Stefania Jablonska 3D 642x410Rugsėjo 30 dieną gausus būrys svečių dalyvavo Kauno Maironio literatūros muziejuje vykusiame mamos ir dukters – profesorės Gabijos Bankauskaitės ir  profesorės Nijolės Bankauskienės rengtos monografijos „Stefania Jabłonska: moteris dviejų amžių sandūroje. Gyvenimo ir kūrybos apžvalga“ pristatyme. Šio monografijos pristatymas buvo ne tik muzika (ir tiesiogine šio žodžio prasme) klausytojų ausims, bet ir gražaus, jaukaus ir nuoširdaus pasibuvimo kartu su kolegomis, bendraminčiais, renginys. Autorės atskleidė primirštą, nors labai svarbią lietuvių ir lenkų kultūrai moterį – Stefanią Jabłonską, atskleisdamos įvairius šios asmenybės gyvenimo klodus.

Kai reikėjo pristatyti moterį, savo gyvenimą paskyrusią dviejų tautų vienybės jausmo įtvirtinimui, vaikų edukacijai, kūrybai, vertimams, aktyviai dirbusią ir kovojusią, pasak monografijos autorių,  „už gražų gyvenimą“, džiugus jaudulys ėmė ir nuodugniausiai šią asmenybę iš įvairių šaltinių pažinusias mamą ir dukrą. Auditorija buvo itin pagauliai įtraukta į pasakojimus apie galimai Aukštaitijoje gimusią  Stefanią Jabłonską, kurios gyvenimo vingiai stebino, skatino didžiuotis ar kvietė įsitraukti į vis dar neatskleistas mįsles. Kad būtų galima geriau suprasti apie ką minėta knyga bei susipažinti su neeiline asmenybe, tinkamiausia kalbėti pavyzdžiais ir klausytojų lūpomis.

is pristat 001Pasak monografijos recenzentės, kolegės bei artimos bičiulės VU Kauno fakulteto docentės dr. Eglės Keturakienės, įsitikinusios, kad atliktas darbas sulauks tiek Lietuvos, tiek ir Lenkijos skaitytojų dėmesio, „knygoje atgyja dvasiškai itin stiprios, valingos ir darbščios moters kultūrinis balsas, kuriai lietuvių kūrėjų vertimai (išvertė Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“, Antano Baranausko „Anykščių šilelį“, „Kelionę Petaburkan“, „Pasikalbėjimą Giesminyko su Lietuva“, Maironio „Kur bėga Šešupė, kur Nemunas teka“, poemos „Jaunoji Lietuva“ prologą, Vydūno „Prabočių šešėlius“, 1911 m. parengta lietuvių poetų kūrybos antologija lenkų kalba), vaikų edukaciniai leidiniai buvo gyvenimo būtinybė, sąmoningas kūrybinio veiksmo pasirinkimas, būdas, kaip galima įprasminti savo gyvenimą (viename iš laiškų Jabłonską rašė: „negaliu absoliučiai nieko neveikti.“

Verta paminėti, kad docentės pacituoti žodžiai apie negalėjimą nieko neveikti tą vakarą skambėjo ne kartą, juk ne tik Stefania Jabłonska, bet ir monografijos autorės bei gausiai susirinkusi publika – itin veiklios asmenybės.

Dar vienas aspektas, kurį verta paminėti – tiek Stefania Jabłonska, tiek knygą parašiusios profesorės žavėjo savo kalba – auditorija girdėjo ne tik įprastus lietuvių kalbos žodžius, bet ir tarmiškus, pavyzdžiui, prof. N. Bankauskienė kartas nuo karto į pasakojimą įpindavo vieną ar kitą su garsios visuomeninkės gyvenamąja vieta susijusį žodį ar visą žodžių junginį, kuriuos atrado laiškuose. „Liuteronkos“, taip ji rašydavo, – publikai atskleidė profesorė. Tokios detalės ne tik pagyvino pristatymą, bet ir buvo įdomios bei atkreipiančios viešėjusių lituanistų dėmesį. Kaip buvo matyti iš recenzentės dr. E. Keturakienės atsiliepimo, vertimo srities specialistai taip pat buvo įtraukti, jiems apie ieškojimus norint kokybiškiau išversti konkretų kūrinį bei išverstų kūrinių pavadinimai buvo pasakojama ne kartą.

Kiti dalykai, į kuriuos atkreipė dėmesį ne tik pristatyme dalyvavę dėstytojai,  mokslo darbuotojai, draugai, buvo pastebėti VU Kauno fakulteto studentų, kuriems paskaitas yra vedusi ar vis dar veda prof. dr. G. Bankauskaitė.

 Štai studijų programos Viešojo diskurso lingvistika pirmojo kurso studentei Karolinai Vaičiekauskaitei kilo tokių minčių: „Pristatymas tikrai paliko įspūdį – buvo įdomu sužinoti ne tik apie tai, kaip knyga parašyta, su kokiais sunkumais susidūrė autorės, bet ir sužadino norą geriau pažinti asmenybę, apie kurią ir yra ši knyga. Profesorių pasakojimas leido suprasti, kiek daug darbo bei pastangų yra įdėta, kad knygoje esanti informacija būtų kuo tikslesnė. Nekantrauju perskaityti!“

pristaymas 001Ypatingą pristatymą magistro studijų programos Lietuvių literatūra ir kūrybinis rašymas antrojo kurso studentė Ieva Malinauskaitė prisimena taip: „Tai buvo nuostabią, jaukią atmosferą sukūręs renginys, leidęs nusikelti laiku bei pajausti ankstesniojo amžiaus dvasią, leido pažinti daugeliui neatrastą visuomenininkę Sofiją Jabłonską, išgyvenusią tikrai neeilines patirtis, sujaudinančias iki sielos gelmių. Šią kelionę laiku labai jautriai išgyventi padėjo Gruodžio konservatorijos atlikėjai, kurių muzika ypač gražiai derėjo su gerb. profesorių Nijolės Bankauskienės bei Gabijos Bankauskaitės monografijos pristatymu. Ypatinga buvo ir renginio vieta, juk, mano manymu, niekur taip puikiai nesijaus literatūrą išjaučiantys žmonės nei Maironio muziejuje Kaune. Tai buvo kelios, greitai prabėgusios valandos švelnaus, jautraus atsigręžimo į praeitį, bet į tą, iš kurios galima pasisemti ir įsikvėpti, tad norėčiau padėkoti tiek autorėms, tiek organizatoriams“, – šiltai apie renginį atsiliepia magistro studijų programos Lietuvių literatūros ir kūrybinis rašymas antrojo kurso studentė Ieva Malinauskaitė.

Prie nuoširdžių ir vis dar juntamų studenčių įspūdžių prisidėjo dar viena  magistro studijų programos Lietuvių literatūros ir kūrybinis rašymas antrojo kurso studentė Judita Paužuolytė: „Knyga labai dažnai tampa vartais į dar neatrastą, o kartais – ir užmirštą pasaulį. Tačiau tam, kad tie vartai atsivertų, retai kada susimąstome, kokį indėlį į ją turi įdėti knygos autoriai. Kaip jie turi įdarbinti ne tik gilias profesines žinias, tačiau kartais tapti akyliems kaip detektyvams, o kartais – smalsiems ir užsispyrusiems kaip vaikams idant gauti atsakymus, atrasti ir sujungti tai, kas dar nesujungta. Tokia autorių: profesorės dr. Gabijos Bankauskaitės ir profesorės Nijolės Bankauskienės pašaukimo, talento ir smalsumo sintezė nuolat tvyrojo monografijos apie dvarininkę, poetę ir vertėją Stefanią Jabłonską pristatyme. Ne tik monografija, tačiau ir pristatymas buvo tarytum kelias, nuvedantis prie minėtų vartų, kuriuose atsiskleidžia Stefanios Jabłonskos darbai ir gyvenimas.“

20210930 184007 001Nuoširdūs pasisakiusių atsiliepimai ne tik turėtų padėti susidaryti įspūdį apie vykusį renginį, bet ir paskatinti patiems įsitikinti monografijoje atkleistos nepaprastai gilų pėdsaką Lietuvos ir Lenkijos istorijoje palikusios moters darbą.

Nuoširdžiausi sveikinimai autorėms ir linkėjimas, kuris, kaip minėta, paskatindavo nusišypsoti  ir įkvėpti auditoriją – kad ir toliau Jums norėtųsi taip intensyviai „nieko neveikti“!

Primename, kad knygą galite įsigyti el. knygynuose knygynas.vu.lt, patogupirkti.lt, humanitas.lt

dar pristatymo 001

 

ir pristatymo kt 001

 

is pristatymo 001

 

20210930 183202 001

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku