Vyresniųjų klasių mokiniams – Jaunųjų literatūrologų akademija Vilniaus universitete Kaune

1 Grigaitis20182018 m. pavasarį Vilniaus universiteto Kauno fakultetas (VU KnF) ir organizacija „Mokyklinės lituanistikos alternatyvos“ (MLA) 9–12 kl. mokinius kviečia dalyvauti Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijose. Klausydamiesi mokslinių pranešimų ir pristatydami savo parengtus darbus bei diskutuodami mokiniai tobulins rašinių rašymo įgūdžius ir geriau pasirengs pagrindinio ugdymo patikrinimui ar valstybiniam egzaminui. Pranešėjams bus įteikti pažymėjimai apie skaitytą pranešimą ir VU KnF dovanos.

Jaunųjų literatūrologų akademijos sumanytojas – 2017 m. Inovatyviausio kalbų mokytojo Lietuvoje vardą pelnęs dr. Mindaugas Grigaitis, VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto dėstytojas ir Kauno jėzuitų gimnazijos mokytojas, Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos (LKLMS) pirmininkės pavaduotojas.

Vyks penkios teminės sesijos: „Kas yra ekotekstai?“ (balandžio 5 d.), „Krikščioniškosios pasaulėjautos atspindžiai literatūroje“ (balandžio 19 d.), „Mimikrijos problema lietuvių literatūroje“ (gegužės 3 d.), „Laisvamanybė ir malonumas kaip literatūrinio maišto forma“ (gegužės 10 d.), „Tautinių mitų (de)sakralizavimas“ (gegužės 17 d.).

Pageidaujantys dalyvauti Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijose kviečiami registruotis (pagal nuorodas po kiekvienos sesijos anotacijos – žr.tekste žemiau).


Daugiau apie Jaunųjų literatūrologų akademijos sesijas

Akademijos tikslas – ieškoti inovatyvaus žvilgsnio į lietuvių literatūrą, plėsti literatūros ir kultūros kontekstų išmanymo lauką. Mokiniai ne tik klausys mokslinių pranešimų, bet ir turės galimybę pristatyti savo parengtus pranešimus (referatus, samprotavimo/literatūrinius rašinius ar pastraipas), diskutuoti su bendraamžiais. Tai ne tik puiki galimybė praplėsti akiratį, bet ir patobulinti literatūrinio bei samprotavimo rašinio rašymo įgūdžius ir geriau pasiruošti pagrindinio ugdymo patikrinimui ar valstybiniam egzaminui.

vuknf ekoteksta Pirmoji sesija. Kas yra ekotekstai?

Laikas: 2018 m. balandžio 5 d. 12–15 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Sesijos tikslas – atskleisti ekologijos idėjų įtaką literatūrai, analizuoti ekologinės pasaulėjautos raišką lietuvių literatūroje. Pirmoje dalyje bus pristatytos ekokritikos ir ekotekstų sąvokos, aptariamas filmas „Avataras“, filmo problematika siejama su ekokritikos idėjomis. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Kristijono Donelaičio, Antano Baranausko, Vinco Krėvės, Vaižganto, Mariaus Katiliškio, Romualdo Granausko) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip ekokritikos teoriją pritaikyti rašiniuose. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie ekokritikos ženklus minėtų autorių kūryboje, vyks darbų aptarimas, diskusija.  

Kviečiame registruotis!

  • Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/LkoNvF
  • Norėčiau dalyvauti „pranešėjo statusu“ (iš anksto gauti mokslinę medžiagą ir parengti pranešimą, pastraipą ar rašinį): https://goo.gl/sG6p1p

vuknf krikscioniskojiAntroji sesija. Krikščioniškosios pasaulėjautos atspindžiai literatūroje.

Laikas: 2018 m. balandžio 19 d. 14–17 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, Muitinės g. 8, V. Gronsko auditorija. (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Pirmoje dalyje bendrais bruožais bus apibrėžta krikščioniškosios pasaulėjautos samprata, jos įtaka menui ir kultūrai, iš šios perspektyvos bus aptariami populiarūs filmai „Narnijos kronikos“, „Žiedų valdovas“. Filmų problematika bus siejama su krikščioniškosiomis tikėjimo, vilties ir meilės artimajam idėjomis. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Kristijono Donelaičio, Jono Biliūno, Vaižganto, Šatrijos Raganos, Vinco Mykolaičio–Putino, Antano Škėmos, Justino Marcinkevičiaus) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip paskaitoje pateiktas idėjas pritaikyti rašiniuose. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie krikščioniškos pasaulėjautos ženklus minėtų autorių kūryboje, vyks darbų aptarimas, diskusija.

Kviečiame registruotis!

  • Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/xCVZic
  • Norėčiau dalyvauti „pranešėjo statusu“ (iš anksto gauti mokslinę medžiagą ir parengti pranešimą, pastraipą ar rašinį): https://goo.gl/ZaNF3G

vuknf mimikrijos problematikaTrečioji sesija. Mimikrijos problema lietuvių literatūroje.

Laikas: 2018 m. gegužės 3 d. 12–15 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, Muitinės g. 8, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Sesijos tikslas – atskleisti, kaip lietuvių literatūroje kritikuojama socialinė mimikrija (įsivaizduojamai pranašesnių kultūrų imitacija). Pirmoje dalyje bus pristatyta mimikrijos sąvoka, iš kultūrologinės perspektyvos aptariamas filmas „Mimikrijos sindromas“, filmo problematika siejama su Lietuvos sociokultūrine aplinka. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Kristijono Donelaičio, Vinco Kudirkos, Juozo Apučio) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip mimikrijos teoriją pritaikyti rašiniuose. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie mimikrijos ženklus minėtų autorių kūryboje, vyks darbų analizė, diskusija.

Kviečiame registruotis!

  • Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/x3dBUZ
  • Norėčiau dalyvauti „pranešėjo statusu“ (iš anksto gauti mokslinę medžiagą ir parengti pranešimą, pastraipą ar rašinį): https://goo.gl/iCRLEn

vuknf laisvamanybeKetvirtoji sesija. Laisvamanybė ir malonumas kaip literatūrinio maišto forma.

Laikas: 2018 m. gegužės 10 d. 14–17 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Pirmoje dalyje bus pristatyta laisvamanybės ir malonumo samprata kultūroje ir literatūroje, gilinamasi į paribio žmonių vaizdavimą literatūroje ir kine. Iš šios perspektyvos bus aptariami Šarūno Barto filmai „Septyni nereikalingi žmonės“ ir „Eurazijos aborigenas“. Filmų problematika bus siejama su laisvamanybės ir malonumo sąvokomis. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojamas programinių lietuvių literatūros autorių (Oskaro Vaildo, Vinco Mykolaičio–Putino, Antano Škėmos, Jurgio Kunčino) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip paskaitoje pateiktas idėjas pritaikyti rašiniuose. Daugiausia dėmesio bus skiriama Jurgio Kunčino romanui „Tūla“. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie laisvamaniško maišto ženklus minėtų autorių kūryboje, vyks darbų aptarimas, diskusija.

Kviečiame registruotis!

  • Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/j937zn
  • Norėčiau dalyvauti „pranešėjo statusu“ (iš anksto gauti mokslinę medžiagą ir parengti pranešimą, pastraipą ar rašinį): https://goo.gl/QDqMJM

vuknf tautiniai mitaiPENKTOJI sesija. Tautinių mitų (de)sakralizavimas.

Laikas: 2018 m. gegužės 17 d. 14–17 val.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, V. Gronsko auditorija (VU KnF II korp., Muitinės g. 8).

Anotacija. Pirmoje dalyje bus pristatyta kultūrinių mitų kūrimo ir jų ardymo svarba, iš šios perspektyvos bus aptariami filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“, valstybės 100-mečio renginių programos, su ja susiję publicistiniai straipsniai apie patriotizmą ir tautiškumą. Filmų ir straipsnių problematika bus siejama su tautinės ideologijos svarba ir pavojais. Antroje dalyje remiantis aptarta medžiaga bus analizuojami programinių lietuvių literatūros autorių (Jono Radvano, Maironio, Justino Marcinkevičiaus, Mariaus Ivaškevičiaus) kontekstai ir jų kūriniai, pateikiami patarimai, kaip paskaitoje pateiktas idėjas pritaikyti rašiniuose. Daugiausiai dėmesio bus skiriama Mariaus Ivaškevičiaus pjesei „Madagaskaras“. Trečioje (praktinėje) dalyje mokiniai pristatys savo darbus apie tautinių mitų kūrimo ir ardymo svarbą minėtų autorių kūryboje, vyks darbų aptarimas, diskusija.

Kviečiame registruotis!

  • Norėčiau dalyvauti „dalyvio statusu“: https://goo.gl/75BVgp
  • Norėčiau dalyvauti „pranešėjo statusu“ (iš anksto gauti mokslinę medžiagą ir parengti pranešimą, pastraipą ar rašinį): https://goo.gl/8kRwV7

Daugiau informacijos apie Jaunųjų literatūrologų akademiją: el. pašto adresu arba telefonu nr. +37067495218.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku