ramanauskaiteLietuvos Mokslų akademijos Prezidiumas 2014 m. vasario 18 d. nutarė apdovanoti pagyrimo raštu jaunųjų mokslininkų mokslinių darbų konkurse dalyvavusią Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Finansų ir apskaitos katedros lektorę, socialinių mokslų daktarę Agnę Ramanauskaitę.

Tokie pagyrimo raštai š. m. balandžio 29 d. per Lietuvos Mokslų Akademijos narių visuotinį ataskaitinį susirinkimą bus įteikti dar 5 jauniesiems mokslininkams. Dešimčiai iš šiame konkurse dalyvavusių jaunųjų mokslininkų Lietuvos Mokslų Akademijos Prezidiumas nutarė skirti premijas.

Dr. Agnė Ramanauskaitė savo disertacijoje„Intelektinio kapitalo vertinimo ir pateikimo finansinėse ataskaitose modelis“ (The Model of Intellectual Capital Evaluation and Presentation in Financial Statements) sprendė mokslinę problemą – kaip finansinėse ataskaitose pateikti informaciją apie įmonės intelektinį kapitalą? Šis kapitalas įgauna vis svarbesnę reikšmę rinkoje dėl savo gebėjimo kurti pridėtinę vertę. Tačiau tik maža jo dalis pagal galiojančius apskaitos standartus pateikiama įmonių finansinėse ataskaitose, nes dažnai netenkina vieno iš turto pripažinimo apskaitoje kriterijų – patikimo įvertinimo. Todėl reikalingi nauji vertinimo metodai, kurie leistų įmonėms patikimai nustatyti intelektinio kapitalo ar atskirų jo sudedamųjų dalių vertę.

Anot prof. habil. dr. Vaclovo Lakio, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto Apskaitos ir audito katedros vedėjo, pirmininkavusio Agnės disertacijos gynimo Tarybai, daugelis disertacijoje išnagrinėtų klausimų turi didelę teorinę ir praktinę reikšmę. Ypač vertinga intelektinio kapitalo struktūros schema, kurioje išskirti trys intelektinio kapitalo komponentai: žmogiškasis, organizacinis ir santykių. Pasiūlytas šešių žingsnių intelektinio kapitalo įvertinimo ir pateikimo finansinėse ataskaitose modelis. Remiantis šiuo modeliu pasiūlyta papildyti finansines ataskaitas į jas įtraukiant duomenis apie intelektinį kapitalą. Tuomet išoriniai finansinės informacijos vartotojai gautų daugiau duomenų, reikalingų ekonominiams sprendimams priimti.

Vytauto Didžiojo universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto Ekonomikos katedros vedėja prof. dr. Violeta Pukelienė  mano, kad  Agnės parengta disertacija yra originali ir aktuali. „Joje sprendžiama problema yra labai svarbi, nes intelektinio kapitalo, gal ir ne viso, pateikimą būtina standartizuoti ir pateikti finansinėse ataskaitose. Agnės pateiktas modelis yra originalus, atlikti empiriniai skaičiavimai patvirtina jo tinkamumą. Galvočiau, kad tai labai svarbi pradžia tolesniems tyrimams ir praktikai, “ – perspektyvios jaunosios mokslininkės gebėjimais neabejoja jos disertacijos gynime dalyvavusi profesorė V. Pukelienė.

Sveikiname dr. Agnę Ramanauskaitę!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku