1 copyLietuvoje lankosi Taivano parlamento vadovas You Si-Kunas su delegacija. Šeštadienį parlamento pirmininkas svečiavosi ir Vilniaus universitete (VU). Taivano delegacija susitiko su VU vicerektore prof. Edita Sužiedėliene ir aptarė tolimesnį bendradarbiavimą.

„Džiaugiuosi Taivano parlamento pirmininko vizitu Vilniaus universitete bei sparčiai besiplečiančiais santykiais akademinėje srityje. Jau dabar įsibėgėja tiek bendrų mokslo projektų, tiek studentų mainų vystymas. Siekdama didesnės sinologijos mokslo sklaidos Vilniaus universiteto biblioteka pradėjo bendradarbiavimą su Taivano nacionaline biblioteka. Gegužės mėnesį profesoriui Thomui Chung-Kuang Yangui suteiktas VU garbės daktaro vardas už nuopelnus cheminės inžinerijos srityje. Tai tik keli pavyzdžiai. Galime džiaugtis, kad bendros demokratinės vertybės skleidžiasi santykių įvairove ir intensyvumu“, – teigia VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

 

2Vizito metu Taivano parlamento pirmininkas You Si-Kunas apžiūrėjo Senąsias bibliotekos sales, P. Smuglevičiaus salėje aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

Taivano delegacija taip pat lankėsi Taivano sinologijos studijų resursų centre. Praėjusiais metais, VU pradėjo oficialų bendradarbiavimą su Taivano nacionaline centrine biblioteka. Partnerystė įtvirtinta pasirašyta sutartimi, pagal kurią numatoma įkurti Taivano sinologijos studijų resursų centrą (angl. Taiwan Resource Center for Chinese studies), didinama sinologijos mokslo galimybių plėtra ir informacijos prieinamumas VU.

Siekiant užsibrėžtų tikslų įgyvendinimo, Taivano nacionalinė centrinė biblioteka VU įteikia apie 500 vnt. svarbios Taivane leidžiamos literatūros ir audiovizualinės medžiagos kūrinių. Ši nuolat papildoma medžiaga bus prieinama specialioje erdvėje Orientalistikos skaitykloje. Taivano sinologijos studijų resursų centre bus prieinami ir specialūs Taivano bibliotekos elektoriniai ištekliai, kuriais galės naudotis tyrėjai bei studentai. VU bendruomenė taip pat turės galimybę dalyvauti Taivano bibliotekos organizuojamuose seminaruose, paskaitose bei dirbtuvėse.

3Vizito pabaigoje buvo organizuojama tradicinė pasirašymo svečių knygoje ceremonija.

You Si-Kunas – Taivano politikas, einantis parlamento pirmininko pareigas nuo 2020-ųjų. Jis buvo vienas iš Demokratinės pažangos partijos (DPP) įkūrėjų ir yra žinomas kaip tvirtas Taivano nepriklausomybės gynėjas. 2006–2007 m. jis vadovavo DPP, o 2002–2005 m. ėjo premjero pareigas.

Pernai rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė. 2022 m. Lietuva Taipėjuje taip pat ketina atverti savo atstovybę.

 

4

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku