Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto Finansų technologijos (FinTech) programos magistrams įteiktos pirmosios Lietuvoje vardinės stipendijos. Tris 2000 eurų dydžio vardines stipendijas, įsteigtas lietuvių įkurtos finansinių technologijų įmonės „Bankera“, pelnė studentai, savo baigiamuosiuose darbuose nagrinėję Lietuvos fintech sektoriui aktualias temas.

„Vardines stipendijas pelnę studentai savo darbais įrodė, kad prie Lietuvos ambicijos tapti fintech centru gali reikšmingai prisidėti ne tik valstybinės institucijos, bet ir akademinė bendruomenė. Tikiu, kad studijų metu įgytos autorių kompetencijos ir magistro darbų pritaikomumas praktiškai sulauks atgarsio finansinių technologijų rinkoje, o tolimesnis fakulteto ir verslo partnerių bendradarbiavimas paskatins dar daugiau gabių studentų sieti ateitį su fintech sektoriumi,“ – teigė VU Kauno fakulteto dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys.

Trijų Finansų technologijos (FinTech) magistro studijų programos studentų atlikti darbai parodė, kaip studijų metu įgytos klasikinės finansų inžinerijos žinios padeda analizuojant bei kuriant inovatyvias finansų technologijų sritis, formuojant minėtos srities verslo politiką ir strategiją.

Stipendijos laureato Domanto Baranauskio darbas susijęs su blokų grandinėmis. Taigi studijų metu įgytos žinios studentą paskatino nagrinėti blokų grandinės panaudojimo galimybes daiktų interneto (angl. Internet of Things) technologijoje, telkiant dėmesį į atsiskaitymus ir naudojant minimalius skaičiavimo resursus turinčius daiktų interneto įrenginius.
Prie šios temos pasirinkimo prisidėjo ilgametė akademinio darbo ir verslo praktikos turinčių Kauno fakulteto dėstytojų, kuruojančių ES projektą  BlockNet, patirtis.

Antrąją stipendiją pelniusi Sandra Misiūnaitė baigiamajame darbe nagrinėjo intelektinį „pažink savo klientą“ sąrankos automatizavimo modelį, skirtą finansų institucijų pinigų plovimo prevencijai. Daugelis įmonių, dėl duomenų bazių taikomų duomenų gavimo automatiniu būdu apribojimų, informacijos saugojimo pobūdžio bei konfidencialumo, „pažink savo klientą“ procesą vykdo rankiniu būdu. Tad darbo autorė pasiūlė technologinį sprendimą, kuris padės automatizuoti dalies duomenų gavybą ir sutaupyti dvi valandas laiko išteklių.

Trečiąją vardinę stipendiją pelnęs magistrantas Aurelijus Urbonavičius savo darbe nagrinėjo atviros bankininkystės sąsajos panaudojimo galimybes centralizuotam vartotojo išlaidų ir pajamų automatiniam klasifikavimui. Kadangi vis daugiau žmonių naudojasi daugiau nei vieno banko paslaugomis, panaudojęs bankų testines aplinkas, darbo autorius sukūrė prototipą, leidžiantį apjungti daugiau nei vienos finansinės institucijos paslaugas į vieną platformą ir taip valdyti bei efektyviau kontroliuoti išlaidas ir pajamas.

Studentus, kandidatavusius į vardines stipendijas, vertino specialistų grupė, kurią sudarė vardines stipendijas įsteigusios įmonės ekspertai ir VU Kauno fakulteto akademinės bendruomenės nariai. Vertinimo metu buvo atsižvelgiama į magistrantų studijų rezultatus, motyvaciją bei pasirinktos baigiamojo darbo temos aktualumą finansų technologijų sektoriui.

Praktiškai pritaikomi baigiamieji studentų darbai džiugino ir stipendijas įsteigusios įmonės bendraįkūrėją Vytautą Karalevičių: „Džiaugiamės matydami, kad pirmąsias stipendijas pelniusių studentų darbai pasižymi kokybe bei pritaikomi praktiškai. Šis bendradarbiavimas su Vilniaus universitetu įrodė, kad fintech verslo ir švietimo sektoriaus sinergija padeda greičiau atrasti talentingus žmones, reikalingus sėkmingai Lietuvos fintech sektoriaus plėtrai.“

 

bankera

 

 

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku