SRimkute Pietu korejos pristatymaspalio 18 d. VU meno vadybos studijų programos komiteto pirmininkė dr. Audronė Rimkutė dalyvavo Lietuvos Kultūros ministerijos organizuotame universitetų atstovų susitikime su Pietų Korėjos ekspertais, vykdančiais projektą „ArtTech ekosistemos vystymas kultūros ir kūrybinėse industrijose Lietuvoje“. Projektas yra Korėjos žinių mainų programos (angl. Knowledge Sharing Program), kurią administruoja Pietų Korėjos ekonomikos ir finansų ministerija, dalis. Šio projekto partneriai Lietuvoje – „Baltic Film&Creative Tech Cluster“, Lietuvos inovacijų centras, Inovacijų agentūra, AGATA, meno, rezidencijų ir edukacijos centras „Rupert“.

ArtTech – tai menų ir technologijų sintezė, pritaikoma meno ir kultūros produktų/paslaugų kūrimui bei sklaidai. Ji sujungia kultūros produktus/paslaugas su interaktyviomis instaliacijomis, dirbtiniu intelektu, virtualia ir papildyta realybe, blokų grandinėmis. ArtTech kūrėjai siekia paversti technologijas meninės saviraiškos priemone, transformuoti tradicines meno kūrimo ir suvokimo praktikas. Programą įkvėpė pasaulinė COVID-19 pandemija, paskatinusi kūrėjus ieškoti naujų būdų auditorijai pasiekti ir publikuoti savo kūrybą skaitmeninėje erdvėje. Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, daugėja kūrėjų, įvaldžiusių naująsias technologijas – nuo tapybos darbų, paverstų į NFT, iki pasaulyje jau plačiai naudojamos programinės įrangos nuotraukoms redaguoti, grįstos DI technologija.

Lietuvoje pirmas žingsnis vystant ArtTech ekosistemą buvo 2022 m. Kultūros ministerijos vykdytas projektas „ArtTech – galimybės Lietuvos kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriui“, sukurtas remtis gerosiomis užsienio praktikomis kuriant ir įgalinant ArtTech ekosistemą Lietuvoje, supažindinant viešąjį kultūros politikos ir KKI sektorius su Pramonė 4.0 ir 5.0 technologijų galimybėmis ir inicijuojant bendradarbiavimą. Projektas vyko pagal numatytą „Kurk Lietuvai“ programą. Jo metu buvo atlikta esamos situacijos analizė, aprašyta Lietuvoje egzistuojanti ArtTech ekosistema, pateiktos rekomendacijos jos vystymui.

Rimkute Pietu korejos pristatymas3Susitikimo Kultūros ministerijos metu buvo pristatytos Vilniaus universiteto Kauno fakulteto, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybos industrijų fakulteto, Lietuvos dailės akademijos ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studijų programos, tyrimai ir projektai ArtTech ir giminingose srityse. Pristatydama VU Kauno fakultetą, Audronė Rimkutė pabrėžė fakulteto turimą patirtį vykdant skirtingų krypčių žinias ir įgūdžius, sujungiančius mokslinius tyrimus ir studijų programas (fakultete sėkmingai veikia meno vadybos, audiovizualinio vertimo, finansų technologijų, marketingo technologijų programos). Po pristatymų vykusiose diskusijose buvo aptartos aktualios meno ir IT sektorių bendradarbiavimo formos ir problemos, Lietuvos strategija technologijų srityje.

Vizito Lietuvoje metu Pietų Korėjos ekspertai susitiko ne tik su universitetų atstovais, bet ir su Lietuvoje ArtTech srityje veikiančių institucijų ir organizacijų nariais, susipažino su taikomais ArtTech vystymo modeliais, paskatų priemonėmis. Korėjos ekspertų tikslas – pateikti pasiūlymus Lietuvos kultūros ministerijai dėl institucijų ir infrastruktūros sistemos, viešo ir privataus finansavimo modelių bei žmogiškųjų resursų vystymo tobulinimo ArtTech ekosistemoje Lietuvoje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku