tomas bacevicius zalias keliasEnergetikos ministerijos organizuotame studentų mokslinių darbų konkurse energetikos bei klimato kaitos temomis „Žaliasis kelias: klimato kaitos ir energetikos iššūkiai“, dalyvavo bakalauro, magistro ir doktorantūros studentai. Pirmoji vieta skirta Vilniaus universiteto Kauno fakulteto absolventui Tomui Bacevičiui. Jis konkurse pristatė magistro darbą apie Europos Sąjungos tvaraus energijos balanso plėtrą energetinio saugumo kontekste.

„Energetikos sektorius patiria transformaciją, kuri prilygsta pramoninei revoliucijai, ir šis virsmas kardinaliai keičia energetiko specialybės pobūdį. Jau šiandien matome, kad energetikos transformacija atveria naujas perspektyvas IT, fizikos, chemijos, kitų sričių specialistams, kurie savo žinias galės pritaikyti būtent energetikos sektoriuje: nuo klimato kaitos ir tvarios energetikos sprendimų iki inovacijų kūrimo ir taikymo“, – sako energetikos ministras D. Kreivys, apdovanojęs konkurso laimėtojus.

Konkurso komisijoje vertinusio Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto klimatologo prof. Egidijaus Rimkaus teigimu, studentų mokslininkų pateikti darbai šiemet nustebino savo įvairiapusiškumu bei unikalumu.

„Vertinome daug įdomių darbų iš labai įvairių institucijų. Noriu itin pasidžiaugti, kad šį kartą sulaukėme darbų iš skirtingų sričių mokslininkų: politikos, socialinių, technologinių mokslų. Klimato kaitos ir energetikos sąsajos yra svarbios kiekvienam iš mūsų. Tai yra labai aktuali tema, todėl darbų galėtų būti pateikiama ir dar daugiau. Noriu jaunuosius mokslininkus paskatinti aktyviai rašyti ir teikti darbus – jie yra labai svarbūs“, – pažymi E. Rimkus.

Pirmoji vieta buvo skirta Vilniaus universiteto Tvariųjų finansų ekonomikos magistrantūros studijų programos absolventui Tomui Bacevičiui. Jis konkurse pristatė magistro darbą apie Europos Sąjungos (ES) tvaraus energijos balanso plėtrą energetinio saugumo kontekste (darbo vadovas doc. dr. Eduardas Freitakas).

„Ši tema yra itin reikšminga Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje, kai yra vertinama Europos Sąjungos šalių energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos iškastinio kuro, – pažymi laimėtojas. – Atlikau ES energijos komponentų analizę bei vertinau tvaraus ir nepriklausomo ES energijos balanso vystymąsi, kuris turi svarbią reikšmę užtikrinant Lietuvos valstybės energetinio saugumo interesus.“

„Magistrantūros studijose išplėtotos makrofinansų dalykinės srities kompetencijos ir žinios bei tvarumo koncepcijos taikymas padėjo geriau suprasti ir įvertinti tokius aspektus kaip globalią ekonomiką ir darnų vystymąsi, investicijų rizikos valdymą, aplinkos apsaugos ekonominę politiką bei tarptautinių finansų sistemos ypatumus“, – patirtimi dalinasi T. Bacevičius. Jo teigimu, didelę reikšmę turėjo magistro darbe analizuota ir susisteminta informacija ES tvaraus energijos balanso vystymosi tema, kuri prisidėjo prie gilesnio suvokimo apie ES energetinės nepriklausomybės galimybių vertinimą ir atsinaujinančių energijos išteklių kartu su branduoline energija plėtros svarbą siekiant sukurti ES energetikos sistemą, grįstą energetinio saugumo ir darnaus vystymosi tikslais.

Energetikos ministerijos jau trečią kartą organizuojamame konkurse buvo išrinkti trys geriausieji. Konkurso laureatams buvo skirta po 500 eurų vertės piniginė premija. Kitais metais Lietuvos mokslo ir studijų institucijų studentus rašyti energetikos temomis kvies ir konkursą organizuos Lietuvos energetikos agentūra.

Projektas finansuojamas iš Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

Parengta pagal Energetikos ministerijos informaciją.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku