MicrosoftTeams image 51Žymios poetės Linos Buividavičiūtės kelias į literatūrą prasidėjo nuo... odontologijos. Palikusi šias studijas ji bandė antrą kartą, šįkart sėkmingai – tapo Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos absolvente, vėliau tęsė studijas magistrantūros lietuvių literatūros ir kūrybinio rašymo studijų programoje, šiuo metu rašo knygas, dėsto studentams, tobulina disertaciją ir teigia, kad studijos tiesiogiai įkvėpė ją kūrybai.

  1. Kas Jus paskatino rinktis studijas VU Kauno fakultete?

Man teko tuometiniame Kauno medicinos universitete dvejus metus studijuoti odontologiją, mėginti stoti į žurnalistikos studijas... Visi šie „paklydimai“ – vertinga patirtis, dėl kurios nesigailiu. O VU Kauno fakultetas sužavėjo bakalauro programa, kuri derino lietuvių filologijos ir reklamos studijas. Atrodė, kad greta savo meilės – literatūros – gausiu dar daugiau žinių, platesnį profesinį lauką. Bakalauro studijos išties labai patiko, daug sužinojau, patyriau, imponavo profesionalūs, draugiški dėstytojai. Bakalaurinį gyniausi jau šešis mėnesius besilaukdama sūnaus, tačiau dėstytojai, prodekanė prof. dr. Daiva Aliūkaitė paskatino nedelsti ir studijuoti lietuvių literatūros magistro programoje. Šiuos dvejus studijų metus atsimenu labai šiltai – dėstytojai itin palaikė, tačiau turėjau dirbti daug, lygiai su kitais studentais. Sūnus užmiega – o aš – prie mokslų. Buvo puikus laikas, įdomi medžiaga, geras grįžtamasis ryšys.

  1. Kas Jus labiausiai įkvepia kūrybai? Kaip manote, kodėl?

Visai neseniai išsigryninau atsakymą į šį klausimą. Mane labiausiai įkvepia gyvenimo patirtys, tai, prie ko pačiai tenka prisiliesti kasdienybėje, stebint ir tiriant savo ir kitų vidinį pasaulį. Ne mažiau įkvepia ir intertekstai – perskaitytos knygos, pamatyti filmai, spektakliai, parodos.

  1. Jūsų mėgstamiausių kūrinių, knygų TOP 3?

Galėčiau vardint ir vardint. Pasakysiu tris kūrinius, kurie savu laiku mane augino. Tai – Albert Camus „Svetimas“, Michail Bulgakov „Meistras ir Margarita“ ir George Orwell „1984“.

  1. Ką Jums, kaip kūrėjai, davė magistrantūros studijos? Kokias naujas „duris“ atvėrė? Galbūt naujus požiūrius į jau seniai pažinotus dalykus?

Kaip jau minėjau, rašant man labai svarbūs yra intertekstai. Magistrantūros studijos jų suteikė su kaupu. Todėl jaučiuosi dėkinga už šias studijas.

  1. Galbūt sekate kokius nors mokslinius tyrimus, kurie siejasi su Jūsų kasdiene veikla, darbu, kaip jie veikia požiūrį ir tolimesnius darbus?

Pastaruoju metu tenka šiek tiek prisidėti prie žurnalo Respectus Philologicus veiklos – esu recenzavusi kelis straipsnius. Taip pat su malonumu skaitau Tomo Vaisetos (vieno ar su kolegomis) parengtas studijas. Labai patiko „Vasarnamis“, dabar skaitymo laukia Tomo Vaisetos ir Valdemaro Klumbio parengta studija „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“. Šios knygos domina mane ir kaip žmogų, ir kaip poetę, ir kaip kultūros procesų stebėtoją.

  1. Ką patartumėte žmogui, kuris dar neapsisprendė ar tęsti studijas magistrantūroje, ar stačia galva nerti į darbo rinką?

Nemažai mano studentų gana sėkmingai suderina abu dalykus – studijuoja magistrantūroje, o kartu dirba. Kiek žinau ir patiriu, studijų sistema gana lanksti, dauguma paskaitų vyksta vakare, todėl galima derinti dieninį darbą ir studijas. Negaliu atsakyti už visus ar pateikti universalaus atsakymo, bet pati labai džiaugiuosi baigusi antrosios pakopos studijas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku