Bakalauro studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga pirmo kurso studentas Laurynas Pivoras – vienas iš studentų, kuriam įteikta „Teltonikos“ programos „Ateitis priklauso man!“ 3000 eurų metinė stipendija, skiriama talentingiems inžinerija besidomintiems pirmakursiams, kurie trokšta prisidėti prie naujų technologijų vystymo. Studentas teigė, kad jau progimnazijoje susidomėjo kibernetine sauga ir šią specialybę pirmu bei vieninteliu numeriu pasirinko pildydamas stojimo į aukštąsias mokyklas prašymą. Kviečiame susipažinti su Laurynu, į VU Kauno fakultetą atvykusiu iš Molėtų rajono.Laurynas Pivoras 1 Kibernetika

Vieni žmonės žino, kuo nori būti, jau nuo jauno amžiaus, o kiti savęs ieško ilgesnį laiką. Kada tu nusprendei sieti savo ateitį su kibernetine sauga?

Nuo pat mažens mane domino kompiuteriai – juo pradėjau naudotis būdamas penkerių metų. Vėliau pastebėjau, kad užkrėsdavau kompiuterį virusais. Norėjau sužinoti, kaip visa tai veikia, todėl pradėjau domėtis, kas yra virusai, kodėl ir ką jie užkrečia. Supratau, kad didžiausia spraga yra ne kompiuteris, o žmogus, kuris pats save apgauna ir įsidiegia užkrėstą programą. Kai buvau jaunesnis, domėjausi studijų programomis, susijusiomis su kibernetiniu saugumu – tuo metu ją siūlė vienintelis Vilniaus universiteto Kauno fakultetas, todėl jau 7-oje klasėje nusprendžiau, kur stosiu, ir kryptingai siekiau savo tikslo.

Reikšmingas pokytis buvo ne tik gyvenamosios vietos pakeitimas, bet ir mokymosi proceso skirtumai – dėstytojų reikalavimai, paskaitų tvarkaraštis, vertinimo sistema. Kas tave nustebino?

Mane nustebino, kad universitete studentas turi daugiau laisvo laiko nei mokinys mokykloje. Pamokos mokykloje vykdavo nuo 8 valandos iki 14 ar 15, o universitete būna po 2–3, kartais ir 1 paskaitą per dieną. Tačiau supratau, kad reikia savarankiškai planuoti laiką, jog spėtum atlikti visus darbus. Manau, kad studijų programa puikiai dera su studentų noru derinti studijas ir darbą. Džiugu, kad universitetas sudaro tokias sąlygas.

Smagu girdėti, kad spėjai įžvelgti studijų programos privalumus. O kokie yra tavo planai?

Planuoju ieškoti su mano specialybe susijusio darbo II kurse. Kol kas noriu geriau pažinti universiteto sistemą ir priprasti prie studijų programos reikalavimų.

Universiteto nuostatai leidžia 50 proc. studijų susiplanuoti užsienyje. Ar nesvarstai pasinaudoti Erasmus+ ar kitų studijų mainų programų galimybėmis?

Esu sėslus žmogus. Man patinka Lietuva – noriu čia likti ir siekti karjeros savo gimtinėje.

Kadangi esi įvertintas metine „Teltonikos“ stipendija, atsiras šiek tiek daugiau galimybių. Ar jau svarstei, kaip panaudosi stipendiją?

Visą stipendiją skirsiu buto Kaune nuomai ir mokesčiams apmokėti – tai yra mano pagrindinės išlaidos. „Teltonikos“ stipendija suteikė man galimybę pirmus studijų metus neskubėti įsidarbinti, o laiką skirti studijoms ir akademinėms veikloms.

Smalsu sužinoti, ar tu turi svajonę?

Kai buvau mažas, svajojau tapti krepšininku. O turėjau tikslus, kurių siekiau ir juos vykdžiau. Pastebėjau, kad pasiekti svajonę yra sunku, todėl padalinu ją į tikslus, o pastaruosius skaidau į dar smulkesnes dalis. Aš siekiu tikslų, o ne svajonių. Jeigu bandysi pasiekti svajonę, gali būti, kad jos nepasieksi, tačiau jeigu bandysi pasiekti tikslą, tau gali pavykti.Teltonikos stipendijos 2022 11 30 straipsniui

Tuomet ar turi išsikėlęs sau naują tikslą?

Mano artimiausi tikslai yra išlaikyti egzaminus, susiplanuoti laiką taip, kad spėčiau atlikti visas dėstytojų užduotis ir vėliau – susirasti darbą.

Atkakliai siekei tikslo įstoti į Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos studijas ir tau pavyko. Ką manai apie pačią studijų programą?

Studijų programoje yra išlaikytas teorinių žinių ir praktinės veiklos balansas. Programavimo įvade yra puikiai išdėstoma teorinė medžiaga – labai įdomiai pritaikomi praktiniai pavyzdžiai, kurie vyksta realiame gyvenime. Tą patį galėčiau pasakyti ir apie Reikalavimų informacijos sistemoms analizę ir specifikavimą – paskaitų metu remiamės realiais pavyzdžiais bei pritaikome tiek teorinių žinių, kiek jų iš tikrųjų reikia. Mes mokomės tuos dalykus, kurių prireiks gyvenime.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku