Doc. S.Biržietienė su Gabus vaikai dalyviaisKauno miesto Tarpdisciplininio itin gabių vaikų ugdymo programos* 2018/2019 mokslo metų pabaigos šventėje, kuri vyko birželio 5 d. Kauno technologijos universiteto (KTU) Santakos slėnyje, LR Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius ir Kaune veikiančių  aukštųjų mokyklų vadovai kartu su miesto savivaldybės administracijos atstovais džiaugėsi šio tęstinio projekto sėkme.

http://naujienos.vu.lt/vu-kauno-fakultetas-zenkliai-prisideda-prie-gabiu-mokiniu-ugdymo-kaune/

Vilniaus universitetui šiame renginyje atstovavo VU Kauno fakulteto dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys. Sveikindamas tarpdisciplininio gabių mokinių ugdymo Dekanas K.Driaunys sveikina projekto Gabus vaikai dalyvius1projekto „Gabūs vaikai“ dalyvius VU KnF dekanas džiaugėsi prasmingu universitetų ir Kauno savivaldybės administracijos bendradarbiavimu, ugdant motyvuotus ir gabius jaunuolius, besimokančius miesto bendrojo lavinimo mokyklose: „Džiaugiamės, kad  kartu su kolegomis iš kitų universitetų įsitraukėme į šį daug vilčių teikiantį projektą. Vilniaus universiteto Kaune mokslininkai  šiemet dosniai dalijosi savo kuriamu unikaliu turiniu  su pačiais gabiausiais ketvirtos, septintos ir vienuoliktos klasių mokiniais. Didžiuojamės savo dėstytojais, kurių paskaitos neliko nepastebėtos bendroje programoje ir  buvo palankiai paminėtos moksleivių apklausose“. VU KnF dekanas pabrėžė, kad fakulteto atstovai kūrybiškai ir atsakingai dalyvauja šiame ugdymo projekte, todėl jiems pavyksta sudominti gabius moksleivius interaktyviais užsiėmimais ir pateikti juose aukštą akademinę kokybę atitinkantį turinį. Tarkim, septintokams skirto dalyko „Subtitravimas“ užsiėmimai, kuriuos jiems VU KnF audiovizualinėje laboratorijoje vedė fakulteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto docentė dr. Jurgita Kerevičienė, tapo absoliučiais lyderiais, sulaukusiais itin daug teigiamų atsiliepimų.

gabiu mokiniu ugdymo programaŠio projekto eigą VU Kauno fakultete koordinuoja docentė dr. Skirmantė Biržietienė iš VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto. Vilniaus universitetas Kaune į gabiausiems miesto mokiniams skirtą tarpdalykinę programą, kurioje jungiasi keturios ašys (asmenybinio ugdymo, matematikos ir gamtos mokslų, humanitarinių ir socialinių mokslų bei sporto ir menų sritys), įsitraukė 2018 m. „Tačiau prie jos atsiradimo teko prisidėti dar iniciatyvų ir parengiamųjų darbų stadijoje, nes ši 2017 metų rugsėjį startavusi mokinių ugdymo programa, sujungusi visos miesto akademinės bendruomenės pastangas, yra plati ne tik savo siekiais, bet ir dalyviais, turiniu bei apimtimi laike. Užsiėmimai pagal programą prasideda nuo 3 klasės ir baigiasi 11 klasėje, o per mokslo metus mokiniai 64 valandas (ugdymas vykdomas dvi akademines valandas per savaitę) praleidžia projekte dalyvaujančiose miesto aukštosiose mokyklose, kurių dėstytojai su jais dalijasi naujausiomis žiniomis iš įvairių mokslo sričių“, - pasakoja doc. S. Biržietienė. Jos duomenimis, 2018/2019 mokslo metais projekto „Gabūs vaikai“ užsiėmimuose VU Kauno fakultete dalyvavo apie 120 ketvirtos, septintos ir vienuoliktos klasių mokinių iš Kauno miesto savivaldybės bendrojo lavinimo mokyklų.

VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto dėstytojai jiems pateikė įtraukiančias paskaitas ir užsiėmimus. Kūrybinio rašymo dirbtuves IV klasės mokiniams (net 40) vedė doktorantė poetė Lina Buivydavičiūtė, paskaitas apie audiovizualinį vertimą septintokams skaitė audiovizualinio vertimo specialistės prof. dr. Danguolė Satkauskaitė ir doktorantė Jurgita Astrauskienė, kurios vienuoliktokams pristatė ir filmų vertimo istoriją. Doc. dr. Skirmantė Biržietienė paskaitoje apie senąsias (ir mirusias) kalbas plėtė vienuoliktokų kalbinį akiratį, o doc. dr. Eglė Keturakienė savo mokslinėmis įžvalgomis su vienuoliktokais dalijosi literatūros paskaitose: „Mylinčio žmogaus gelmė neoromantinėje Juozo Tumo – Vaižganto prozoje“, „Vidinio žmogaus laisvė simbolistinėje Balio Sruogos kūryboje“ ir „Žmogaus vaizdavimas lietuvių literatūroje: socialinio paribio žmogus švietėjiškoje Jono Biliūno prozoje“, kurias labai gerai įvertino mokiniai. Apie viešojo diskurso paveikumą (propagandos ir įtikinimo technikas) su vienuoliktokais diskutavo lektorė dr. Eglė Gabrėnaitė, o virtualios komunikacijos paslaptis jie smagiai narstė su VU KnF Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto doktorantu Antanu Ūsu.

VU Kauno fakulteto akademinės bendruomenės nariai darbą su mieste augančiais jaunaisiais talentais vertina kaip rimtą profesinį iššūkį ir jau rengiasi naujiems susitikimams su Tarpdisciplininio itin gabių vaikų ugdymo programos dalyviais ateinančiais mokslo metais.

...........................

*Nuo 2017 metų rugsėjo Kaune įgyvendinama miesto savivaldybės lėšomis finansuojama Tarpdisciplininio itin gabių mokinių ugdymo programa. Prie jos prisijungė visos Kauno mieste veikiančios aukštosios mokyklos: Kauno technologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos sporto universitetas, Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, VDU Muzikos akademija, VDU Žemės ūkio akademija ir Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakultetas. Šių aukštųjų mokyklų dėstytojai skaito programoje dalyvaujantiems mokiniams paskaitas ir veda praktinius užsiėmimus, aprėpiančius šias ugdymo sritis: asmenybinį ugdymą, matematiką ir gamtos mokslus, socialinius ir humanitarinius mokslus, sporto mokslą, menus.

Daugiau informacijos apie programą:

http://www.kaunas.lt/svietimas/gabiu-mokiniu-ugdymo-programa/

http://www.kaunas.lt/2019/06/naujienos/gabiausiems-kauno-mokiniams-dviguba-mokslo-metu-pabaigos-svente/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku