Informatikos bakalauro diplomas ir Informatikos inžinerijos magistro diplomas jau Indrės Atkočiūnės rankose, tačiau to nepakanka. Šiais metais I. Atkočiūnė yra viena iš Vilniaus universiteto Kauno fakulteto magistro studijų programos Finansų technologijos (FinTech) pirmakursių. Kalbamės apie studijas ir su jomis susijusius gyvenimo pokyčius.

Įgijote du diplomus, tačiau nusprendėte vėl studijuoti. Kaip kilo mintis išbandyti save naujoje srityje?Indre_Atkociune_prie_stud.jpg

Beveik dešimt metų praėjo, kol atradau sritį, kuri man patinka ir skatina dirbti ne vien dėl finansinės naudos, bet ir dėl asmeninio tobulėjimo. Visada jaučiau, kad man artimos sritys yra dvi: programavimas ir organizavimas. Minčių, kilo tuomet, kai buvo įrengtos skaitmeninės mokėjimo sistemos. Pasitaikė proga išbandyti save šioje srityje. Pakeičiau keletą darbo pozicijų ir supratau, kiek daug informacijos jau įsisavinau, ir kiek dar turiu išmokti. Tačiau suvokiau, kad reikėtų kreiptis į profesionalus, įgijusius konkrečių žinių ir suteikiančius susistemintą informaciją, taikančius jau patvirtintus mokslinius metodus. 

Norisi atsakingai rinktis būsimas studijas, tad kas padėjo jums pasirinkti? 

Po paskutiniųjų mano studijų praėjo daugiau nei dvylika metų, todėl konsultavausi su Vilniaus universiteto specialistais, klausinėjau žmonių, kurie kuruoja Finansų technologijų programą. Esu labai jiems dėkinga už skirtą laiką, atvirumą ir palaikymą. Pokalbiai padėjo apsispręsti. Nutariau tobulėti ir tikėtis, kad įgytas žinias panaudosiu darbe.

Galite palyginti savo studijų metus anksčiau. Kokius pokyčius pastebite?

Pakeičiau universitetą – pirmą kartą studijuoju Kauno fakultete. Ženkliai skiriasi mokymo metodai, krūvis, reikalavimai. Pandeminė situacija taip pat paskatino pokyčius visuomenėje, todėl universiteto dėstytojai ir studentai turėjo išmokti dirbti kitaip. Man dabartinė mokymosi per nuotolį sistema yra nauja. Pamenu, kad iš pradžių išsigandau dėl man asmeniškai naujos universiteto sistemos, reikalavimų, tempo ir programų kiekio. Viskas tikrai kitaip nei studijuojant dieninėse studijose, tačiau esu iš tų žmonių, kurie visada nori mokytis ir plėsti akiratį, todėl priimu šį iššūkį, didžiuojuosi ir tikiu savimi šią akimirką – visa kita sudėlios laikas!

Esate pirmojo kurso magistrantė, todėl jau galite pastebėti, kaip sekasi studijuoti. Ar motyvacijos nepritrūksta, kai reikia prisitaikyti prie naujo gyvenimo ritmo? 

Motyvacija labai didelė, nes universitete įgytas žinias iškart panaudoju darbe. Tačiau, didžiausias iššūkis kyla dėl gebėjimo suderinti darbą pilnu etatu ir studijas. Mokymąsi apsunkina ir gyvenamoji vieta – gyvenu Maltoje. Tačiau džiaugiuosi galimybe studijuoti per nuotolį net iš kitos šalies. 

Ar pavyksta skirti laiko pomėgiams, pramogoms?

Dabar mano laisvas laikas yra tik darbui ir studijoms, pomėgiams nebelieka laiko. Tik po atsiskaitymų imi pastebėti, kad nevalgei, nemiegojai. Rodos, lyg seni studentavimo laikai, kai nebuvo įsipareigojimų, kai pagrindinis darbas tebuvo vakarėliai.

Kaip į jūsų apsisprendimą studijuoti reagavo darbdaviai? 

Tikrai bijojau pasakyti vadovams apie savo apsisprendimą vėl mokintis ir dar srityje, kurioje dirbu – siekti antro magistro laipsnio. Mano nuostabai, visi vadovai nudžiugo ir padrąsino siekti savo tikslų. Be to pasiūlė pagalbą, palankesnes darbo sąlygas, todėl kai grįžtu į Lietuvą dėl studijų galiu dirbti per nuotolį. Džiaugiuosi turėdama supratingą komandą, kurie padeda atlikti kasdienes užduotis, jei pastebi, kad naktį nemiegojau. Smagu, kad mano pavyzdys įkvėpė ir kitus – kolegos, sekdami mano pavyzdžiu, pateikė prašymus į universitetus, nori studijuoti.

Kokios priežastys paskatino rinktis universitetą? Kolegos irgi pasekė jūsų pavyzdžiu – rankasi universitetines studijas.

Ieškojau kursų, tačiau sudvejojau dėl kokybės ir naudos po mokslų. O universitetą pasirinkau dėl kainos ir kokybės santykio. Man asmeniškai svarbus ir oficialiai patvirtintas dokumentas, galiojantis tarptautiniu mastu, svarbus mokslo laipsnis. Šie dalykai prioritetiniai, nes savo karjerą sieju su tarptautinėmis kompanijomis. 

Pasidalinkite apie studijų metu jums suteikiamas žinias. Kas džiugina? Ko išmokote?

Gaila, kad kartais dėl laiko stokos neišeina įsigilinti į dėstytojų papildomai suteiktą medžiagą, tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad sužinojau apie naudingą programą PowerBI, skirtą darbui su duomenimis, jų analizei, ataskaitų ruošimui. Daugiau žinau apie programos suteikiamas galimybes. Taip pat pastebiu, kad universitete suteiktos teorinės žinios padeda aiškiau suvokti jau įgytas praktines žinias. Juk internete gali rasti gausų kiekį informacijos, tačiau reikia gebėti ją atsirinkti, o universitete gaunu jau patvirtintą ir kokybišką informaciją. 

Ką palinkėtumėte esamiems ir būsimiems Kauno fakulteto bendruomenės nariams? 

Ačiū akademinei bendruomenei už tokias iniciatyvas kaip ši: skatinimą bendrauti, pažinti vieniems kitus, palaikymą. Esu dėkinga iš už komunikaciją laiškais, juose studentai gauna praktinių patarimų, padedančių orientuotis universiteto struktūroje.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku