VU KNF studentai StokholmeStudijų programos Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba) socialinis partneris UAB „Teleperformance LT“ paskyrė kelionę ir dvi vardines stipendijas už rudens semestro studijų rezultatus ir motyvaciją studijuoti. Stipendijos skirtos 3 kurso studentei Martai Šalaševičiūtei ir 4 kurso studentei Inai Danilenko. Kelialapius į Švediją laimėjo Anglų ir kitos užsienio kalbos (švedų kalbos) 4 kurso studentai Agnė Sūnilaitytė ir Nojus Martynas Jokubaitis.

„Vos tik sužinojome, kad organizuojamas konkursas, suteikiantis galimybę keliauti į Stokholmą, nusprendėme dalyvauti. Dabar jau akivaizdu, kad būtent tokios kelionės trūko. Patikrinome studijose įgytų žinių vertę ir dar daugiau sužinojome apie mūsų studijuojamą kalbą, kultūrą ir ją veikiančias šiandienos realijas“, – pasakoja iš Švedijos grįžusi Anglų ir kitos užsienio kalbos (švedų kalbos) 4 kurso studentė Agnė Sūnilaitytė. Balandžio pradžioje ji ir bendramokslis Nojus Martynas Jokubaitis dalyvavo kalbinėje-kultūrinėje programoje, kurios metu lankė Stokholmo universitetą ir organizaciją „Kulturhuset“ (Stokholmo miesto teatras ir miesto menų centras). Abu studentai Švedijoje lankėsi pirmą kartą, tad kelionė buvo gausi įspūdžių ir atradimų, o svarbiausia – suteikė motyvacijos ir pasitikėjimo savimi pasirinktose studijose.

„Ne paslaptis, kad skandinavai puikiai kalba angliškai, tad sunkiausia buvo išeiti iš komforto zonos ir išdrįsti prabilti švediškai, – prisipažįsta N. M. Jokubaitis. – Galvoje vis sukdavosi mintys, kaip būtų galima tinkamiau atsakyti, o po pokalbio, vykusio anglų kalba, diskutuodavome, kaip šis būtų skambėjęs švedų kalba.“ Studentai sutaria, kad suprasti kalbą ir rašyti nėra tas pats, kaip kalbėti su gimtakalbiu. „Pastebėjome didesnę vidinę motyvaciją ir norą toliau gilinti švedų kalbos žinias. Namo grįžome įkvėpti Stokholmo miesto ir jame tvyrančios skandinaviškos kultūros“, – dalijasi A. Sūnilaitytė.

VU KNF studentai Stokholme 2Kelionė neapsiėjo be švediškų mėsos kukuliukų „köttbullar“ degustacijos ir ilgų pasivaikščiojimų lankant miesto įžymybes. „Mus pasitiko permainingi orai, todėl teko patirti žvarbesnio šiaurės klimato išdaigų: pamatyti Stokholmą ir gausiai sningant, ir nušviestą šiltais saulės spinduliais, kurie nuspalvindavo miestą visai kitaip“, - pasakoja A. Sūnilaitytė. Jai, kartu su Nojumi Martynu, pavyko aplankyti net 10 muziejų, kurie paliko neišdildomą įspūdį, praplėtė turėtas žinias ir paskatino švedų kalba ir kultūra domėtis dar labiau.

- „Gamla Stan“ – Stokholmo senamiestis. Siauros gatvės, apsuptos senus laikus menančių pastatų, mintimis nukelia į praeitį. Tereikia išsirinkti vikingų barą, pasivaišinti švedišku alumi ir pasiklausyti gyvo atlikėjų koncerto – puikus vietinės kultūros gurkšnis.


- „Nordiska museet“ atrodė romantiškai – gotikinio stiliaus pastatas buvo tarsi paskendęs nuolat jį gaubiančio sniego žaisme. Įėjėjus nustebino architektūra, ekspozicijos ir eksponatai: nuo ankstyvųjų laikų, aukštuomenės klestėjimo periodo iki šių dienų. Puiki vieta sužinoti apie žmonių įtaką klimato kaitai, pasaulinio atšilimo grėsmę, išvysti visą švediškos kultūros raidą.


VU KNF studentai Stokholme 3- „Vasamuseet“ eksponuojamas garsusis „Vasos“ laivas, kuris nuskendo vos po 20 min Baltijos jūroje, nes buvo per siauras ir turėjo per žemai įrengtas patrankų angas. Įdomu tai, kad tuometinis karalius užsakė šį laivą norėdamas pademonstruoti savo galybę ir turtus prieš tuometinius priešus – Lietuvą ir Lenkiją. Panašu, kad šįkart pavyko, nes sunku nesižavėti laivo dydžiu ir jį puošiančių skulptūrų įvairove – kiekviena jų siuntė užkoduotą žinutę.


- Grupės „ABBA“ muziejuje sužinojome daugiau apie šią grupę, pamatėme autentiškus jų koncertinius kostiumus, klausėmės muzikos ir garso įrašų, patys dainavome ir šokome su atlikėjų hologramomis ant scenos. Jų atvaizdai sukurti pasitelkus dirbtinį intelektą ir moderniausias virtualiosios tikrovės technologijas.


- Karališkuosiuose rūmuose „Kungliga slottet“ – buvome sužavėti ištaigingumo ir prabangos, privačių buvusių karalių ir karalienių kambarių. Įspūdingos banketų salės iki šių dienų naudojamos oficialiems renginiams.

- Kultūros centras „Kulturhuset“ – vieta, kur vietiniai leidžia savo laisvalaikį. Biblioteka, edukacinės erdvės vaikams ir suaugusiems, didelės bendros patalpos, kur galima papietauti ir paragauti bandelių t.y pasidaryti kavos pertraukėlę vadinamą „fika“.

- „Hallwylska museet“ – kadaise grafams priklausęs namas, kuris buvo restauruotas išlaikant autentiškas detales. Jis papildė turimas žinias apie Švedijos aristokratijos gyvenimą.

VU KNF studentai Stokholme 4- „Historiska Ekonomiska museet“ – beveik praradome laiko nuovoką vaikščiodami su ausinėmis ir klausydami įtaigių pasakojimų apie vikingus, viduramžių ir vėlesnius laikus. Buvo smagu atrasti, kad nemažai faktų jau buvome girdėję paskaitų metu. 

- „Moderna museet“ – XX a. meno muziejus, kur eksponuojami Picasso, Dali, Derkert ir Matisse darbai.

- „Bergrummet“ – eksponuojama didžiausia žaislų kolekcija Skandinavijoje. Pamatėme daugiau nei 40 tūkst. skirtingų žaislų iš pastarųjų dešimtmečių ir žaislų raidą nuo XVII a. iki šių dienų.

- „National Museum“ – Stoholmo pasididžiavimas. Čia eksponuojami meno kūriniai, sukurti nuo XVII iki XX a. Pats pastatas išsiskiria savo išvaizda ir funkciniais parametrais, net iš toli traukia akį.

- Stokholmo universitetas (Stockholms universitet) – gerokai jaunesnis už Vilniaus, tačiau taip pat garsėjantis savo biblioteka. Sužavėjo jos modernumas. Taip pat apsilankėme didžiausioje universiteto auditorijoje.

- Stokholmo miesto rotušė – vieta, kur rengiami Nobelio premijos laureatų banketai ir kiti svarbūs renginiai. Tiesa, pastatas tik atrodo senovinis. Mat buvo pastatytas 1907 m., kai miestui trūko vietos renginiams ir tarybos posėdžiams. Šiuo metu šiame pastate sprendžiami miesto savivaldos reikalai, o miesto meras, kaip nekeista, čia yra vadinamas prezidentu.

„Dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie šios nuostabios galimybės studentams išvykti į tokią puikią kelionę. Liekame ypatingai dėkingi universiteto partneriams „Teleperformance“, universiteto atstovams, kurie sutiko mus išleisti, ir dėstytojoms, kurios padėjo kelionės klausimais. Jūs padovanojote mums ne tik neužmiršimą kelionę, bet ir padėjote įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir dar labiau motyvavote mokytis kalbų“, – abiejų studentų vardu sako Agnė Sūnilaitytė. Ji ragina bendramokslius nepraleisti progos apsilankyti Stokholme ir žada asmeniškai pasidalyti ne tik įspūdžiais, bet ir patarimais, kaip kuo turiningiau praleisti laiką.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku