iškilus sunkumams visada vieni kitus palaikome ir ištiesiame pagalbos ranką, drauge minime valstybines šventes, dalyvaujame lietuvių bendruomenės Švedijoje renginiuose, rengiame susitikimus, keliaujame. Visi čia sutikti lietuviai yra labai šaunūs, dėl to labai džiaugiuosi prisidėjus prie šios iniciatyvos.

Kodėl studentai turėtų pasinaudoti universiteto suteikta galimybe išvykti pusmečiui studijuoti į kitą šalį?

ERASMUS+ programa suteikia puikią progą praplėsti pasaulėžiūrą. Jos esmė yra ne padaryti viską už studentą, bet duoti jam įrankius ir suteikti galimybę išvykti, pagyventi kitoje šalyje ir pasidaryti viską pačiam. Studijų mainai ne visada būna paprasti, tai iššūkis, kuris labai praturtina jauno žmogaus mąstymą. Išvykstant susiduriama su daugybe smulkmenų ir neaiškumų, atvykus tenka prisitaikyti prie kitos kultūros, perprasti gyvenimo būdą svečioje šalyje, tenka išlipti iš komforto zonos ir susirasti draugų bei imtis mėgstamų veiklų, o grįžus namo tenka vėl pratintis prie gimtosios kultūros. Dauguma studentų mano, kad ERASMUS+ studijų mainai yra skirti vakarėliams, tačiau aš su tuo nesutinku. Kiekvienas studentas turi galimybę pasirinkti būtent tai, ko jis nori iš suteiktos galimybės. Mano atveju tai buvo mokslai, pažintys, kelionės ir naujos patirtys ir, manau, kad aš viską išpildžiau su kaupu, o kvapą gniaužiančios istorijos, kurias išgirdau, smagūs nuotykiai, kurie nutiko bekeliaujant, ir draugai, kurie jau tapo mano antrąja šeima –  nuostabus priedas, praturtinantis studijų mainų patirtį.

Daugiau apie ERASMUS+ studentų mainų programą skaitykite: https://www.vu.lt/tarptautiniai-rysiai/mainu-galimybes/erasmus-plus/studentams-plus

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku