foto vuSiekdamas mažinti socialinę atskirtį ir paskatinti moksleivius iš socialiai pažeidžiamų šeimų siekti aukštojo mokslo, Vilniaus universitetas (VU) skiria specialią 450-mečio stipendiją. Gabiausi, bet finansinių resursų stokojantys abiturientai turės galimybę pasinaudoti 450-mečio stipendija ir studijuoti lyderiaujančiame Lietuvos universitete.

VU – vienintelis universitetas Lietuvoje, kuris jau nuo 2019 m. pirmakursiams skiria studijuoti skatinančias 450-mečio stipendijas ir taip siekia mažinti opią socialinės atskirties problemą Lietuvoje. Šimtą tokių stipendijų VU skiria dėl socialiai jautrios situacijos esant negaliai, sunkiai finansinei padėčiai ar šeiminėms aplinkybėms, taip pat kai studijuoti siekia pirmasis šeimoje. Atviras įvairovei ir lygioms galimybėms universitetas per trejus metus šioms stipendijoms jau skyrė 600 000 eurų.

2021 m. šios stipendijos buvo suteiktos 91 studentui. Iš jų 35 studentai universitetinio išsilavinimo siekia pirmieji šeimoje, 39 studentai, kurių pajamos vienam šeimos nariui neviršija 350 eurų per mėnesį. Gavusių šias stipendijas priėmimo balo vidurkis – 8,3.

VU organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorė dr. Rita Rekašiūtė Balsienė teigia, kad skirtos stipendijos palengvina jaunų žmonių, turinčių finansinių sunkumų, galimybes studijuoti ir skatina profesinį tobulėjimą.

„Jau trejus metus skiriamos stipendijos patvirtina universitetinių studijų prieinamumo ir finansinės pagalbos studentams svarbą. Vedamas ilgalaikio siekio ir atsakomybės mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje, Vilniaus universitetas ir šiais metais kviečia abiturientus pretenduoti į 450-mečio stipendiją. Džiugu, kad sėkmingai 450-mečio stipendijomis didinamas universitetinių studijų pasirinkimas tapo sektinu pavyzdžiu ir kai kurioms su Vilniaus universitetu bendradarbiaujančioms organizacijoms, kurios šiais metais steigia analogiškas stipendijas, taigi prisideda prie bendro fondo ir taip didina jų skaičių“, – sako VU prorektorė.

200 eurų dydžio stipendijos, mokamos 10 mėnesių, padeda jautrių socialinių grupių studentams prisitaikyti naujoje aplinkoje ir motyvuoja studijuoti, taigi daugiau nei 95 proc. studentų po pirmų studijų metų tęsia studijas.

Paraišką gauti stipendiją 2022–2023 studijų metais galima teikti iki rugpjūčio 5 d. Informacija stojantiesiems apie 450-mečio stipendiją pateikiama čia.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku