Pradžia: 2023-12-12 17:30
Pabaiga: 2023-12-12 19:00

Karpinių vakaronė 12 12Gruodžio 12 d. 17.30 val. X auditorijoje Advento vakaronė-karpinių dirbtuvės su tautodailininke Egle Dvarionaite-Vindašiene „Baltų saulėgrįžos ženklai“. Renginys lietuvių ir anglų kalbomis.

Taip pat gruodžio–vasario mėnesiais VU Kauno fakultete galima apžiūrėti Eglės Dvarionaitės-Vindašienės karpinių parodą. Menininkė pradėjo karpyti 1981 m. besimokydama Šiaulių pedagoginiame institute, dalyvaudama etnografiniame ansamblyje. Daugiausia dėmesio kreipia į tradicines popieriaus užuolaidėles, kurias išmoko kirpti iš Julijos Daniliauskienės (Putvytės). Autorės karpinių pagrindinė tema – Gyvybės medis.

Pagrindiniai jos darbų motyvai persipina su baltiškais ženklais ir simboliais, kurie yra indoeuropietiškos kultūros dalis. Tautodailininkė Pasaulį vaizduoja ant kalno augantį medį, kuris jungia tris dalis – požemį (šaknys), žemę (kamienas) ir dangų (šakos). Čia galima atpažinti žaltį, ugnį, marias, saulę, paukštį, bitę, galima pajusti žmogaus santykį su gamta ir Kūrėju. Autorės teigimu, „žmogaus dermė – sutapti su Pasaulio kalnu, Kosminiu medžiu ir tapti Visatos ašimi“. Ant Pasaulio kalno augantis Medis jungia Šį ir Aną pasaulius – gyvuosius ir išėjusius už jūrių marių. Jis jungia praeitį, dabartį ir ateitį. Jis beribis laike ir erdvėje. Jis buvo, yra ir bus… Neatsitiktinai Eglės karpiniuose matome kankles, luotą, kuriuo motina ir tėvas plaukia per Gyvenimo vandenyną.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku