Mokymai Slovėnijoje Ingrida Šarkiūnaitė pagrindinėMokymai Slovėnijoje Ingrida Šarkiūnaitė pagrindinėVU Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto mokslininkės doc. dr. Ilona Kiaušienė ir doc. dr. Ingrida Šarkiūnaitė 2022 m. lapkričio 28 – gruodžio 2 d. dalyvavo mokymuose Slovėnijoje, kurie vyko Maribore, ACADEMIA verslo mokykloje. Mokymų metu dalyviai klausė paskaitų ir pranešimų, susijusių su mokymosi programų stiprinimu, siekiant skatinti inovacijas ir tvaraus verslo 4.0 kūrimą, lankėsi žaliosios koncepcijos įmonėje „Menerga“ (2011 m. gavusi Europos komisijos „Žaliojo pastato apdovanojimą 2011“) ir banke „NovaKBM“.

Buvo aptariami darbo rinkos poreikiai ir aukštojo mokslo rezultatai (dr. Andrea-Rosalinde Hofer, Slovėnija), trumpojo ciklo aukštojo mokslo aspektai (dr. Žan Dapševič, Maribor ACADEMIA, Slovėnija; Alicia Leonor Sauli Miklavčič, Slovėnijos aukštųjų profesinių mokyklų asociacija, Slovėnija), ieškoma atsakymų į klausimus 1) eKodėl? (kodėl turėtume mokyti(s) naujų technologijų? Ar tai yra neišvengiama? Ar turėtume mokyti(s) tam, kad išvengtume problemų, sumažintume baimes, konfliktus?); 2) eKą? (ką turėtume mokyti(s) – eIstoriją? eAdaptaciją? eAnalitiką?); 3) eKaip? (kaip turėtume mokyti(s) – asmens eAtvejus? Ar turime įtraukti meną ir kūrybinį mąstymą?) (mag. Dušan Vrban, ACADEMIA, Slovėnija).

Taip pat buvo nagrinėjamas skaitmeninis pasaulio darbo jėgos vaizdas LinkedIn tinklo kontekste (Stewart Samkange, Academic Talent Solutions, Afrikos vadovas, CEE&SEE – LinkedIn), analizuojami klientų patirties valdymo aspektai (Ms Tanja Verhovnik, ACADEMIA, Slovėnija), diskutuojama apie virtualios realybės įrankių taikymą mokymo procese (Prof. Alessio Alonne, InforElea, Italija), kalbama apie organizacijas, kurios prisitaiko prie besikeičiančių situacijų ir tendencijų, sugeba įsisavinti pokyčius ir išlikti visiškai nepalankioje aplinkoje (dr. Mihai Pascadi, AVANTERA, Rumunija), gvildenami dirbtinio intelekto taikymo kūrybos sektoriuje klausimai (prof. Emma Selene Ixchel Iturriaga Sauco, InforElea, Italija).

Mokymų dalyviai lankėsi konferencijoje „Climathon Slovenia“, kur susipažino su įvairių organizacijų įgyvendinamais klimato saugos sprendimais. Taip pat apsilankė žaliosios energetikos sprendimus (projektuojami tvarūs pastatai ir pan.) taikančioje įmonėje ir klausė paskaitą apie ekologinių sistemų tvarumo gerąsias praktikas (dr. Vlasta Krmelj, Slovėnija). Nuo 1980 m. „Menerga“ kuria ir gamina naujoviškas vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemas įvairiose srityse. Įdomus buvo susitikimas su „NovaKBM“ banko atstovais. Susitikimo metu buvo pristatytos banko taikomos aplinkosaugos iniciatyvos, mažinančios poveikį aplinkai (elektros energija iš atsinaujinančių šaltinių, tvarus mobilumas (darbuotojai naudojasi banko dviračiais), vandentiekio vandens naudojimas per susitikimus, skaitmeninis parašas ir pan.).

Doc. dr. Ilona Kiaušienė ir doc. dr. Ingrida Šarkiūnaitė dalyvauja projekte „Tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyva, skatinanti plėtoti studentų, dėstytojų ir darbo jėgos ateities mąstymo įgūdžius su tvarumu susijusiuose sektoriuose, kuriuos kelia verslo 4.0 tendencijos, pasitelkiant verslo ir inžinerijos švietimo ir mokymo naujoves“ (angl. „Transnational cooperation initiative fostering developing forward thinking skills of students, teachers and workforce in sustainability-relevant sectors posed by Business 4.0 trends through innovation in Business & Engineering education and training“). Projektą koordinuoja Bukarešto universitetas Politehnica (Rumunija) ir įgyvendina jį kartu su partneriais iš Italijos, Slovėnijos, Lietuvos ir Graikijos. Projekto tikslas – remti studentų, dėstytojų ir darbo jėgos ateities mąstymo įgūdžių ugdymą modeliuojant, diegiant ir plečiant švietimo iniciatyvą (į ateitį orientuotas mokymo programas), padedančią kurti inovacijas verslo ir inžinerinio švietimo ir mokymo srityse, keistis tarpkultūrinėmis žiniomis įvairiuose su tvarumu susijusiuose „Verslas 4.0“ sektoriuose ir stiprinti pilietišką bei atsakingą elgesį.

Daugiau apie vykdomą projektą SMART skills 4.0: https://www.smartskills4.com/

Projekto numeris: 2020-1-RO01-KA203-080019

doc. dr. Ilona Kiaušienė ir doc. dr. Ingrida Šarkiūnaitė

Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos institutas

Mokymai Slovenija 3 Ilona Kiaušienė

Apsilankymas įmonėje „Menerga“

 Mokymai Slovenija 2

 

 

 

 

 

Paskaita apie virtualios realybės įrankių taikymą mokymo procese

 Mokymai Slovenija 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 Mokymų ACADEMIA (Mariboras) akimirka

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku