VU KNF studentaiNaujausiame pasauliniame universitetų dalykiniame reitinge „QS World University Rankings by Subject 2024“ paskelbti Vilniaus universiteto (VU) studijų krypčių rezultatai. VU įvertintas trijose iš penkių mokslo ir studijų sričių. Menų ir humanitarinių mokslų srityje VU šiemet užima 375 vietą. Fizinių mokslų srityje universitetui tenka 501–550, socialinių mokslų – 451–500 vieta iš visų reitinguojamų 1599 pasaulio aukštųjų mokyklų.

„Didžiuojamės galėdami prisidėti stiprinant aukštojo mokslo potencialą lingvistikos (Viešojo diskurso lingvistika; Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba), ekonomikos (Tvariųjų finansų ekonomika; Ekonomika ir vadyba), vadybos (Meno vadyba, Tarptautinio verslo vadyba), informacijos sistemų (Finansų technologijos; Marketingo technologijos) kryptyse. Kauno fakulteto studijų programos išsiskiria tarpdiscipliniškumu ir inovatyvumu, tad absolventai įgyja laikmečiui aktualių žinių ir išmoksta pasiteisinusių, ilgaamžių jų valdymo ir taikymo principų. Strateginis universiteto siekis didinti mokslo tarptautiškumą ne mažiau svarbus ir mūsų fakultete, tad nuo šio rudens auga anglų kalba dėstomų programų skaičius – studijų programa Marketingo technologijos bus vykdoma ir anglų kalba“, – Vilniaus universiteto Kauno fakulteto akademinių reikalų prodekanė prof. dr. Daiva Aliūkaitė.

Menų ir humanitarinių mokslų srityje geriausiai ir toliau vertinama lingvistikos kryptis. Ji patenka į geriausiųjų pasaulio universitetų 250-uką, antrus metus iš eilės užsitikrindama 201–250 vietą.
Tarp 450 pasaulyje pirmaujančių aukštojo mokslo įstaigų įvertintos ir kitos trys VU studijų kryptys. Fizika ir astronomija fizinių mokslų, medicina gyvybės mokslų, ekonomika ir ekonometrija socialinių mokslų ir vadybos srityse užima 401–450 vietas.
Dalykiniame 2024 m. reitinge socialinių mokslų ir vadybos srityje geriausiųjų 500-uke atsidūrė socialinių mokslų ir vadybos kryptis (451–500 vieta). Iškart po jos – verslo ir vadybos studijos (501–550 vieta).
Gyvybės mokslų ir medicinos srityje biologijos mokslo kryptis reitinguota 501–550 vietoje. 2022 m. pirmąkart reitinguota chemija trečius metus iš eilės išlaiko 501–550 vietą.
Inžinerinių mokslų ir technologijų srityje antrus metus iš eilės įvertinti elektros ir elektronikos inžinerijos (501–530 vieta) mokslai. Kompiuterių mokslai ir informacinės sistemos pateko į 651–700 vietą.
Sudarant reitingus, iš viso buvo įvertintos 1599 pasaulio institucijos iš 149 valstybių, atsižvelgiant į 55 studijų kryptis 5 mokslo ir studijų srityse: menų ir humanitarinių mokslų, inžinerijos ir technologijų, gamtos mokslų ir medicinos, fizinių mokslų bei socialinių mokslų ir vadybos.
Universitetai reitinguojami pagal šiuos kriterijus: akademinio personalo vertinimas, darbdavių vertinimas, mokslinių publikacijų citavimų skaičius, H indeksas, kuriuo siekiama nustatyti mokslininkų produktyvumą ir jų darbų įtaką pasaulyje. Iš kriterijų didžiausią įtaką daro akademinio personalo vertinimas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku