respectus zurnaluiJau pasirodė naujausias tarptautinio mokslinio žurnalo „Respectus Philologicus“, kurį leidžia VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų institutas kartu su Jano Kochanovskio universiteto Filologijos fakultetu Kielcuose (Lenkija), numeris. Lingvistikos tyrimams skirtuose straipsniuose gilinamasi į politinės retorikos veiksmingumą – analizuojami iš kitų kalbų pasiskolinti elementai Lietuvos politikų „Facebook“ žinutėse, taip pat tiriamos filmų recenzijų pavadinimų įtikinimo funkcijos, analizuojama lietuvių kalbos skiemens dėmenų hierarchija ir skiemens vertinimas pagal svorį. Literatūros naratyvų ir kontekstų rubrikoje susitelkta į šiuolaikinę literatūrą – nagrinėjama Dž. Orvelo, R. Bredberio, S. Rušdžio kūryba. Vertimo teorijos ir praktikos klausimai nagrinėjami straipsnyje, skirtame E. Dikinson poezijos ir korespondencijos vertimams į lenkų kalbą. Paminėtinas darbas apie Elenos Ferrante romaną „Geriausia draugė“, kurio adaptaciją neseniai transliavo LRT.

Straipsnyje gilinamasi į neapolietiško dialekto subtitravimą filme. Naujausiame numeryje publikuoti net du straipsniai, skirti karščiausios šių dienų aktualijos – Rusijos ir Ukrainos konflikto – tyrimui. Viename iš straipsnių tiriamos neigiamos „rusų pasaulio“ sąvokos konotacijos 2022 metų karo fone, kitame gvildenamas literatūrinių vertimų panaudojimas šiuolaikinėje Rusijoje ginčijant ukrainiečių tautiškumą ir skatinant antiukrainietiškas nuotaikas. Kviečiame skaityti!

Skaitykite čia: https://www.zurnalai.vu.lt/respectus-philologicus/issue/view/2157 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku