donelaicio skulpturai 10Sausio 1-ąją sukanka 310 m., kai gimė liuteronų kunigas, mokytojas vienas savičiausių XVIII a. Europos poetų – Kristijonas Donelaitis. Tai lietuvių literatūros klasikas, sukūręs Prūsijos lietuvių bendruomenės – lietuvininkų tautos – epą. Poema „Metai“ UNESCO sprendimu dar 1977-aisiais buvo įtraukta į Europos literatūros šedevrų biblioteką. Įdomu tai, kad jo skulptūra – reikšmingas Vilniaus universiteto simbolis, prieš dešimtmetį sustiprinusi istorinį ryšį su fakultetu Kaune.

1964 m. poeto 250-ųjų gimimo metinių proga skulptorius Konstantinas Bogdanas jaunesnysis sukūrė paminklą, kuris buvo pastatytas VU centrinių rūmų arkadoje, universiteto prieigose. 2014 m. minint grožinės literatūros pradininko, poeto Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines buvo pagaminta vertingesnė bronzinė skulptūros kopija, kuri po Vilniaus universiteto skliautais atidengta pradedant naujuosius mokslo metus. Tuomet penkis dešimtmečius prie centrinio VU įėjimo Vilniuje praleidęs skulptūros originalas buvo padovanotas Vilniaus universiteto Kauno fakultetui veiklos jubiliejaus proga. Mat veiklą jis pradėjo taip pat 1964 m. Jau dešimtmetį Muitinės g. 14 esančiame Vilniaus universiteto Kauno fakulteto IV korpuso, vadinamojo Napoleono namo, vestibiulyje skvarbus, visažinis Donelaičio žvilgsnis pasitinka įeinančius, o fakultetas ruošiasi 60-ajam veiklos jubiliejui.

„Simboliška, kad šie metai prasideda nuo Kristijono Donelaičio gimimo metinių. Tai puikus priminimas, kaip paskui vienus didžius darbus eina kiti, o šviesa, kuria dalijamės, neblėsta“, – sako VU Kauno fakulteto dekanas doc. dr. Giedrius Romeika. Pasak jo, maloniai stebina ir skulptūros novatoriškumas – ji pagaminta iš stiklo pluošto audinio. Tuomet tai buvo labai populiari technologija skulptūroje, nusižiūrėta nuo laivadirbių, tokiu būdu gaminančių laivų korpusus ir dabar. Tai ne kas kita, o tarpdisciplininio mąstymo pavyzdys.


Kita tokia pat skulptūra saugoma Lietuvos dailės muziejuje.

donelaiciui 310Švęsdamas savo penkiasdešimtąjį jubiliejų Vilniaus universitetas Kaune ant vieno iš savo pastatų sienos įrengė saulės laikrodžio šviesos instaliaciją. Reikšminga miesto veido dalimi tapęs laikrodžio kontūras jau dešimtmetį tamsiuoju paros metu sušvinta „šypsena“ ir nuotaikingai pasitinka kauniečius ir miesto svečius.

Kauno miesto klestėjimą XVI a. menantys Vilniaus universiteto Kauno fakulteto pastatai, įsikūrę pačioje senamiesčio širdyje, žavi šiandiene paskirtimi ir slepia turtingą čia gyvenusių vokiečių pirklių istoriją, kuri žadina vaizduotę.

Norintys geriau pažinti fakulteto pastatų ansamblį kviečiami registruotis ekskursijai, dalyvauti visuomenei atviruose renginiuose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku