Jerusalem of Lithuania 20157-ame Pasaulio lietuvių ekonomikos forume (PLEF), kuris vyko Tel Avive (Izraelis), dalyvavo ir VU Kauno humanitarinio fakulteto profesorė Virginija Jurėnienė, viena iš Vilniaus universiteto delegacijos, vadovaujamos rektoriaus prof. A. Žukausko, narių.

PLEF‘e dalyvavo LR prezidentė D. Grybauskaitė ir Izraelio prezidentas Šimonas Peresas

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, atidarydama forumą, į kurį susirino beveik 200 dalyvių iš viso pasaulio, sakė, kad: „Lietuvos ekonomika yra atvira, šalis gali konkuruoti tarptautinėse rinkose. Šiandien Tel Avive ieškome naujų partnerių, su kuriais galėtume prisidėti prie abejų šalių klestėjimo“. Šalies vadovė pabrėžė, jog abiejų valstybių santykiai yra šilti ir draugiški. Forumo dalyvius sveikinęs devintasis Izraelio prezidentas, Nobelio premijos laureatas Šimonas Peresas taip pat pažymėjo, kad tokios mažos valstybės, kaip Lietuva ir Izraelis, turi daug panašumų ir gali daug nuveikti kartu, bet ypatingai gerų rezultatų gali pasiekti bendradarbiaujant abiejų šalių mokslininkams.

Šiais metais forumo programoje dėmesys buvo skiriamas verslo ir mokslo sinergijai, inovacijoms, naujoms technologijoms, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros proveržiui, Lietuvos ir Izraelio ekonominiams bei kultūriniams ryšiams.

Vilniaus universiteto delegacija buvo didžiausia iš atstovaujančių mokslo institucijoms. Delegaciją sudarė: rektorius  prof.  Artūras Žukauskas,  prorektorius mokslo reikalams prof. Rimantas Jankauskas, Mokslo ir inovacijų direkcijos Intelektinės nuosavybės valdymo ir komercinimo skyrius vedėja Monika Kavaliauskė, Vilniaus universiteto Biochemijos instituto Molekulinės mikrobiologijos ir biotechnologijos skyriaus vedėjas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, prof.  Rolandas Meškys, Gamtos mokslų fakulteto dekanas, Neurobiologijos ir biofizikos katedros vedėjas, prof.  Osvaldas Rukšėnas, Kauno humanitarinio fakulteto prof. Virginija Jurėnienė.

Jerusalem of LithuaniaProf. V. Jurėnienė  pristatė projektą „Jerusalem of Lithuania“

VU KHF Filosofijos ir kultūros studijų katedros profesorė dr. V. Jurėnienė  PLEF‘o dalyviams pristatė projekto „Jerusalem of Lithuania“, parengto kartu su Germanų folologijos katedros profesore dr. Loreta Ulvydiene, koncepciją. VU Mokslo ir inovacijų direkcijos Intelektinės nuosavybės valdymo ir komercinimo skyrius kartu su Mokslo prorektoriumi prof. R. Jankausku šį projektą įvertino kaip inovatyvų ir realiai įgyvendinamą bei įdomų Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenei.

Projektas numato žydų (litvakų) kultūrinio paveldo ir kultūrinio turizmo kelių vystymą Kaune ir Lietuvoje bei žydų jaunimo vasaros stovyklų organizavimą VU Kauno humanitariniame fakultete, remiantis jo žmogiškaisiais ištekliais. Projektą forume pristačiusi prof. V. Jurėnienė labai džiaugiasi, kad PLEF‘o dalyvius sudomino projekto „Jerusalem of Lithuania“ idėjos ir tai, kaip jos buvo pristatytos lankstinukuose, kuriuos sukūrė dizainerė Inga Navickaitė.

Tikėdama, jog šis projektas bus įgyvendintas, profesorė jį  pristatė litvakų asociacijos Izraelyje pirmininkui  Arie Ben-Ari Grodzensky, lietuvių bendruomenės Izraelyje pirmininkei Rimai Blumenzon, Harvardo teisės prof. Wuilliam G. Stern (besidominčiam Kaunu ir Kauno laisvąja ekonomine zona), Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei Fainai Kukliansky, NVO „Jerusalem of the North“ pirmininkei Annai Avidan, Lietuvos Švietimo ir mokslo viceministrei dr. Svetlanai Kauzonienei, Žydų universiteto Jeruzalėje prof. Leonai Toker.

Forume, kuriame dalyvavo lietuviai iš viso pasaulio, prof. V. Jurėnienė naudojosi galimybėmis užmegzti ryšius tiek su visuomeninių organizacijų, tiek su verslo atstovais. Susitikime su Lietuvos garbės konsule Los Andžele (JAV) Daiva Cekanauskas Navarrette buvo aptartas lietuvių moterų rašytinis paveldas JAV ir galimybės bendradarbiauti. Su bendrovės TELE2  teisės ir reguliavimo direktoriumi Tadu Bukausku ir UAB „Kurana“ generaliniu direktoriumi Jurgiu Polujansku profesorė aptarė bendradarbiavimo galimybes kultūros ir technologijų srityje.

Prof. V. Jurėnienė džiaugiasi, kad pasaulio lietuvių ekonomikos forumo dalyviai galėjo ne tik apžiūrėti Tel Avivą, bet ir iš arčiau susipažinti su Izraelio mokslininkų vykdomais tyrimais.  Forumo dalyviai lankėsi į Weizmann  mokslų institute, kuris sužavėjo interaktyviomis mokslinėmis ekspozicijomis ir laboratorijomis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku