JurenenieneViena iš magistro studijų programos Meno vadyba Vilniaus universiteto Kauno fakultete (VU KnF) kūrėjų, VU KnF Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė – puikus asmeninis pavyzdys, kaip daug gali pasiekti tikslingai paskui savo svajonę einantis žmogus.

Studentų mėgstama dėstytoja, VU senatorė prof. Virginija Jurėnienė jau nuo ketvirtos klasės svarstė, kad norėtų būti istorijos mokytoja. Baigdama vidurinę mokyklą, ji tvirtai žinojo, kokią studijų kryptį rinksis. Dabar jos studentams ir kolegoms sunku įsivaizduoti, tačiau tuo metu Virginija Jurėnienė buvo išties nedrąsi ir apie dėstytojos profesiją net negalvojo. Tačiau svajonės savo gyvenimą sieti su istorija ji nepaleido.

Įstoti į Vilniaus universitetą – nelengva užduotis

Profesorė prisimena, kad studijuoti Vilniaus universitete buvo prestižo dalykas, o ten įstoti – daug pastangų ir žinių reikalaujanti misija. Nemenka kliūtis buvo ir tai, kad ji augo nuo centro nutolusiame mieste. Tačiau Virginija Jurėnienė nebuvo tas žmogus, kuris lengvai pasiduoda ir toliau siekė savo užsibrėžtų tikslų: „Kadangi buvau labai užsispyrusi ir atkakli, užpildžiau dokumentus į VU, išlaikiau stojamuosius egzaminus. Konkursas buvo milžiniškas, bet savo svajonę pradėjau realizuoti“. Dėstytoja pasakoja, kad niekas jos nevertė, neskatino ir nepatarė, kokią profesiją turėtų rinktis. Tai buvo jos didžiulis noras ir pačios priimtas sprendimas.

Beveik apsigyveno bibliotekoje

Profesorė pasakoja, kad pirmaisiais studijų metais buvo labai sunku. Šiais laikais studentai turi prieigą prie technologijų ir tai išties pagreitina darbą, o jai teko studijuoti, kai nebuvo nei interneto, nei kompiuterių: „Visi skaitėme knygas, mokslinius žurnalus ir labai daug konspektavome“. Dėl savo didelio noro įgyti kuo daugiau žinių iš bibliotekos dėstytoja išeidavo tik vėlų vakarą, kai baigdavosi darbo laikas. V. Jurėnienė pastebi, kad anuomet dėstytojas reiškė nenuginčijamą autoritetą, jo žodis būdavo šventas, studentai sąžiningai lankydavo paskaitas ir net varžydavosi tarpusavyje, nes kartais auditorijose nebelikdavo laisvų vietų, o pas ypač populiarius dėstytojus  norėdavo pakliūti visi.

Profesinį kelią pradėjo Lietuvos Žemės ūkio akademijoje

Studijoms Vilniaus universiteto Istorijos fakultete (VU IF) Virginija Jurėnienė pasirinko Visuotinės istorijos programą. Kaip pasakoja profesorė, tuo metu absolventai į darbo vietas  buvo skirstomi (!) pagal jų pažangumą studijų metu: „Pažangumo sąraše buvau ketvirta, todėl man teko dėstytojos pozicija Lietuvos Žemės ūkio akademijoje (dabar VDU Žemės ūkio akademija – aut. past.). Vėliau studijavau doktorantūroje VU IF ir dirbau VU Kauno fakultete“. Pastaruoju metu prof. V. Jurėnienės profesinio domėjimosi sritys yra: kultūros organizacijų vadyba, scenos ir vaizduojamasis menas, kultūrinis/kūrybinis turizmas bei paveldas. Taip pat ji daug dirba istorijos tyrimų srityje – tyrinėja Lietuvos moterų judėjimą ir su juo susijusios tematikos problemas.

Pakvaišusiems  dėl kultūros rekomenduoja Meno vadybos studijų programą

Prof. Virginija Jurėnienė pasakoja, kad jos vadovaujama VU KnF magistrantūros Meno vadybos studijų programa yra skirta tiems, kurie siekia tapti kultūros ir meno rinkos specialistais: „Visiems, kuriems patinka ne tik vartoti kultūrą, meną, bet ir patiems organizuoti įvairius renginius, skleisti informaciją apie tai, kurie kvaišta minėta sritimi, yra labai laukiami šioje programoje“. Profesorė pabrėžia, kad studentams suteikiama galimybė bendrauti su puikia dėstytojų komanda, kuri moko įvairiausių vadybos, rinkodaros, partnerystės tarp institucijų paslapčių. Šios studijos ne tik artimiau supažindina su įvairiomis meno sritimis, bet ir padeda išmokti formuoti bei plėsti auditoriją ir tinkamai palaikyti su ja kontaktą. Dėstytoja džiaugiasi, kad magistrantai rengia taikomojo pobūdžio baigiamuosius darbus, kuriuose prioritetas teikiamas tiek teorijai, tiek praktikai. Studentams paliekama didelė laisvė rinktis temą, o svarbiausia, kad suteikiama galimybė apginti savo pačių realizuotus projektus. Profesorė užsimena ir apie dirbantiems žmonėms patogų užsiėmimų laiką, nes paskaitos vyksta tik penktadieniais ir šeštadieniais.

Malonu bendrauti su studentais

Prof. V. Jurėnienė turi nemažai veiklos už universiteto ribų: skaito viešas paskaitas moterų NVO, įvairiose kultūros organizacijose (kultūros centruose ir bibliotekose), yra Lietuvos Kultūros tarybos bei duomenų bazės Lituanistika ekspertė. Tačiau labiausiai ji mėgsta bendrauti su studentais: „Jie yra žingeidūs, reiklūs ir siekiantys savo tikslo“. V. Jurėnienė giria ir savo kolegas, kurie yra kompetentingi savo sričių žinovai ir sako, kad tai ypač svarbu, siekiant sudominti studentus. Jos teigimu, geras dėstytojas turi jausti auditoriją, skaityti paskaitą ne sau, o savo klausytojams, būti  atsidavusiu atstovaujamai mokslų sričiai, nebijoti naujovių ir iššūkių. Profesorės manymu, ne visi puikūs mokslininkai gali būti ir geri dėstytojai. Svarbiausia – nenustoti mokytis, siekti žinių ir jausti aistrą savo darbui. Na, o geras humoro jausmas yra didžiulis pliusas ne tik akademinėje veikloje...

Deimantė Meldaikytė,

VU KnF Lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos IV k. studentė

Daugiau apie prof. V. Jurėnienę: https://www.moteris.lt/lt/veidai/g-63069-destytoja-istorike-dr-virginija-jureniene-moterims-linkiu-tureti-didele-saviverte-nes-tik-tokias-gerbs-ir-kiti

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku