lietuviu kalbos kursas 2024Intensyvūs pradedančiųjų (A1 lygmens) lietuvių kalbos kursai  Vilniaus universiteto Kauno fakultete, prasidėję sausio 4 dieną, baigėsi vasario 2-ąją. Kursų metu vyko kultūros paskaitos, išvykos, ekskursijos, vakaronės ir daug atradimų kartu mokantis studentams iš skirtingų šalių.

„Šią žiemą į kursus atvyko 21 dalyvis iš įvairių šalių: Kazachstano, Sakartvelo, Taivano, Turkijos, Ukrainos ir net Urugvajaus. Trys kursų dalyvės iš Urugvajaus ir Vengrijos yra lietuvių kilmės“, – pasakoja projekto vadovė Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto dėstytoja doc. dr. Rita Baranauskienė. Pasak jos, visi kursų dalyviai džiaugiasi galėdami ne tik pramokti lietuviškai, bet ir susipažinti su lietuvių kultūra.

Studentus iš užsienio mokiusios dėstytojos doc. dr. Saulutė Juzelėnienė ir doc. dr. Eglė Gabrėnaitė teigia, kad mokytis lietuvių kalbos užsieniečiams nelengvas, bet įdomus iššūkis. Bendros veiklos rezultatai jas išties džiugina: ir sudėtinga gramatika, ir iš pirmo žvilgsnio neperprantama tartis, painūs kirčiavimo dėsniai – visi sunkumai pamažu įveikiami, kai darbas lydimas gerų emocijų ir motyvacijos.

„Pirmomis kursų dienomis kai kurie studentai išdrįsdavo tarti tik „labas“, o išvykdami galėjo tebūnie ir ne visiškai taisyklingai, bet drąsiai susikalbėti lietuviškai“, – pasakojo dėstytoja Eglė Gabrėnaitė.

Kuriant unikalias patirtis kursų dalyviams buvo organizuojami tokie užsiėmimai kaip ,,Paragauk kalbos”. Renginio metu buvo geriama lietuviška arbata, skanauta lietuviško varškės sūrio su namie virtomis uogienėmis, šakočio ir kitų gėrybių. „Kursų dalyviai itin gerai įvertino lietuvišką varškės sūrį ir panoro jo parvežti lauktuvių“, džiaugiasi S. Juzelėnienė galėdama skleisti žinutę apie lietuviškas gėrybes.

Vienas iš tradicinių užsiėmimų – ekskursija Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Ši įstaiga – studijų programos Lietuvių filologija ir reklama VU Kauno fakultete socialinis partneris, tad ir muziejaus ekskursijų vadovas Tadas Jakubauskas, jau puikiai pažįstamas, perpratęs fakulteto bendruomenės poreikius. „Šiltu priėmimu džiaugėmės ir J. Tumo–Vaižganto memorialiniame bute–muziejuje“, – dalijasi įspūdžiais viena iš kursų lektorių – Rita Baranauskienė. Jos įsitikimu, nuoširdus priėmimas, interaktyvios ir jutiminės patirtys ypač motyvuoja studentus mokytis kalbos. Neišdildomą įspūdį paliko filmas „Angelų takais“, kurį pažiūrėję užsienio studentai geriau suprato M. K. Čiurlionio muziejuje gidės aptartų dailininko paveikslų prasmę.

„Kursų dalyviai liko sužavėti ir susitikimu su menininku Vyteniu Jaku. Jo įdomus ir įtraukiantis pasakojimas apie „Kiemo galerijos“ pradžią, jos istoriją, kiekvieną gatvės meno eksponatą nepaliko abejingų“, – sako R. Baranauskienė. Ji įsitikinusi, kad tokios patirtys vertingiausios, nes realiu pavyzdžiu rodo, kaip atviru kalbėjimu galima ištirpdyti žmonių tarpusavio susvetimėjimą visame pasaulyje pradedant nuo savęs ir savo kiemo.

Šie kursai ypatingi ir tuo, kad naujos patirtys suartina iš labai skirtingų šalių atvykusius žmones. Pagal programą jie ne tik paragauja lietuviškų valgių, bet ir patys jų pasigamina, o vakarodami su folkloro ansambliu „Uosinta“ sužino apie lietuvių etninę kultūrą, papročius, kartu padainuoja ir išmoksta šokių žingsnelių. Mat jau Muzikos instrumentų muziejuje kursų dalyviai ne tik sužinojo apie lietuvių tradicinius instrumentus, bet ir galėjo jais pagroti, juos išbandyti, taip pat galėjo pasimokyti lietuvių liaudies šokių. Lankydamiesi Kauno valstybinėje filharmonijoje sužinojo daugiau apie Kauno tarpukario architektūrą, Art Deco stiliaus detales, pastato istoriją, pasiklausė to vakaro atlikėjų repeticijos.
Lietuvių kalbos ir kultūros kursų studentai sakė, kad būtinai rekomenduotų šiuos kursus savo draugams.

Kursai organizuojami pagal Švietimo Mainu Paramos Fondas (SMPF) projektą.

Kviečiame pasaulio lietuvius, užsienio aukštųjų mokyklų studentus, dėstytojus ir mokslininkus praleisti žiemos arba vasaros mėnesį Lietuvoje. Lietuvių kalbos ir kultūros kursai suteikia galimybę nemokamai pasimokyti lietuvių kalbos, susipažinti su Lietuvos ir ypač Kauno kultūra ir istorija, pabendrauti su kursų dalyviais iš viso pasaulio.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku