Culture po renginio pavŠių metų lapkričio 16 d. įvykusi tarptautinė mokslinė konferencija „Kultūra ir kūrybiškumas” (angl. “Culture and Creativity”) buvo skirta mokslininkams, studentams, kultūros ir kūrybinių industrijų profesionalams, taip pat visiems, besidomintiems kūrybinio verslo teorijomis ir praktikomis, meno ir kultūros vadyba bei rinkodara. Nuotolinė konferencija pritraukė gausų tarptautinių dalyvių skaičių ir pasižymėjo išsamiais, šiuolaikinį kontekstą atspindinčiais pagrindinių pranešėjų pranešimais. Konferencijos organizatoriai - Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos institutas, mokslinė grupė „Kūrybinės industrijos ir inovacijos“ bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas. 15-tą kartą organizuotos konferencijos tikslas - skatinti tarptautines diskusijas ir bendradarbiavimą, įvertinti kintančios aplinkos poveikį kūrybinių ir kultūros industrijų rinkodaros, vadybos, ekonomikos, finansų, politikos ir kitose srityse.

Konferenciją atidarė Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dekanas doc. dr. Giedrius Romeika ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Jau ne pirmus metus konferencijos moksliniam komitetui pirmininkaujanti prof. dr. Virginija Jurėnienė pažymi, kad tai buvo pirmoji jungtinė konferencija, kurią organizavo dvi institucijos - Vilniaus universitetas ir Vilniaus dailės akademija. Profesorė džiaugiasi, kad dėl konferencijos išskirtinumo į kvietimą dalyvauti atsiliepė visi pagrindiniai pranešėjai: doc. Dimitra Kanellopoulou (Paryžius), prof. dr. Berna Kurt Kemaloğlu (Turkija), prof. dr. Paul Long (Australija). Taip pat konferencijos metu pristatyta dr. Giovanni Ercolani knyga „Maidano muziejus: Maidano dvasios išsaugojimas - menas, tapatybė ir orumo revoliucija“ (angl. The Maidan Museum: Preserving the Spirit of Maidan - Art, Identity, and the Revolution of Dignity).

„Šioje konferencijoje buvo daugiau meno nei vadybos. Dar viena naujiena - pristatyti projektai ir pasidalinta pasaulinėmis patirtimis apie juos. Išskirtiniu pirmuoju kartu gali pasidžiaugti ir abiejų institucijų dekanai. Doc. dr. Giedriui Romeikai tai buvo pirmoji konferencija, jam ką tik pradėjus dekano kadenciją Vilniaus universiteto Kauno fakultete, o ilgamečiui Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanui prof. Jonui Audėjaičiui tai apkritai buvo pirmoji jo vadovaujamo fakulteto konferencija”, - sako prof. dr. V. Jurėnienė.

Paklausta apie konferencijos sėkmę įtakojusius veiksnius, mokslinio komiteto pirmininkė išskiria organizacinio komiteto jaunumą.

„Jauni žmonės į šios konferencijos organizavimą įnešė kitą, energingesnį požiūrį. Puikiai visą organizacinį darbą atlikusi komandos vadovė Ugnė Pavlovaitė pasirūpino nuoseklia konferencijos eiga, naujus vizualus kūrė VDA atstovaujanti Neringa Grigarienė, konferencijos sklandumą skaitmeninėje platformoje užtikrino VU Kauno fakulteto informacinių technologijų skyrius, o VU Kauno fakulteto viešųjų ryšių komanda padėjo sukurti efektyvią reklaminę kampaniją, kuri nebūtų įvykusi be mums labai svarbios Lietuvos mokslo tarybos paramos”, - džiaugiasi prof. dr. V. Jurėnienė.

Ugnė Pavlovaitė tarptautinės mokslinės konferencijos „Kultūra ir kūrybiškumas” pasikeitimus stebi nuo 2017 m. Pirmais metais - kaip dalyvė, vėliau - atskirų sekcijų moderatorė, o paskutinius du kartus - jau kaip organizacinio komiteto pirmininkė. Ji džiaugiasi dideliu šių metų dalyvių, ypač užsieniečių įsitraukimu: penkiose sekcijose pranešimus skaitė 56 dalyviai iš Lietuvos, JAV, Italijos, Ispanijos, Airijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Ukrainos, Filipinų, Mongolijos, Vietnamo, Tailando, o klausytojų gretas papildė atstovai iš Kosovo, Švedijos, Graikijos, Lenkijos, Serbijos bei Estijos.

U. Pavlovaitė pritaria prof. dr. V. Jurėnienei, kad skirtingos jaunos organizacinės komandos narių kompetencijos ir tarpdiscipliniškumas suteikė galimybę dirbti sklandžiai ir padėjo operatyviai spręsti iškilusias problemas.
15-tos mokslinės konferencijos „Kultūra ir kūrybiškumas” pasiruošimui ir įgyvendinimui prireikė vienerių metų, tačiau 16-tai, 2025 metais vyksiančiai konferencijai pradedama ruoštis jau dabar. Mokslinis komitetas ir organizacinis komitetais dar nesudaryti, bet prof. dr. Virginija Jurėnienė iš anksto galvoja apie dar didesnį kūrybininkų įtraukimą ir dar gausesnį dalyvių būrį.

culture conference Screenshot 33„Šnekam jau apie tris organizacijas, planuojam daryti muziejams bei galerijoms skirtus praktinius seminarus. Mokymų pagalba norime užmegzti didesnį ryšį su visuomene, o jaunimui parodyti, kad mokslas ir kultūra gali būti suderinami. Sekančią konferenciją norėtume daryti gyvai, įtraukiant į ją kultūrinę programą”, - ateities planais dalinasi prof. dr. V. Jurėnienė.

Konferencijos metu buvo analizuotos tokios temos kaip aktualios kultūros ir kūrybinių industrijų vadybos problemos, šiuolaikiniai iššūkiai kultūrinėms ir kūrybinėms organizacijoms, kūrybinio darbo organizavimo naujovės, nauji kultūros ir kūrybos produktų rinkodaros sprendimai, kūrybinis turizmas ir kultūros paveldo vadyba, kūrybinių industrijų pasiūlos ir vertės grandinių transformacijos, kūrybinių industrijų politinės, ekonominės ir teisinės aplinkos pokyčiai, lyčių problemos kultūros ir kūrybinėse industrijose, skaitmeninio meno valdymas bei kūrybiniai projektai: šiandienos iššūkiai – rytojaus galimybės.

Tarptautinė mokslinė konferencija išlaikė tradiciją - veikė atskira studentų sekcija ir buvo renkami geriausi kiekvienos sekcijos pranešimai.

Geriausiais 15-tos konferencijos „Kultūra ir kūrybiškumas” (angl. “Culture and Creativity”) pranešimais išrinkti:
• Greta Gilvanovaitė (Vilnius Academy of Arts, Lithuania) „The Culture of Consumption and How Creativity Can Affect That”.
• Nela Filimon (University of Girona, Spain) „Exploring How Artificial Intelligence Shapes Spaniards' digital music consumption practices”.
• Tommaso Russo, Andrea Busato (SID Scuola Italiana Design, Italy) „Non-Tangible Design: The Role of Design Education in Shaping a New Era of Industrial Production”.
• Eglė Plančiūnienė (Vilnius University, Lithuania) „The Influence of Hospitality Services on the Consumption of Cultural Products”.
• Matas Kornelijus Vanagas, Lukas Malinauskas (Vilnius University, Lithuania) „Identification of Benefits and Risks of Using Chat GPT in Higher Education”.
• Iryna Biskub (Lesya Ukrainka Volyn National University, Ukraine) „From Toilets To Necrophilia: How Putinisms Affect Media Culture?”
• Giovanni Ercolani (University of Murcia, Spain) „The ‘Animal Identitarium’, Art, Security, and the Creation of Identity”.
• Xie Meilin, Narantsatsral Delgerkhuu (Mongolian University of Science and Technology, Mongolia) „Field Investigation and Research on the Music Culture of the Mulao Ethnic Yifan Festival in Shiwei Ancient Village, Luocheng County”.

LMT finansuota parama moksliniam renginiui leido įgyvendinti efektyvų konferencijos skaitmeninės rinkodaros planą ir pakeisti dizainą.

Prie efektyvaus konferencijos skaitmeninės rinkodaros plano įgyvendinimo prisidėjo Vilniaus universiteto Kauno fakulteto viešųjų ryšių grupė bei VDA komunikacijos specialistė Sigita Sušienė.

Konferencijos organizacinio komiteto narė Daiva Masaitytė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku