Prasidėjus priėmimui į magistrantūros studijasvu mentoryste 22, Vilniaus universitete (VU) pradedama įgyvendinti nauja Mentorystės programos kryptis, skirta būsimiems magistrantams. Dėstytojai mentoriai stojantiesiems ir studentams padės pasirinkti profesinius siekius ir vertybes atitinkančias antrosios pakopos studijas, susiplanuoti ilgalaikius akademinius tikslus ir suprasti studijų programos logiką ir tikslą. Šią iniciatyvą pirmasis pradėjo vykdyti VU Kauno fakultetas.

„Manau, kad daugeliui magistrantūros studijų pasirinkimas yra ne mažesnis iššūkis, o gal net ir didesnis negu bakalauro studijų pasirinkimas. Pirmiausia todėl, kad yra daugiau žinojimo, kuris „spaudžia“ – kaip renkantis nesuklysti. Turiu omenyje žinojimą, ką apskritai reiškia studijuoti universitete; tam tikros srities, kuri studijuota bakalauro pakopoje, išmanymą. Taigi jaunuoliui, ieškančiam sau tinkamiausios, reikalingiausios studijų programos ar apskritai svarstančiam antrosios pakopos studijų prasmingumą savo karjeroje, o ir gyvenime, labai pravartu išgirsti „balsą iš vidaus“, t. y. pasikalbėti su magistrantūros programų dėstytojais, galinčiais ne reklaminiais šūkiais, bet labai konkrečiais srities žinių argumentais atskleisti studijų programą“, – sako Kauno fakulteto akademinių reikalų prodekanė prof. Daiva Aliūkaitė.

Dėstytojams tokia mentorystė taip pat turi didelę pridėtinę vertę, įsitikusi profesorė. Anot jos, galima teigti, kad įvyksta lūkesčių suderinimas ir auditorijas pasiekia motyvuoti studentai, o darbas su tais, kurie neatsitiktinai pakliuvo į programą, bet būtent jos ieškojo, yra dėstytojo svajonė.

Pasak VU Kauno fakulteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto profesorės Gabijos Bankauskaitės, ją tapti mentore paskatino jausmas, kad gali padėti studentams: „Tą sunku nusakyti. Gal tas pat, kas žmogų paskatina tapti organų donoru, – į tai nėra atsakymo. Arba darai, arba ne.“

Profesorė pataria stojantiesiems arba jau esamiems studentams į dėstytojus mentorius kreiptis tada, kai kyla abejonių dėl studijų pasirinkimo, norima išsiaiškinti, kas vyksta studijų metu, kokie gali būti atsiskaitymai, studijų proceso organizavimas ar pan.

„Vieną kartą į mane kaip į mentorę kreipėsi žmogus, studijuojantis ne humanitarinius mokslus, bet visada jautęs potraukį jiems. Jis kėlė klausimą, ar galėtų stoti į humanitarinių mokslų magistrantūrą, ir susidūrė su dilema, ar jam pavyktų užtaisyti žinių spragas. Žmogus atvažiavo net iš Vilniaus į Kauną su manimi pasimatyti ir pasikalbėti, ką aš galvoju apie filologijos magistrantūros studijas Vilniuje. Aš dirbu Kaune ir apie tas studijas ir dėstytojus žinau tik bendrus dalykus, todėl beliko tiesiog išsakyti savo nuomonę apie studijas, studentą palaikyti, patarti stoti, jeigu tik yra noras“, – prisimena profesorė.

VU studentai su mentoriais gali susisiekti naudodamiesi Mentorystės platforma ir pasirinkti patogią bendravimo formą – gyvi susitikimai, el. paštas, „Microsoft Teams“, skambučiai ar kt. Kiekviena mentorystė unikali, todėl susitikimų skaičius priklauso nuo ugdytinio klausimo platumo.

„Tapti dėstytojais mentoriais labai paprasta. Reikia būti VU dėstytojais ir savo profesinės srities entuziastais, motyvuotais dalytis savo patirtimi ir padėti siekti ugdytinių išsikeltų tikslų, pasiruošusiais bent vieną valandą per mėnesį skirti susitikimui su ugdomuoju, užpildyti mentoriaus registracijos anketą mentorystės platformoje, kuo tiksliau apibūdinant savo profesinę sritį. Po registracijos per 48 valandas sulauksite profilio patvirtinimo ir tapsite viešais ir visiems matomais VU mentoriais. Mentorių registracija vyksta nuolat, todėl kiekvienas norintis prisijungti prie komandos gali tai padaryti sau tinkamiausiu laiku“, – pasakoja VU mentorystės veiklos koordinatorė ir akademinių projektų vadovė Inga Dundulytė.

Daugiau informacijos apie VU mentorystę rasite čia, o atsakymus į kilusius klausimus gauti galima parašius el. paštu  arba paskambinus tel. (8 5) 236 6010.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku