IMG 3583

Paskutinį sausio penktadienį iškilmingoje Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) diplomų teikimo ceremonijoje socialinis partneris – įmonės „Bankera“ partneris, įmonės „Pervesk“ vadovas, daktaras Darius Kulikauskas įteikė vardinę BANKERA stipendiją magistrantūros studijų programos „Finansų technologijos“ absolventui Edgarui Gaižauskui už geriausią šios srities baigiamąjį darbą.

 Finansinių technologijų centras „Bankera“, kuriame dirba daugiau nei 200 specialistų, kuria mokėjimų ir kitus finansinius sprendimus pritaikytus šių dienų verslo ir individualių klientų poreikiams. Elektroninių pinigų įstaigai jau 5 metus vadovaujantis Darius Kulikauskas ir savo pavyzdžiu rodo, kad darbo bei studijų krypties derinimas leidžia sėkmingai kilti karjeros laiptais. Vilniaus universitete jis baigė bakalauro, magistro ir doktorantūros studijas, tad ypatingai džiugu, jog išsaugotas ryšys su Alma Matter kuria realią vertę ir motyvuoja studentus sėkmingu pavyzdžiu.

Magistrantūros studijų programą „Finansų technologijos“ kaip savo antrąjį magistrą baigęs kaunietis Edgaras Gaižauskas sako, kad pagilinti žinias renkantis studijas suviliojo itin šiuolaikiška finansų kryptis, galimybė studijuoti nemokamai (mat pirmąjį magistrą baigė valstybės nefinansuojamoje vietoje) ir optimali studijų trukmė – pusantrų metų. Jis prisipažįsta, kad tiesiog norėjosi kažką prasmingo veikti po darbo. Mat pasaulį ištikusi pandemija suteikė galimybę susitelkti į pasirinktas veiklas, efektyviai planuoti ir išnaudoti savo laiką.

E. Gaižausko baigiamojo darbo „Išmaniųjų kontraktų pagrindu veikiančio elektros energijos prekybos aukciono prototipas“ (ang.: Prototype of Smart Contract-Based Electricity Auction) (darbo vad. Danielius Paulius, J. Asist.) tema taip pat pasirinkta ne atsitiktinai. Jis ne tik darba giminingoje srityje, bet ir siekė, kad temos nagrinėjimas būtų kuo įdomesnis pačiam ir kuo aktualesnis visuomenei, kad taptų apčiuopiamu produktu. Studentas sukūrė veikiantį prototipą mažmeninei rinkai, kurio idėja – elektros energijos pardavimai tarp vartotojų-gamintojų, kurie pagamina daugiau elektros energijos, nei patys suvartoja. Kol kas šiai idėjai įgyvendinti nėra tinkamos įstatyminės bazės. Edgaras pasakoja, kad įdomiausia buvo gilintis į srities užkulisius: analizuoti energetikos projektus, sužinoti, kiek daug idėjų lieka neįgyvendinta. „Idėja yra viena, o jos įgyvendinimas – visai kas kita,“ – sako jis. Savo baigiamajame darbe taip pat turėjo ieškoti kompromisų, kad sistema funkcionuotų.

IMG 3564 Copy

Po 4–5 metų pertraukos rinkdamasis studijų programą Edgaras Gaižauskas liko ištikimas finansų sričiai, tačiau VU KnF pastangos aktualizuoti ją derinant su informatikos mokslais, tapo lemiamu kokybiniu kriterijumi. Studijų eigoje bene didžiausią įspūdį paliko šios magistro studijų programos pirmininko ir dėstytojo doc. dr. Sauliaus Masteikos paskaitos. „Jis dėsto su ugnele. Jaučiasi, kad tiki tuo, ką daro,“ – dalinosi įspūdžiais E. Gaižauskas.

 Vilniaus universiteto Kauno fakultetas dar 2018 m. pradėjo „Finansų technologijų“ magistrantūros studijų programą, kurioje sėkmingai integruoja blokų grandinių, išmaniųjų kontraktų, didelių duomenų apdorojimo technologijų dalykus. „Studijų programos suteikia teorinį pagrindą, tačiau finansinių technologijų įmonės gali efektyviai dalintis praktine patirtimi bei gabiems jaunuoliams pasiūlyti darbo vietas jau veikiančiose įmonėse,“ – sako dr. Darius Kulikauskas. Jis įsitikinęs, kad ugdant talentus labai svarbus vaidmuo tenka ir „fintech“ sektoriaus profesionalams.

 Finansinių technologijų įmonę „Bankera“ įkūrė Vytautas Karalevičius, Mantas Mockevičius ir Justas Dobiliauskas. Vystydami kitą finansinių technologijų verslą, kriptovaliutų keityklą „SpectroCoin“, ir susidūrę su tradicinės finansų rinkos nepaslankumu, ne tik prisitaikant prie inovatyvių verslo modelių ir klientų poreikių, bet ir įsisavinant naujas technologijas didinti efektyvumą,partneriams kilo idėja sukurti alternatyvą mokėjimo paslaugų tiekėjams.

 Šią vardinę stipendiją „Bankera“ įsteigė 2019 metais, prisidėdama prie savalaikės VU KnF iniciatyvos steigti „Finansų technologijų“ magistro studijų programą. „Finansų technologijos yra ne tik daugelio perspektyvių lietuviškų verslų pamatas, bet ir vienas iš strateginių Lietuvos ekonomikos sektorių, tad svarbu, kad prie finansinių technologijų plėtros prisideda ir universitetai“ – sako Vytautas Karalevičius. Verta paminėti ir tai, kad ne tik šios, bet ir kitų VU KnF studijų programų absolventai sėkmingai prisijungė prie daugiau nei 100 specialistų, dirbančių „Bankeros“ ir „SpectroCoin“ Kauno biure.

 „Galima pasidžiaugti, kad ilgus metus ieškojusi strateginių ekonomikos vystymosi krypčių, Lietuva šiandien vieną jų jau aiškiai gali įvardinti – tai „fintech“. Šiam itin dinamiškam sektoriui reikalingas palankus investicinis klimatas, ir kurdami jį esame tikrai nemažai pažengę į priekį,“ – apibendrina dr. D. Kulikauskas. Pasak jo, sėkmė priklausys nuo valios rasti trumpalaikius ir ilgalaikius sprendimus, padėsiančius įveikti kylančius iššūkius. Atsakomybe čia dalinasi visi suinteresuoti Lietuvos „fintech“ centro vizijos išpildymu. Tik rezultatyvus privataus sektoriaus, reguliuojančių institucijų bei švietimo įstaigų bendradarbiavimas gali duoti gerą pradžią ieškoti sprendimų, kurie padės ne tik vystytis „fintech“ sektoriui, bet ir atneš daug naudos mūsų valstybei ir jos žmonėms.

IMG 3577

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku