Mantas Razbadauskas kibernetika pirmas kursas„Domėjausi technologijų sauga ir jų spragomis. Laisvu laiku skaitydavau naujienas apie naujausius kibernetinius nusikaltimus bei tyrimų ekspertų analizes“, – sako VU Kauno fakulteto bakalauro studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga pirmo kurso studentas Mantas Razbadauskas.

Jau mokykloje žinojote, ką studijuosite. Kas lėmė pasirinkimą studijuoti VU Kauno fakultete?

Taip, jau vienuoliktoje klasėje apsisprendžiau, ką studijuosiu, reikėjo tik susirasti, kur. Daug įtakos mano pasirinkimui turėjo ir tai, jog studijos vykdomos Kaune. Esu iš Kėdainių, todėl nenorėjau per daug nutolti nuo namų. Nors ši studijų programa vykdoma ir lietuvių, ir anglų kalbomis, pasirinkau pirmąjį variantą. Buvau labai užsidegęs patekti būtent čia ir matau, kad mano lūkesčiai pasiteisino: galiu gilintis į dominančią sritį ir seminarų metu pritaikyti įgytas žinias.  

Kokių dalykų išmokote šiais studijų metais?

Išmokau aptikti įvairias saugumo spragas, taikyti nusikaltimų tyrimo metodikas elektroninėje erdvėje, naudotis naujausiomis įsilaužimo technologijomis, taip pat įgijau žinių, kaip apsaugoti asmeninę informaciją. Sužinojau apie kompiuterių architektūrą ir įgijau programavimo keliomis kalbomis patirties. Paskaitų metu analizuojame realius atvejus, todėl įstrigo paskaita, kurioje dėstytojas pasakojo apie naujai kilusią saugumo spragą itin dažnai įmonių naudojamame registravimo įrankyje ,,Log4j“.

Netrukus baigsis pirmieji studijų metai. Ar jau suplanavote, ką veiksite vasarą?

Supratau, kad norint kilti karjeros laiptais IT srityje reikia kaupti patirtį, todėl jau šią vasarą pradėsiu profesinę praktiką. Patirtis pravers siekiant didesnio atlyginimo ar aukštesnių pareigų, todėl, manau, kuo anksčiau pradėsiu profesinę praktiką, tuo daugiau karjeros galimybių vėliau atsivers. Įgytos kompetencijos padės ir studijų metu.

Ar studentams, jūsų nuomone, lengviau rasti praktikos vietą?

Tikrai taip. Kadangi studento statusas rodo, jog tikrai nori mokytis, tobulėti ir turbūt nebandysi mesti praktikos po pirmosios savaitės. Įmonės vertina tokius praktikantus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku