fasadas dekanas vilniaus universiteto kauno fakultetasVilniaus universiteto Kauno fakultete lankosi viešnios iš Ukrainos. Nacionalinio maisto technologijų universiteto Tarptautinės ekonomikos skyriaus vedėja prof. dr. Svitlana Gutkevych čia atlieka stažuotę. Jos lydimos studentės pagal Lietuvos mokslo tarybos (LMT) vasaros studentų mokslinės praktikos projektą. Bendradarbiavimą su Ukrainos akademine bendruomene iniciavusi Kauno fakulteto profesorė Virginija Jurėnienė kuruoja ir šią delegaciją.

„Ukrainiečiai - visų pirma, labai svetingi ir draugiški žmonės, iš kurių visur jaučiau dėmesį, rūpestį ir saugumą. Taip pat įsiminė jų atsakingumas ir iniciatyvumas. Tuo metu man kartais atrodė, kad nėra prasminga skirti tiek laiko ir dėmesio susitikimams. Tačiau dabar tai ypač vertinu, juk tada buvo padėti bičiulystės ir supratimo pamatai,“ – pasakoja V. Jurėnienė apie pirmąjį viziją į Kijevą prieš daugiau nei 11 metų.

Keli bendri projektai ir artimas bendravimas tapo pagrindu neseniai Svitlanos Gutkevych, Virginijos Jurėnienės, Olego Sheremet ir Skaistės Jurėnės išleistai monografijai anglų kalba „Current priorities of economy: Lithuania-Ukraine” (liet. Dabartiniai ekonomikos prioritetai: Lietuva-Ukraina). Mokslo publikacijoje rašoma apie tai, kad Ukraina ir Lietuva yra valstybės, turinčios skirtingą valdymą, ekonominį išsivystymą, kurį lemia jų specifika, gyventojų skaičius ir plotas, BVP vienam gyventojui. Šių šalių ekonominis potencialas yra nukreiptas į gyventojų gyvenimo lygio gerinimą. Svarbu ir tai, kad Lietuva yra Europos Sąjungos narė ir atstovauja kūrybinėms industrijoms, įskaitant turizmą. O Ukraina integruojasi į Europos Sąjungą; tai šalis, turinti didelį aprūpinimo maistu ir turizmo potencialą.20230713 141930

Nacionalinio maisto technologijų universiteto tarptautinės ekonomikos skyriaus vedėja prof. dr. Svitlana Gutkevych stažuojasi Vilniaus universiteto Kauno fakultete. Ji taip pat bei lydi dvi studentes: bakalauro studijų programos Sociokultūrinės veiklos vadyba 3 kurso studentę Veroniką Kozhurą iš Nacionalinės kultūros ir meno vadybos akademijos (praktikos vadovė dr. Skaistė Jurėnė) ir magistro studijų programos Tarptautiniai ekonominiai santykiai 1 kurso studentė Valerija Hladkova iš Nacionalinio maisto technologijų universiteto (praktikos vadovė - dr. doc. Ilona Kiaušienė). Viešnios fakultete svečiuosis nuo liepos 4 d. iki rugpjūčio 28 d. Tai Lietuvos mokslo tarybos (LMT) vasaros studentų mokslinės praktikos projektai.

Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) mokslininkai nuo 2011 metų bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis iš Ukrainos. Pirmieji (2016 metais) diplomus Kauno fakultete įgijo septyni Ukrainos nacionalinio maisto technologijų universiteto (NUFT) magistrai. Jiems buvo įteikti abiejų universitetų diplomai. Vėliau studijas fakultete baigė dar šeši ukrainiečiai. Šiuo metu fakultete studijuoja 43 ukrainiečiai, rugsėjį taip pat laukiami pirmakursiai.

Apie 11 metų trunkančią draugystę plačiau skaitykite čia: Prof. Virginijos Jurėnienės draugystė su kolegomis iš Kijevo tęsiasi jau vienuolika metų

Primename, kad VU kviečia prisidėti prie paramos Ukrainai. Kaip galite prisidėti, skaitykite čia: Vilniaus universiteto parama Ukrainai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku