LMA Rugiles apdovanojimas Šiandien Vilniuje apdovanoti praėjusių metų Lietuvos mokslo premijų laureatai. Viena jų – VU Kauno fakulteto Meno vadybos studijų programos magistrė Rugilė Navickaitė. Jai skirta premiją už mokslo darbą „Meno informacinio prieinamumo didinimas integruotosios rinkodaros komunikacijos priemonėmis žmonėms su negalia regionuose“ (darbo vadovė prof. dr. Virginija Jurėnienė). Sveikiname Rugilę Navickaitę tapus LMA premijos laureate

Ar jūsų tyrimo tema susijusi su jūsų profesine veikla?

„Niekada nedariau projektų ar darbų dėl įvertinimo, bet šis mokslo darbas pačiai buvo vienas įdomiausių, verčiausių mano laiko, energijos bei jėgų. Manau, tikrai atidaviau daug savęs, daug tikėjimo. Šiame darbe daug prasmės, ieškojimo ir manęs, draugystės, bendradarbiavimo, bei žmonių su įvairiais likimais, negaliomis,“ – pasakoja Rugilė Navickaitė. Ji tikisi ateityje savo turimas žinias panaudoti meno komunikacijoje, rengdama ir pritaikydama meno turinį įvairių negalių turintiems kultūros mylėtojams. „Taip pat svarbu šviesti ir savo aplinkos žmones. Šiuo metu tai meno mokyklos bendruomenė, mokiniai ir mokytojai. Stengiuosi tęsti darbus ir plėtoti šią temą, nuolat ieškau bendradarbiavimo galimybių, atnaujinu ir savo žinias. Visada pagalvoju ir apie doktorantūros mokslus, bei kitas galimybes. O bus, kaip pati jausiu...“ – dega nagrinėta tema autorė.

Kaip sekėsi bendradarbiauti su darbo vadove?

Darbą komisijai teikti paskatino darbo vadovė prof. dr. Virginija Jurėnienė. „Su profesore nuo pat pradžių jaučiau įdomų ryšį, kuris laikui einant vis stiprėjo. Šiame mokslo kelyje ji nuolat skatindavo, siūlydavo ir visada palaikydavo eiti į priekį. Galiu sakyti, kad rašant šį darbą, nei viena savaitė nepraėjo be rytinių diskusijų su profesore Jurėniene. Jos palaikymas ir patirtis man buvo labai svarbus – kartais atrodė, kad ji tiki manimi labiau, nei aš pati. Ši akademinio bendravimo su darbo vadove patirtis man skleidė mokslo kultūrą ir aplinką.  Gera kai gyvenime vis atsiranda autoritetų. Jie labai svarbūs jaunam žmogui,“ – džiaugiasi Rugilė nuoširdžiu profesorės palaikymu. Pasak jos, vertinimo komisijai aktuali visa jauno mokslininko mokslinė veikla: ne tik magistrantūros baigiamojo darbo tema, jos naujumas, bet ir papildomi moksliniai straipsniai, konkursai, projektai ir ateities perspektyvų nurodymas.

Kaip pasirinkote darbo temą?

„Didžiausi iššūkiai buvo renkantis darbo temą. Visada tvirtai žinojau, kad tai bus komunikacija, įvairią negalią turintieji ir menas ar kultūra. Tačiau užtruko įtikinti dėstytojus, kad tai perspektyvi tema. Taip pat didelis iššūkis buvo kokybinis tyrimas ir fokus grupės interviu su įvairią negalią turinčiaisiais: nauji žmonės, neįprasta aplinka, socialiniai darbuotojai, gestų kalbos vertimai, Brailio raštas ir kt. Visa tai buvo tik skaityta mokslinėje literatūroje, tačiau įdomu, kartu ir sudėtinga visa tai buvo patirti, išbandyti, suprasti ir tiesiogiai. Prireikė daug valios, ryžto, tikėjimo ir aplinkinių palaikymo. Visi darbai, kiti projektai būdavo atidėti į šoną, arba dirbami vakarais, naktimis. Nelabai kas suprasdavo, kiek svarbos man teikia šitas darbas,“ – dalinasi Rugilė Navickaitė.

Kaip atliktas tyrimas pasitarnaus tolimesnei jūsų profesinei veiklai?

„Esu kūrėja, keramikė, dirbu su moliu, su edukacija, vaikais, švietimu, meniniais, kultūriniais projektais. Man, kaip kūrėjai, visada svarbu įgyvendinti savo sumanymus, išpildyti idėjas, ieškoti naujų, todėl renku istorijas ne tik apie sukurtus indus restoranams, bet ir įgyvendintas idėjas. Savo veikla siekiu skleisti žinią ir kurti socialinę vertę, prisiimti atsakomybę, matyti tolimesnę pasaulio viziją.

Pati darbo tema man artima, nes vienas svarbiausių mano, kaip kūrėjos principų: prasmė ir mokslu, bei tyrimu paremtas meno kūrinys, ekspozicija.

Jūsų darbas svarbus ir visai kultūros visuomenei. Ar Lietuvos kultūros produktai ir procesai vienodai prieinami visiems gyventojams?

Meno produktai ir paslaugos teikia simbolines vertes. Svarbu, kaip meno produktai pristatomi vartotojui, kad jis būtų sudomintas, įtrauktas, komunikacijos žinutė būtų suprasta. Visuomenė gyvena laikotarpyje, pasižyminčiame globalumu, žinių ir informacijos srauto kiekiu, įvairių technologinių, politinių, socialinių, kultūrinių reiškinių kaita, darančia įtaką ne tik visuomenei, bet ir jos atspindžiui – kuriamam menui.

Meno svarbos klausimas dėl savo funkcijų ir reikšmės yra nuolatinis diskusijų objektas šių dienų visuomenėje. Visi kultūros objektai įgauna reikšmę jų suvokimo, vartojimo, interpretacijos proceso metu (Umberto 2004: 59). Vienas iš kultūros objektų yra menas, kuris nuolat kvestionuojamas, tampantis diskusijų objektu: kas yra menas? Kaip jį suprasti? Kokia jo vertė? Kokią reikšmę jis turi visuomenei?

Kurdama nuolat keliu šiuos klausimus.

Ar planuojate tęsti savo tyrimą? Kokie ateities planai?

Visada norisi gilintis pačiai, bet ir klausti, bei klausyti kitų specialistų. Tik kartu galime sukurti, atrasti kažką daugiau, bei augti kartu. Tema jau yra nagrinėjama toliau, buvo surengti keli projektai tokie, kaip ,,BLind Disko“ šokiai užrištomis akimis, pagal dydžėjų, turinčių regos negalią grojamą elektroninę muziką. Nuolatinis bendravimas ir bendradarbiavimas su įvairiomis negalios organizacijomis, seminarai, mokymai šia tema. Šiuo metu dirbu Kazlų Rūdos Rimvydo Žigaičio menų mokykloje, būtent čia pamačiau šios temos plėtimosi galimybes. Šviesti vaikus ir jaunimą, bei mokytojus apie įvairią negalią turinčiuosius ir sukurti naujus meno produktus, prieinamus visiems.

Apie apdovanojimą

Kasmet Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidiumas skiria LMA premijas vardinių premijų konkursų nugalėtojams, Jaunųjų mokslininkų ir doktorantų bei Aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkursų nugalėtojams, taip pat LMA pagyrimo raštus konkursų dalyviams. Tarp jų 2022 m. LMA Aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkurso nugalėtojų Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriuje ir Vilniaus universiteto atstovė Kauno fakulteto magistrė Rugilė Navickaitė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku