kinas teatras visiemsVilniaus universiteto leidykla publikavo Vilniaus universiteto Kauno fakulteto mokslininkių – doc. dr. Jurgitos Kerevičienės ir doc. dr. Lauros Niedzviegienės – parengtą leidinį „Kinas ir teatras visiems. Audiovizualinių produktų pritaikymo neregiams ir silpnaregiams bei kurtiems ir neprigirdintiems žiūrovams gairės“ (2022). Šis leidinys parengtas įgyvendinant Lietuvos mokslo tarybos finansuojamą projektą „Kultūrinė įtrauktis: audiovizualinių produktų pritaikomumo klausos ir regos neįgaliesiems tyrimas (KlaRega)“ (finansavimo sutartis Nr. P-GEV-21-6, projekto laikotarpis 2021–2022 m.).

Gairės skirtos visiems, dirbantiems su audiovizualine (AV) medžiaga, tai yra kino bei teatro produkcija, ir siekiantiems ją pritaikyti įvairių sensorinių galimybių Lietuvos žiūrovams. Šiose AV kūrinių pritaikymo gairėse susisteminti svarbiausi subtitravimo kurtiesiems ir neprigirdintiesiems bei garsinio vaizdavimo neregiams ir silpnaregiams principai, leidžiantys kokybiškai pritaikyti AV turinį minėtoms tikslinėms grupėms. Gairėse pateiktos rekomendacijos bei atskleistos patirtys Lietuvos AV meno kūrėjams padės parengti kino ir teatro produktus, atsižvelgiant į galimus auditorijos fizinius ypatumus, ir leis sukurti lygiavertę prieigą prie kultūros turinio, kad minėtos grupės galėtų visavertiškai įsilieti į AV kūrinių gerbėjų ratą. Šiuo leidiniu siekiama prisidėti prie gerovės visuomenės plėtros.

Pirmosios gairės audiovizualinių produktų kūrėjams Lietuvoje

Idėja parengti gaires, pasak doc. dr. Jurgitos Kerevičienės, kilo, įvertinus AV produktų pritaikymo klausos bei regos negalią turintiems žiūrovams situaciją užsienyje bei Lietuvoje. Kiekvienoje šalyje yra socialiai jautrių grupių, kurios susiduria su ribotomis galimybėmis įsilieti į kultūrinį ir visuomeninį gyvenimą. Tai apima ir asmenis, turinčius klausos bei regos sutrikimų. Sprendžiant minėtą problemą, visų pirma pasitarnauja apibrėžta teisinė bazė, kuri aprėpia tokius dokumentus, kaip pavyzdžiui, Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija su Fakultatyviu protokolu ar Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymai su pataisomis. Tokio pobūdžio dokumentai pabrėžia neįgaliųjų kaip lygiateisių visuomenės narių įtraukimą į visas gyvenimo sritis bei akcentuoja neįgaliųjų galimybes prieinamomis formomis naudotis kultūrine medžiaga, žiūrėti televizijos programas, filmus, lankytis teatruose bei stebėti spektaklius ir gauti įvairias kitas kultūrines paslaugas. AV produktų pritaikymo kurtiesiems ir neprigirdintiesiems bei neregiams ir silpnaregiams praktikoje rekomenduojama vadovautis konkrečioje šalyje parengtomis ir dažnu atveju oficialiai patvirtintomis gairėmis.

Laura ir Jurgita KpngKaip pastebi viena iš leidinio bendraautorių doc. dr. J. Kerevičienė, Lietuvoje AV turinio pritaikymui kurtiesiems ir neprigirdintiesiems iki šiol buvo siūloma remtis Jungtinės Karalystės visuomeninės žiniasklaidos korporacijos (BBC) parengtomis gairėmis. Visgi, kaip pastebi bendraautorė doc. dr. L. Niedzviegienė, „Lietuvoje veikiantys kino ir teatro kūrėjai, platintojai ar tokio turinio pritaikymu besirūpinantys specialistai (pvz., subtitruotojai, garsinio vaizdavimo tekstų kūrėjai) AV kūrinius neregiams ar kurtiesiems pritaikydavo pagal savo supratimą ar užsienio šalyse taikomas praktikas, iš esmės neatsižvelgdami į minėtoms grupėms priklausančių Lietuvos žiūrovų sensorines galimybes ir poreikius“. Dėl šios priežasties abi mokslininkės suvienijo turimas profesines žinias ir Lietuvoje bei užsienyje įgytą patirtį ir parengė AV produktų pritaikymo gaires, orientuotas išimtinai į Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bei neregių ir silpnaregių auditoriją.

Pasak mokslininkių, šis leidinys svarbus ne tik Vilniaus universiteto Kauno fakultetui, bet ir Lietuvai, nes tai – pirmosios gairės, atspindinčios su AV produktais susijusius minėtų Lietuvos tikslinių auditorijų poreikius ir specifines jų galimybes suvokti AV turinį. Šiuos svarbius aspektus tyrėjoms pavyko išsiaiškinti dvejus metus vykdant projektą „KlaRega“.

Gairės pristatytos audiovizualinių produktų kūrėjams

2022 m. spalio 12 d. vykusiame nacionaliniame kultūros prieinamumo neįgaliesiems gerinimo seminare, paremtame vykdomu tyrimu, mokslininkės oficialiai pristatė šias gaires Lietuvos AV produktų kūrėjams: kino, teatro režisieriams, televizijos prodiuseriams, kino festivalių organizatoriams, kino platformų administratoriams bei organizacijoms, susijusioms su AV produktų kūrimu bei platinimu.

Anot mokslininkių, po seminaro gauti teigiami atsiliepimai atskleidė tiek didelį susidomėjimą šia tematika, tiek ir minėtų gairių poreikį Lietuvos kino bei teatro profesionalams. Todėl autorės tikisi, kad parengtas leidinys pagerins AV produktų prieinamumą Lietuvos kurtiesiems ir neprigirdintiesiems bei neregiams ir silpnaregiams, suteiks platesnių galimybių jiems kokybiškai įsilieti į šalies kultūrinį gyvenimą, o gal ir įgis oficialiai patvirtintų nacionalinių gairių statusą.

Nemokama prieiga prie šio leidinioVU universiteto leidyklos puslapyje

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku