MicrosoftTeams image 1 copy

Nuo 2023 m. rudens semestro Vilniaus universiteto Kauno fakultete (VU KnF) pradedama vykdyti atnaujinta bakalauro studijų programa Finansų analitika. Finansų rinka – dinamiška, šioje srityje generuojamas milžiniškas kiekis duomenų, todėl finansų technologijas įvaldžiusių finansų specialistų poreikis – didelis. Studijų programa apima naujausių skaitmeninių technologijų taikymą finansų ir apskaitos srityse, todėl programos absolventai įgyja konkurencinį pranašumą darbo rinkoje. Kokie įgūdžiai reikalingi Finansų analitikos studentams ir kaip jie ugdomi studijų metu pasakoja studijų programos komiteto pirmininkas ir dėstytojas doc. dr. Mantas Valukonis.

Kokių įgūdžių ir savybių labiausiai prireiks pasirinkusiems Finansų analitikos studijas?

Svarbiausia – mėgti skaičiuoti, todėl matematika turėtų patikti dar mokykloje. Studijų programa rengia analitikus, o šiai veiklai yra reikalingi matematiniai gebėjimai ir žinios, be kurių neapsieinama studijuojant specialybinius dalykus. Mes laukiame mėgstančių dirbti su skaičiais ir įvairiais duomenimis, norinčių išmokti juos analizuoti visokiais pjūviais ir didelėmis apimtimis. Žinoma, besirenkantiems studijuoti Finansų analitiką tiek studijų metu, tiek ir vėliau prireiks ne tik loginio mąstymo, bet ir sėslumo, kruopštumo bei atidumo.

Situacija finansų rinkoje kartais keičiasi ne dienomis, o valandomis, todėl būsimas finansų analitikas turi domėtis finansų rinka, sekti naujienas ir aktualijas, stebėti, kaip veikia bei keičiasi mokesčių sistema ir įstatymai. Be kasdienio domėjimosi, kas vyksta finansų rinkoje, sunku tikėtis sėkmės tiek studijuojant, tiek jau baigus šias studijas. Kad taptum geru analitiku, neužtenka vien tik taikyti universitete išmoktus vertinimo ar analizės būdus, tam reikalingas ir nuolatinis domėjimasis finansų rinka.

Kokį darbą dirbs baigusieji Finansų analitikos studijas? Kuo ypatinga finansų specialisto profesinė veikla?

Galėtume tai iliustruoti banko pavyzdžiu, atskirdami duomenų rinkimą bei vertinimą ir sprendimų priėmimą: vieni renka, skaičiuoja ir vertina duomenis bei teikia juos kitiems – aukštesnio lygio vadovams, kurie atliktos analizės pagrindu priima sprendimus, pavyzdžiui, dėl investavimo, kreditavimo ir pan. Iš karto po studijų sunku tikėtis tapti aukštesnio lygio vadovu banke, todėl dauguma absolventų savo karjerą dažniausiai pradeda nuo skaičiavimų ir duomenų analizės, kol tampa priimančiais sprendimus. Dėl to jau nuo trečio kurso studentus mokome dirbti su duomenų masyvais – „pjaustyti“ juos įvairiais lygiais ir analizuoti, kad gerai įvaldytų „Excel“ bei kitus specialius duomenų apdorojimo metodus. Mūsų absolventai dirbs su finansiniais duomenimis, kurių pagrindu bus priimami sprendimai ir imamasi tam tikrų priemonių įmonėje, banke ar finansų rinkoje, todėl studijų metu mokome juos ne tik skaičiuoti, bet ir vertinti, pateikti išvadas apie gautus rezultatus. Apskritai ši programa yra orientuota į verslo įmonių, finansinių institucijų ir finansų rinkos analitikų rengimą.

Su kokiais iššūkiais tenka susidurti šios studijų programos studentams?

Pasirinkusių Finansų analitikos studijas profesinė kryptis – verslo įmonės, finansinės institucijos ar finansų rinka – išryškėja praktikos metu ir tada, kai būsimieji absolventai renkasi baigiamųjų darbų tematiką. Besidomintys investavimu ir rizikos valdymu savo karjerą dažniausiai sieja su veikla finansų institucijose arba mato save įmonių analitikais. Bet kuriuo atveju, svarbiausia domėtis ir gilintis į pasirinktą sritį bei uoliai mokytis specialybės – finansų, apskaitos ir informacinių technologijų dalykų, kuriuos absolventai naudos savo darbe kaip analizės ir rezultatų pateikimo įrankius bei priemones.

Nuo 2023 m. ši studijų programa atsinaujina. Anksčiau programa vadinosi Finansų ir apskaitos taikomosios sistemos, o dabar – Finansų analitika. Kodėl nuspręsta atnaujinti programą ir kas pasikeitė programos plane?

Rinkoje stebimas finansų analitikų poreikio augimas (verslo įmonėse, finansų institucijose ir kituose finansų rinkos dalyviuose), todėl studijų programa persvarstyta, siekiant ją dar labiau orientuoti į finansų analitikų parengimą. Atnaujinant programą peržiūrėta ir patikslinta studijų programos koncepcija, pabrėžiant verslo įmonių, finansų institucijų ir finansų rinkų analitiką, taip pat patikslintas programoje jau dėstomų dalykų turinys, siekiant, kad programos dalykai ugdytų šioms sritims reikalingus gebėjimus. Be to, į programą įtraukti nauji dalykai: didelių duomenų analitika, kredito rizikos vertinimo metodai ir kt.

Kviečiame daugiau sužinoti apie atnaujintą VU KnF bakalauro studijų programą: Finansų analitika.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku