eksponatai liesti AVVVilniaus universiteto Kauno fakulteto Audiovizualinio vertimo programos studentė Evelina Sulikaitė ir jos praktikos vadovė doc. dr. Laura Martinkutė neatlygintinai rengė garsinio vaizdavimo tekstus, įgyvendinant Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos projektą, kurio metu sukurtas pažintinis akmeninių objektų Šiaulių mieste maršrutas. Neseniai jis laimėjo Šiaulių miesto savivaldybės kultūros ir meno premiją už metų geriausiai parengtą ir įvykdytą kultūrinės edukacijos projektą.

Dar spalio mėnesį projekto vadovė Jurgita Vijūnienė oficialiai pristatė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) projekto „Eksponatus rankomis liesti! Šiaulių tapatybės beieškant“ metu sukurtą pažintinį akmeninių objektų Šiaulių mieste maršrutą. Baigiamajame projekto renginyje dalyvavo ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių skyriaus nariai.

Šiaulių mieste gausu akmeninių paminklų. Miesto akmeniniai pamatai ir grįstų gatvių fragmentai mena istorinę atmintį, skulptūros byloja kultūrinį gyvenimą, kurį įdomu ir naudinga pažinti ne tik šiame mieste gyvenantiesiems, bet ir miesto svečiams.
„Į maršrutą įtraukti įvairūs miesto objektai: architektūriniai dariniai, meno kūriniai, reikšmingi miestui istoriniai paminklai ir mitologiją menantys rieduliai, tikėjimą įprasminantys ženklai. Vis dėlto ne visiems ši istorija taip paprastai prieinama – silpnaregiai, įvairią regėjimo negalią turintys žmonės negali visavertiškai mėgautis panašiais maršrutais, nes paprastai tam reikalinga rega“, – komentuoja Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrimų ir sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė Jurgita Vijūnienė. Įgyvendinant projektą glaudžiai bendradarbiauta su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos audiosensorine biblioteka.

Liečiant akmeninius paminklus galima apčiuopti kūrinio išorę, o pažinti jo istoriją, kontekstą ir geriau įsivaizduoti formas padeda specialus audiogidas ir garsinis vaizdavimas. Maršrutą papildęs audiogidas praverčia ir regintiesiems, kuriems maloniau informaciją apie kūrinį ar kitą lankytiną objektą išgirsti, o ne perskaityti.
„Kai kurių eksponatų pristatymai apima ir garsinio vaizdavimo garso takelius, kurie regos negalią turintiesiems vaizdžiai pasakoja apie smulkias objektų detales bei padeda įsivaizduoti, kaip atrodo dideli ir rankomis sunkiai apčiuopiami kūriniai. Garso takelių prieiga labai patogi ir paprasta – tereikia savo išmaniajame įrenginyje atverti maršruto puslapį“, – pasakoja VU Kauno fakulteto Audiovizualinio vertimo programos dėstytoja doc. dr. Laura Martinkutė.
„Pati dar tik kaupiu patirtį ir koreguojant kitų tekstus pirmiausia vadovaujuosi paprasta taisykle, kad vaizdas būtų kuriamas vientisai, viena kryptimi. Kiekvienas projektas skirtingas, todėl ir principai garsinio vaizdavimo teksto rašymui gali nuolat kisti“, – sako Audiovizualinio vertimo programos studentė Evelina Sulikaitė. Pasak jos, kuriant garsinio vaizdavimo tekstą, visuomet kylą abejonių, tad praktika ypač svarbi.

Penkių kilometrų ilgio maršrutą, kurį sudaro 24 akmeniniai objektai, šiauliečiai ir miesto svečiai nuo šiol gali rasti Šiaulių turizmo informacijos centro internetinėje svetainėje. Čia pateiktas ir audiogidas bei garsinis vaizdavimas: https://www.visitsiauliai.lt/marsrutai/eksponatus-rankomis-liesti-siauliu-tapatybes-beiskant/

Maršrutą išbandęs Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos prezidentas Paulius Kalvelis pasidžiaugė projektu: „Kiekviena idėja, priartinanti mūsų bendruomenės žmones prie to, kas plačiajai visuomenei įprasta, yra džiugi žinia. Šio maršruto pritaikymas mūsų poreikiams yra raktas į mūsų bendruomenės aktyvinimą, nes žmonės, kurie mato prastai arba visiškai nemato, lygiai taip pat gali dalyvauti kultūriniame gyvenime, keliauti po Šiaulius, aktyviai leisti laiką“ .

ekskursija siauliai eksponataiProjektą „Eksponatus rankomis liesti! Šiaulių tapatybės beieškant“ finansavo Šiaulių miesto savivaldybė.

Plačiau apie projektą: https://savb.lt/lt/renginys/siauliuose-eksponatus-liesti-galima/

Parengta pagal Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos informaciją.

Ilonos Stankutės nuotraukos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku