mantas valukonis vilniaus universiteto kauno fakultetasAkademinė dr. Manto Valukonio biografija glaudžiai susijusi su Vilniaus universiteto Kauno fakultetu, kuriame 2008 m. apgynęs baigiamąjį darbą „Lietuvoje siūlomų investicinių fondų analizė“ tapo ekonomikos bakalauru, o 2010 m. po Apskaitos, finansų ir bankininkystės studijų įgijo finansų magistro laipsnį (baigiamojo darbo tema – „Biržoje prekiaujami fondai (ETF): Vertinimas ir portfelio sudarymas iš ETF“). Tais pačiais metais spalio pabaigoje jam suteikta LR Vertybinių popierių komisijos generalinė maklerio licencija, o nuo 2014 m. gruodžio mėn. jis – Finansų analitikų asociacijos narys. 2016 metais M. Valukonis apgynė disertaciją „Centrinių bankų užsienio rezervų valdymo modelis“ socialinių mokslų daktaro laipsniui gauti. Dabar jis – Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto docentas, bakalauro studijų programos Finansų analitika komiteto pirmininkas ir dėstytojas. Dr. Mantas Valukonis sutiko atsakyti į kelis klausimus.

Jūsų mokslinė karjera artimai susijusi su VU Kauno fakultetu, kaip tokia situacija susiklostė?

Pabaigus magistratūros studijas buvusi Finansų katedros vedėja pasiūlė pabandyti dėstyti. Taip ir susiklostė, kad dėstytojavimas patiko, tad įstojau į doktorantūrą ir po doktorantūros baigimo likau dirbti Kauno fakultete, kur dirbu iki šiol.

Kas VU Kauno fakultete jums labiausiai patinka?

Kauno fakulteto bendruomenė, palyginus su kitais fakultetais, nėra didelė, todėl ir bendruomenės ryšys yra artimesnis. Didžiąją dalį bendruomenės pažįstu dar nuo studijų laikų. Kas liečia infrastruktūrą, džiugu, kad Vilniaus universitete atsirado galimybė naudotis Bloomberg terminalu, tad šiuo populiariu finansų įrankiu naudotis galime ir Kauno fakultete.

Kuo žavi dėstymas VU? Kokia KnF specifika?

VU KnF pasižymi tuo, kad tai nėra didelis fakultetas, todėl studentai studijuoja vienoje vietoje. Senoviniai Kauno senamiesčio pastatai suteikia išskirtinumo. Nors fakultetas yra kitame mieste, tačiau vis tiek jautiesi Vilniaus universiteto dalimi.

Kokius dalykus dėstote bakalauro studijų programos Finansų analitika studentams? Kaip vertinate šią studijų programą?

Finansų analitikos programoje dėstau su investavimu, rizikos valdymu, bankininkyste ir įmonės finansais susijusius dalykus. Manau, jog programa parengia specialistus galinčius dirbti finansinėse ir nefinansinėse įmonėse. Kadangi pats taip pat dirbu finansų sektoriuje, tad tenka ten sutikti ir buvusius mūsų programos studentus.

Kaip vertinate ERASMUS+ programą? Kokie didžiausi privalumai?

Manau, kad tai yra labai naudinga programa, pats kaip dėstytojas naudojuosi šios programos teikiamomis galimybėmis. Galimybė išvykti pasisemti patirties ar studijuoti yra labai reikalinga, žinoma, kiekvienas turėtų spręsti pagal savo situaciją, bet vien tai, kad tokia galimybė egzistuoja yra labai puiku.

Kur pats atlikote praktiką studijų metu? Ką rekomenduotumėte rinktis?

Aš atlikau praktiką viename iš Lietuvoje veikiančių komercinių bankų. Siūlau rinktis pagal tai, kuri sritis labiausiai traukia, o kokias finansų analitikos kryptis apima 1) Nefinansines įmones 2) Finansines įmones 3) Finansų rinką.

Kokios asmeninės savybės reikalingos šiuolaikiniam finansų analitikui?

Svarbiausia – nuolatinis domėjimasis, nes finansų rinkoje situacija keičiasi labai greitai. Galima mokėti vertinimo metodus bei modelius, bet reikalinga nuolatos sekti ir finansines naujienas, suprasti kontekstą.

Kokios galimos karjeros galimybės baigus Finansų analitikos bakalaurą?

Baigus Finansų analitikos bakalaurą galima dirbti analitikais finansų institucijose ar nefinansinėse įmonėse. Taip pat galima dirbti finansų rinkų analitikais finansinėse institucijose ar įmonėse, kurios specializuojasi šioje srityje.

Ar DI (dirbtinio intelekto) pasiekimai finansų sektoriuje taip pat gresia darbo vietų mažinimu? Kaip DI integruojamas į finansų specialistų valdomus procesus?

Apie automatizavimo, technologijų ar kitų procesų grėsmę finansų sektoriaus darbo vietoms kalbama nuolat. Taip, kai kurias sritis, tai paveikia stipriau, tačiau galiausiai automatizuotoms sistemoms ir įvairiems technologiniams sprendimams pritaikyti bei palaikyti yra reikalingas žmogus. Dirbtinis intelektas, žinoma, keis darbo specifiką finansų sektoriuje, bet aš tai labiau matyčiau kaip pagalbą darbuotojams, o ne grėsmę.

Ar rinktumėtės tokį patį karjeros kelią iš naujo? Ko nekeistumėte?

Nieko nekeisčiau, nes esu patenkintas, kaip viskas susiklostė, o kažką pakeitus nežinia, ar nebūtų blogiau.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku