dosnumo antradienisVilniaus universiteto (VU) fondas drauge su daugybe kitų Lietuvos nevyriausybinių organizacijų kviečia visuomenę šiandien minėti Dosnumo antradienį (angl. Giving Tuesday). Tarptautiniu mastu švenčiamas išskirtinis metų antradienis, kai milijonai žmonių visame pasaulyje dalijasi dosnumu, susitelkia dėl bendrų tikslų, savanoriauja, keičia ir stiprina savo bendruomenes, šiemet – lapkričio 29 d.

„Kiekvienas girdėjome pasakymą, kad mokslo šaknys karčios. Drįsčiau pridurti, kad jos – ne tik karčios, bet ir kainuoja. Su šia žinute šiemet kviečiame visuomenę minėti Dosnumo antradienį – skirti paramą Lietuvos švietimo ir mokslo įstaigoms, darželiams, mokykloms, kolegijoms, universitetams. Kokybiškas išsilavinimas, tvari švietimo sistema ir daug žadantys moksliniai tyrimai reikalauja lėšų. VU fonde tikime, kad kiekvienas švietimui ir mokslui skirtas euras Lietuvai atsipirks su kaupu“, – sako VU fondo direktorius Justinas Noreika.

Oficialios statistikos portalo duomenimis, Lietuvos švietimo ir mokslo sektorius vien iš juridinių rėmėjų pernai surinko 7,8 mln. eurų paramos. VU biudžetą fiziniai ir juridiniai rėmėjai pernai papildė daugiau kaip 0,5 mln. eurų. Beveik 150 tūkst. eurų buvo skirta VU fondo neliečiamajam kapitalui, kuris investuojamas, o uždirbta grąža naudojama mokslo talentams finansuoti.

„Nors įvairių kadencijų seimams ir vyriausybėms per 30 metų švietimas ir mokslas strateginiu prioritetu tampa itin sunkiai, tai visada buvo, yra ir išliks prioritetu kritiškai mąstančiai pilietinei visuomenei. Kur šiandien pasigendama valstybės lyderystės ar trūksta lėšų, spragas ima taisyti nevyriausybinis sektorius, socialiai atsakingas verslas ir didelė privačių rėmėjų bendruomenė. Dosnumo antradienis mums yra būtent apie tai“, – priduria VU fondo direktorius J. Noreika.

2021-aisiais, nepaisant besitęsiančios pandemijos ir neramumų rinkose, Dosnumo antradienis sumušė visų laikų rekordus – skaičiuojama, kad per 24 valandas vien JAV daugiau kaip 35 mln. žmonių ir organizacijų skyrė paramos už 2,7 mlrd. dolerių. Be įprastai didelio aktyvumo JAV, šią dieną pernai minėjo daugiau kaip 80 kitų pasaulio valstybių. 50 proc. visų dalyvavusiųjų paramą skyrė pinigais, atitinkamai 30 ir 28 proc. tą dieną aukojo daiktus ir savanoriavo.

Dešimtmetį skaičiuojanti filantropinio judėjimo iniciatyva simboliškai eina iškart po tokių gerai žinomų komercinių iniciatyvų kaip Juodasis penktadienis ir Kibernetinis pirmadienis. Filantropija užima vis svarbesnį vaidmenį visuomenėje: palyginti su 2020 m., per Dosnumo antradienį sutelkta paramos suma pernai augo, o komercinių iniciatyvų generuoti pardavimai smuko.

Lietuvoje Dosnumo antradienis aktyviau minėti pradėtas tik nuo 2019 m. Šalyje vis labiau populiarėjantis filantropinis judėjimas kasmet suvienija Lietuvos nevyriausybines organizacijas ir jų rėmėjų bendruomenes.

VU fondą ir padalinių subfondus galite paremti čia. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku