Parodoje Italian TECH WEEK 2021VU Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto mokslininkės doc. dr. Ilona Kiaušienė ir doc. dr. Ingrida Šarkiūnaitė dalyvauja projekte „Tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyva, skatinanti plėtoti studentų, dėstytojų ir darbo jėgos ateities mąstymo įgūdžius su tvarumu susijusiuose sektoriuose, kuriuos kelia verslo 4.0 tendencijos, pasitelkiant verslo ir inžinerijos švietimo ir mokymo naujoves“ (angl. „Transnational cooperation initiative fostering developing forward thinking skills of students, teachers and workforce in sustainability-relevant sectors posed by Business 4.0 trends through innovation in Business & Engineering education and training“). Projektą koordinuoja Bukarešto universitetas Politehnica (Rumunija) ir įgyvendina jį kartu su partneriais iš Italijos, Slovėnijos, Lietuvos ir Graikijos.

Projekto tikslas – remti studentų, dėstytojų ir darbo jėgos ateities mąstymo įgūdžių ugdymą modeliuojant, diegiant ir plečiant švietimo iniciatyvą (į ateitį orientuotas mokymo programas), padedančią kurti inovacijas verslo ir inžinerinio švietimo ir mokymo srityse, keistis tarpkultūrinėmis žiniomis įvairiuose su tvarumu susijusiuose „Verslas 4.0“ sektoriuose ir stiprinti pilietišką bei atsakingą elgesį.

Siekiant numatytų projekto uždavinių, 2021 m. rugsėjo 20–24 d. Italijoje buvo organizuoti mokymai, kurie vyko įmonėje „Infor Elea“ (San Secondo di Pinerolo ir Turine). Mokymų metu dalyviai klausė paskaitų ir pranešimų, susijusių su „Verslas 4.0“ tendencijomis, lankėsi parodoje ir vietos verslo inkubatoriuje Turine.

Mokymu ismaniojoje verslo akademijoje Infor Elea akimirkaSeminarų metu buvo aptariamas inovacijų vaidmuo (daiktų internetas, navigacijos paslaugos, dirbtinis intelektas ir duomenų mokslas, komunikacijos technologijos ir t. t.), svarstoma žinių visuomenei reikšmė (pranešimą pristatė įmonė „Fondazione Links – Passion for Innovaion“, Turinas), nagrinėjamas naujų technologijų poveikis darbui, kita žmogaus-mašinos partnerystės era, pramoninė robotika, VS paslaugų robotika (pranešimą pristatė Išmaniosios verslo akademijos (įmonės „Infor Elea“) atstovai), diskutuojama apie naujas technologijas gamyboje ir įgūdžių ugdymą tobulėjimui ir darbo vietų kūrimui (prof. Ettore Maraschi, Politecnico di Torino). Taip pat buvo kalbama ir apie skaitmeninės ekonomikos įgūdžių strategiją: kodėl yra svarbūs informacijos apdorojimo įgūdžiai ir skaitmeninis raštingumas, kokios išskiriamos šiuolaikinės mąstymo kompetencijos, socialiniai ir emociniai įgūdžiai, kurie skirti reaguoti į didesnį neapibrėžtumo lygį (Matteo Pacini, „Guilds42“). Buvo aptarti edukaciniai metodai, skirti mokyti ir mokytis būsimų skaitmeninės pažangos įgūdžių (Mihai Pascadi, „Avantera“, Rumunija).

Olimac gamykla Pjemonto regionasMokymų dalyviai turėjo galimybę ne tik išklausyti pranešimus ar dalyvauti įtraukiančiose diskusijose, bet ir apsilankyti Pjemonto regione įsikūrusioje „Olimac“ gamykloje, kuriančioje ir gaminančioje kukurūzų ir saulėgrąžų derliaus nuėmimo mašinas. Dalyviai galėjo patys įvertinti šiuolaikinio mąstymo ir robotizacijos sinergiją. „Olimac“ gamykla – tai visiškai robotizuotas pramonės ir technologijų kompleksas, sutelkęs dėmesį į mokslinius tyrimus ir nuolatines technologines naujoves tiek gamybos, tiek valdymo srityse. Įsimintinas buvo ir dalyvių apsilankymas parodoje „Italian TECH WEEK 2021“, kuri vyko rugsėjo 24 d., bei vietos verslo inkubatoriuje Turine. Tai teminiai pažintiniai vizitai, kuriuose buvo galima susipažinti su naujausių technologijų diegimu versle ir suprasti ateities mąstymo įgūdžių svarbą mokymo procese.

Daugiau apie vykdomą projektą SMART skills 4.0: https://www.smartskills4.com/

Projekto numeris: 2020-1-RO01-KA203-080019

Ilona Kiaušienė ir Ingrida Šarkiūnaitė

Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos institutas

pastedImage 1pastedImage

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku