grikietisVilniaus universiteto Kauno fakulteto tarptautinių ryšių koordinatorė Livija Grikietis, paklausta, kodėl studentams vertėtų pasinaudoti Erasmus+ studijų mainų programos suteikiama galimybe studijuoti užsienyje, nedvejodama atsakė: „Mano manymu, šiuolaikiniam studentui net neturėtų kilti klausimas, ar vykti į Erasmus+ mainus. Kur, jei ne kitos šalies universitete, gali įgyti tiek daug tarpkultūrinės patirties ir bendravimo įgūdžių, kurie taip geidžiami darbdavių?“ Nors pagrindinė interviu mintis jau aiški, tačiau kviečiame skaityti toliau ir sužinoti, ką dar apie Erasmus+ programą papasakojo L. Grikietis.

Viena iš jūsų veiklų yra susijusi su ERASMUS+ studijų mainų programa. Papasakokite apie minėtą programą daugiau

Erasmus+ – tai ES programa skirta švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto sritims Europoje remti. Vienas iš programos Erasmus+ siekių – suteikti judumo ir bendradarbiavimo galimybes aukštojo mokslo srityje. Universitetai, dalyvaujantys šioje programoje, pasirašo dvišales bendradarbiavimo sutartis ir tampa partneriais. Pagrindinis tokios partnerystės tikslas yra suteikti galimybes abiejų institucijų studentams ir darbuotojams „mainytis“ studentais ir darbuotojais – studentai gali vykti į partnerinį universitetą vieno ar dviejų semestrų studijoms, o dėstytojai vyksta skaityti paskaitų. Džiugu, kad Kauno fakultetas sudaręs beveik šimtą sutarčių su Erasmus+ programoje dalyvaujančių šalių universitetais, todėl mainų galimybės mūsų studentams ir darbuotojams yra itin plačios.

Kokias galimybes studentams siūlo dalyvavimas šioje studijų mainų programoje?

Erasmus+ programa remia studentų fizinį ir mišrųjį mobilumą. Studentai užsienyje gali studijuoti aukštojo mokslo ir studijų institucijoje (su kuriais sudaryta bendradarbiavimo sutartis) ir taip patobulinti kalbos įgūdžius, daugiau sužinoti apie kitą kultūrą, patirti, kaip vykdomas studijų procesas užsienio universitete, pagilinti jau turimas kompetencijas ir išmokti kažko naujo, įgyti draugų.

Papasakokite apie skiriamas stipendijas išvykstantiems

Programos dalyviai gauna mėnesinę Erasmus+ stipendiją, kad padengtų kelionės ir pragyvenimo išlaidas. Priklausomai nuo šalies, į kurią vykstama, įprastai šios stipendijos pakanka pragyvenimui, tačiau rekomenduojama turėti ir papildomų lėšų, ypač kelionėms po pasirinktą šalį (o koks gi Erasmus be kelionių?).

Ar per studijų laikotarpį studentas gali išvykti studijuoti į užsienio universitetą tik vieną kartą?

Kadangi Erasmus+ programoje gali dalyvauti visi studentai (visų pakopų ir kursų), studentas gali išnaudoti 12 mėnesių Erasmus+ mainams (studijoms ir / ar praktikai užsienio šalyje). Pavyzdžiui, bakalauro studijų studentas gali du semestrus praleisti dviejuose skirtinguose Europos universitetuose, o taip pat dar ir atlikti Erasmus+ praktiką pasirinktoje užsienio įmonėje. Taigi, nusprendęs tęsti studijas toliau magistrantūroje, jis vėl gali pasinaudoti mainų programos suteikiamomis galimybėmis, kaip ir anksčiau.

Kodėl svarbu ir naudinga pasinaudoti šia galimybe studijų metu?

Mano manymu, šiuolaikiniam studentui net neturėtų kilti klausimas, ar vykti į Erasmus+ mainus. Kur, jei ne kitos šalies universitete, gali įgyti tiek daug tarpkultūrinės patirties ir bendravimo įgūdžių, kurie taip geidžiami darbdavių? Kai atsiduri tau nepažįstamoje aplinkoje, tarp tokių pačių studentų iš įvairiausių šalių, neturi kito pasirinkimo, kaip tik bendrauti kita kalba – taip neišvengiamai tobulinami užsienio kalbų įgūdžiai, išmokstama naujos kalbos. Studentai iš Erasmus+ studijų grįžta labiau pasitikintys savimi, tolerantiškesni ir atviresni kitoms kultūroms, turi daugiau motyvacijos mokytis. Erasmus patirtis jauną žmogų tarsi užaugina, padeda jam geriau suprasti save ir aplink esantį pasaulį, susidėlioti prioritetus gyvenime. Tampama savarankiškesniu, drąsesniu.

Jums tenka bendrauti su studentais, dalyvavusiais Erasmus programoje, todėl žinote, su kokiais iššūkiais tenka susidurti. Kokį didžiausią iššūkį tenka įveikti studentams?

Didžiausias iššūkis, susijęs su dalyvavimu Erasmus+ mainų programoje, apsispręsti. Suprantama, kad galbūt ne visi jaučiasi pakankamai drąsūs palikti gerai pažįstamą aplinką ir ryžtis kelionei svetur, bet Erasmus programos keliamas iššūkis tuo ir įdomus! Kad ir kas atsitiktų, gali būti tikras, kad tau padės, nes šioje kelionėje nesi vienas – su tavimi esame mes, Erasmus programos koordinatoriai universitete, pasirengę padėti ir atsakyti į visus klausimus. Be to, užsienio universitete turėsi studentą mentorių (angl. ESN (Erasmus Student Network) buddy), kuris, dar prieš išvykstant, padės susirasti gyvenamąją vietą, atsakys į iškilusius klausimus, galbūt net pasitiks oro uoste.

Kodėl, jūsų nuomone, nesiryžtama išvykti studijuoti į užsienio universitetą?  

Priežasčių gali būti daug ir įvairių, todėl vieno atsakymo, mano nuomone, nėra. Juk esame skirtingos asmenybės, turinčios kitokią gyvenimo patirtį, lūkesčius, svajones. Tačiau, manyčiau, kad dalį studentų stabdo tai, kad studijos vyks ne gimtąja kalba. Tad taip galvojančius noriu padrąsinti ir nuraminti: reikėtų atsiminti, kad užsienio universitete ne tik studentai, bet ir dauguma (jei ne visi) dėstytojų bus ne gimtakalbiai. Ir į mūsų fakultetą kiekvieną semestrą atvyksta dešimtys Erasmus mainų programos studentų iš įvairių Europos šalių universitetų, ir tikrai ne visi puikiai kalba angliškai. Visuomet džiaugiuosi po semestro ar dviejų juos išlydėdama ir matydama, kiek jie per tą laiką užaugo, kaip stipriai patobulėjo kalbos įgūdžiai.

Ką patartumėte studentams, galvojantiems apie studijas kitoje šalyje, tačiau vis dar dvejojantiems?

Labai tikiu šios mainų programos kuriama verte, todėl siūlyčiau nedvejoti ir pradėti veikti! Dabar yra geriausias laikas, nes vyksta registracija Erasmus+ studijoms rudens semestre. Kviečiu pagalvoti, kokioje šalyje norėtum studijuoti, išsirinkti bendradarbiaujantį universitetą, registruotis internete ir laukti atrankos rezultatų.

Kaip vyksta atrankos procesas, registracija?

ERASMUS+ programos konkursas skelbiamas du kartus per metus (vasarį – rudens semestrui; rugsėjį – pavasario semestrui). Konkurse norintys dalyvauti studentai turi pasirinkti užsienio universitetą partnerį, kuriame norėtų studijuoti ir, kuris atitinka jų studijų kriterijus, tada užpildyti elektroninę paraiškos formą. Pasibaigus registracijai, studentai informuojami apie atrankos rezultatus. Atrankos konkursą laimėjusiems studentams organizuojami informaciniai seminarai, kurių metu atrinktieji supažindinami su studijų užsienyje organizavimo tvarka: siunčiama paraiška užsienio universitetui, suderinami dalykai, kuriuos studentas renkasi studijuoti užsienio universitete, pasirašoma studijų sutartis. Gavus pakvietimo laišką iš užsienio universiteto, studentas pateikia prašymą dėl siuntimo dalinėms studijoms, pasirašo finansinę sutartį, kurios pagrindu mokama ERASMUS+ stipendija, ir, jei vyksta į ne ES šalį (pvz., Turkiją), pasirūpina sveikatos draudimu.

Ar studentai vyksta kartu su dėstytojais?

Mainų studijoms užsienio universitete studentai vyksta vieni, tačiau yra galimybė studentų grupei vykti kartu ir su dėstytoju. Tokia galimybė suteikiama, kai vykstama į ARQUS aljanso universitetą savaitei.

VU tinklapyje pateikiama išsami informacija apie Erasmus studijas, praktiką ir kitas studijų mainų galimybes:  https://www.vu.lt/tarptautiniai-rysiai/mainu-galimybes/erasmus-plus/studentams-plus ir https://www.knf.vu.lt/aktualijos/2869-kvieciame-studijuoti-uzsienyje

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku