51903209978 a3b57570f9 k 642x410Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Jaunųjų mokslininkų taryba kreipiasi į tarptautinę akademinę bendruomenę dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę.

Mieli kolegos!

Tuo metu, kai atkakli Ukrainos kariuomenė ir visi mūsų žmonės duoda vertą atsaką nelygioje kovoje su viena stipriausių pasaulio galių – autokratiniu Rusijos nusikalstamu režimu, kasdien sulaukiame daug šiltų palaikymo laiškų iš savo kolegų, mokslininkų iš užsienio, už ką esame nuoširdžiai dėkingi. Visi klausia, kaip gali mums padėti, todėl manome, kad svarbu pabrėžti savo prioritetus.

1. Rusijos akademinė bendruomenė dabartinėmis aplinkybėmis aktyviai padeda Rusijos režimui ne tik paskatinti naujas ginklavimosi varžybas, bet ir pasauliniu mastu propaguoti oficialią Rusijos imperinę politiką. Be sankcijų valstybei agresorei, svarbu nutraukti bet kokį mokslinį ir akademinį bendradarbiavimą su Rusijos mokslininkais (nuo dotacijų finansavimo iki mokslinių tyrimų rezultatų publikavimo tarptautiniuose žurnaluose).

2. Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar yra priešakyje kovojant ne tik už savo valstybę, bet ir už bendrą visos pažangios žmonijos gėrį. Kiekvienas, kuris dalijasi mūsų vertybėmis, gali paaukoti tiek, kiek gali, mūsų kariuomenei. Pervedimai iš užsienio priimami tiek į oficialią Ukrainos gynybos ministerijos sąskaitą, tiek į galiojančių ir žinomų Ukrainos savanorių sąskaitas.

3. Šiandien per tūkstantmečius sukauptas kultūros paveldas yra barbarų rankose. Žmonijos prisijaukintos gamtos jėgos ir taikus atomas dėl neteisėtų Rusijos veiksmų gali ir vėl tapti nevaldomi. Tai kelia precedento neturinčią grėsmę žmogaus egzistencijai. Pražūtingas karo sūkurys tikrai nėra mokslo vyrų ir moterų stichija, tačiau šiandien mūsų ir jūsų misija yra įprasta ir svarbesnė nei bet kada. Ideologinis politikų lankstumas ir prisitaikymas turi būti supriešinamas su nepajudinamu mokslininkų tikėjimu laisvės ir humanizmo vertybėmis. Propaganda ir melagienos turi būti vertinamos šaltakraujiškai ir kritiškai. Kančią ir destrukciją turi įveikti kūrybinis darbas ir pažanga. Mūsų žmonių kova yra kova už Ukrainą ir Europą, už taiką ir geresnį pasaulį.

Su nuoširdžiu tikėjimu mūsų bendra pergale!

Šlovė Ukrainai ir Vivat Academia!

Visą kreipimąsi galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku