1 10Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) studentės Dovilės Jonikaitės sprendimą studijuoti Kauno fakultete lėmė keli veiksniai: „<…> buvau apsisprendusi studijuoti kalbas, o išgirdusi, kad universitetas gali suteikti man galimybę likti gimtajame mieste bei studijuoti norimą dalyką, nė nesvarsčiusi pateikiau prašymą“. Bakalauro studijų programos Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba) antrojo kurso studentė D. Jonikaitė ne tik studijuoja, bet ir aktyviai sportuoja, todėl mielai sutiko daugiau papasakoti apie pasirinktas studijas, sportą ir kaip pavyksta suderinti minėtas veiklas.

 Ar besimokydama mokykloje jau žinojote, kokia studijų kryptis domina labiausiai?

Taip, jau dvyliktoje klasėje mąsčiau apie šias studijas, galiausiai, baigusi mokyklą turėjau labai tvirtą apsisprendimą, jog noriu studijuoti kalbas, išmokti naują kalbą. Tarp universitete siūlomų studijų programų pamačiau Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba). Programa mane sužavėjo, todėl nusprendžiau pamėginti. Be to, šių studijų pasirinkimas buvo labiausiai priimtinas, nes humanitariniai mokslai visada geriau sekėsi nei tikslieji.

Dar vienas dalykas, kodėl studijuoju Kaune – čia mano gimtasis miestas. Du metus mokiausi Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje, todėl po mokyklos baigimo labai norėjau grįžti į gimtąjį Kauną, kad galėčiau ne tik sportuoti, bet ir studijuoti.

1 2Esate antrojo kurso studentė, tad pasidalinkite, kokių studijų programos privalumų jau pastebėjote?

Vienas iš didžiausių privalumų – studijų programos planas, t. y. tvarkaraštis, nes tiek pirmame, tiek antrame kursuose man suteikta galimybė derinti paskaitas su treniruotėmis. Kitas dalykas, šioje programoje dėsto labai nuoširdūs ir supratingi dėstytojai. Dar būdama pirmame kurse turėjau dvejiems mėnesiams išvykti į sporto stovyklą Ispanijoje. Man tai buvo didelis iššūkis, nes du mėnesius reikėjo derinti mokslus ir sporto užsiėmimus. Tad džiaugiuosi, kad universiteto vadovybė bei dėstytojai buvo labai supratingi ir suteikė visas įmanomas sąlygas mokytis nuotoliniu būdu, todėl nekilo sunkumų, kai grįžus į Lietuvą teko grįžti į įprastą studijų ritmą.

Dar vienas privalumas mokantis šioje studijų programoje yra tas, jog baigus studijas ir mokant ne tik anglų, bet ir švedų kalbą, atsiveria didesnės darbo galimybės.

Kokias darbo galimybes, susijusias su minėtomis studijomis, pastebėjote?

Manau, įdėjus daug pastangų ir gerai mokant kalbą galima įsidarbinti įvairiose įstaigose. O baigus šias studijas atsiveria galimybė dirbti tarptautinėse kompanijose ir su vertimo sritimi susijusiose veiklose.

Esate studentė, todėl tikrai sulaukiate aplinkinių klausimų, susijusių su studijomis. Kokių klausimų išgirstate?

 Dažnai pastebiu, kad mano studijuojama programa nėra labai populiari. Pasakiusi, ką studijuoju, sulaukiu daug nuostabos ir daug klausimų. Tik pradėjusi studijuoti jau sulaukdavau klausimų apie tai, ką esu išmokusi, ką sugebu pasakyti švedų kalba. Aplinkinius domina ateities planai, todėl domimasi, ką dirbsiu, kai baigsiu mokslus; kokios bus mano galimybės kalbėti švedų kalba ar kokias galimybes apskritai suteikia ši programa.

1 4Jūs ne tik studijuojate, bet ir intensyviai sportuojate. Kas paskatino sportuoti? Papasakokite apie sportą daugiau.

Nuo mažens esu aktyvistė, todėl vis išbandydavau naują sporto šaką. Kartą vienas iš draugų pasiūlė pamėginti dviračių sportą. Tuo metu pradėjau eiti į naują mokyklą, todėl tai buvo tarsi naujas etapas mano gyvenime. Tėvai visada skatino daryti tai, kas labiausiai patinka, todėl, kai tik sužinojo, kad domiuosi dviračiais, paskatino siekti aukštesnių rezultatų. Tad jau penkerius metus aktyviai dalyvauju dviračių sporte. Esu dalyvavusi įvairių kategorijų varžybose – nuo Pasaulio taurės ir tarptautinių varžybų iki maratonų Lietuvoje. Nors daugelis praėjusių ir šių metų tarptautinių varžybų buvo atidėtos arba neįvyko dėl pandemijos, vis tiek dalyvavau keliose tarptautinėse varžybose ir laimėjau net tris Lietuvos čempionatus. Esu 2020 m. ir 2021 m. Lietuvos čempionė.

Kokios asmeninės savybės padeda pasiekti tokių rezultatų?

Pirma, norint pasiekti gerų rezultatų, manau, kaip ir visose srityse, žmogus turi atiduoti labai daug laiko ir paaukoti linksmybes, laisvalaikį bei visas kitas pramogas. Ir antra, sportininkas taip pat turi būti labai stipriai pasiruošęs psichologiškai, turėti tikslą kažko siekti, nes mintys, pozityvus nusiteikimas ir tikslo turėjimas nulemia ne tik varžybų rezultatą, bet ir treniruočių kokybę. Dviračių sporte niekada nebūna lengva, fizinis pasiruošimas turi labai daug įtakos, visada turime perlipti per save. Šiame sporte laimi tas, kas sugeba „iškentėti“ daugiausia.

Ar sportuojant reikia įgyti teorinių žinių (studijuojant teorinės žinios būtinos)? Kokių gebėjimų reikia ne tik užsiimant sportine veikla, bet ir studijuojant?

Žinoma. Dviračių sporte, manau, kaip ir kitur, norint pasiekti gerų rezultatų reikia domėtis ir įgyti žinių. Taip pat svarbu gebėti komunikuoti su aplinkiniais, nes pasaulis keičiasi, tobulėja, kartu keičiasi ir įvairios technologijos, pavyzdžiui, dviračiai ir treniravimo metodikos. Pagrindinis dalykas, ko išmokau šiame sporte, tai  mokėti planuoti savo laiką bei mokėti bendrauti, nesigėdinti bendravimo su naujais žmonėmis. Laiko planavimas ir bendravimas su aplinkiniais taip pat padeda viską suspėti universitete, nepatirti streso bei praleisti gerą laiką su bendrakursiais. O svarbiausia – darbus atlikti laiku, nepasilikti paskutinei dienai.

Kokie artimiausi planai, susiję su sportu?

1 1Sunku pasakyti, šių metų sezonas jau baigėsi, todėl po ilgo ir išties sunkaus sezono kelis mėnesius atostogausiu. Dabar skiriu daugiau laiko studijoms bei fiziniam ir psichologiniam poilsiui.

Kaip sekasi suderinti sportą ir studijas?

Kolkas pavyksta suderinti, sakyčiau, puikiai. Jau Panevėžio sporto gimnazijoje buvome mokomi derinti sportą ir mokslus, todėl buvau pratusi prie nemažo fizinio ir psichologinio krūvio, kad galėčiau visur suspėti. Universitete tą daryti yra šiek tiek lengviau, nes, kaip ir minėjau, dėl lankstaus studijų tvarkaraščio, pavyksta derinti abi veiklas.

Ką palinkėtumėte treneriams, komandai ar Fakulteto bendruomenei?

Labai norėčiau padėkoti visiems, nes tiek komandos, tiek treneriai buvo mano pagrindinė motyvacija nepasiduoti ir siekti užsibrėžtų tikslų. Jų dėka tapau tokia sportininke ir tokiu žmogumi, kokiu esu dabar.

Fakulteto bendruomenei norėčiau palinkėti išlaikyti tokią pačią šiltą ir malonią atmosferą universitete. Kuo daugiau tokių nuostabių studentų ir darbuotojų, kokie yra dabar.

 

Nuotraukos: Tomo Gaubio, Živilės Kavaliauskienės ir iš asmeninio archyvo. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku