razbadauskas„Galima įsidarbinti ir beveik, bet kurioje kitoje IT srityje, kadangi kibernetinės saugos žinios, išmoktos universitete, visada bus vertinamos ir naudingos“, – teigia Mantas Razbadauskas, bakalauro studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga studentas. Daugiau apie jo patirtis VU Kauno fakultete skaitykite interviu.

Ar prieš studijuojant domėjotės kibernetine sauga? Kas tai paskatino?

Jau nuo mokyklos laikų buvau susidomėjęs kibernetinėmis atakomis ir technologijų sauga. Skaitydavau naujienas apie kibernetinius įsilaužimus, domėjausi kodėl, kaip jie įvyko ir tapo įdomu išbandyti juos pačiam, savo svetainėse ir aplikacijose. Pramokau programavimo, įsirašiau „Kali Linux“ distribuciją, mokiausi naudotis įvairiais įrankiais ir vis sprendžiau užduotis tokias svetainėse, kaip „TryHackMe“, „HackTheBox“, „VulnHub“.

Kodėl rinkotės studijas Kaune?

Apsidžiaugiau pastebėjęs, kad studijos vyksta Kaune, kadangi nenorėjau apsigyventi per toli nuo savo namų ir šeimos. Tačiau norėjau studijuoti būtent šioje programoje, todėl jei jos vyktų kitame mieste - būčiau vykęs ten.

Kokios perspektyvos laukia baigus šią studijų programą?

Galimybė įsidarbinti kaip SOC (Security Operations Center) analitiku, įsiskverbimo testuotoju. Aišku, galima įsidarbinti ir beveik, bet kurioje kitoje IT srityje, kadangi kibernetinės saugos žinios, išmoktos universitete, visada bus vertinamos ir naudingos.

Kokių gerųjų patirčių sukaupei studijuojant?

Labai įdomūs dėstytojų pasakojimai apie realius atvejus. Kartais prajuokina, o kartais padeda suprasti, kad procesai tikrame gyvenime bei versle skiriasi nuo vadovėliuose dėstomų taisyklių.

Kaip apibūdintumėte Kauno fakulteto bendruomenę?

Bendruomenė nedidelė, tačiau labai draugiška.

Kokių papildomų veiklų yra Kauno fakultete be studijų?

Yra choras „Veni Gaudere“, debatų klubas, galima prisijungti prie studentų atstovybės arba tapti kuratoriumi pirmakursiams. Fakultete vyksta įvairūs renginiai, kai susitinka administracija, dėstytojai bei studentai, iš to kylą įdomių diskusijų bei naujų idėjų.

Kokių asmeninių savybių turi turėti kibernetikos studentas?

Neabejoju, kad kibernetikos studentu gali būtų kiekvienas! Mūsų studentai labai skirtingi. Idealu, jei yra užsidegęs mokytis ir nebijo imtis naujų iššūkių.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku