BenasTaip save pristato Ekonomiką ir vadybą VU Kaune studijuojantis Benas Bitvinskas, kuris iš kitų I kurso studentų išsiskiria savo kūrybingumu, sumanumu, darbštumu ir gebėjimu išnaudoti visas gyvenimo teikiamas galimybes. Apie visa tai su Benu (benasbitvinskas.com) kalbasi VU KnF lietuvių filologijos ir reklamos II k. studentė Agnietė Gedrimaitė.

 

Kaip save apibūdintum atsitiktinai sutiktam žmogui?

Tiesiog esu žmogus, norintis išnaudoti visas gyvenime pasitaikiusias galimybes ir džiaugtis kiekviena gyvenimo akimirka.

Kokiomis vertybėmis vadovaujiesi gyvenime?

Mano pagrindinės vertybės būtų nuolatinis tobulėjimas ir visų teikiamų gyvenimo galimybių išnaudojimas. Laikas žmogui duotas tam, kad jis žengtų tolyn, darytųsi vis tobulesnis, laimingesnis, eitų užsibrėžto tikslo link. Tačiau laikas ribotas, todėl kartais labai norėčiau, kad diena turėtų dvidešimt penkias  valandas (šypteli).

Koks Tavo gyvenimo credo?

„Daryk šiandien tai, ko nenori daryti kiti, tada rytoj galėsi padaryti tai, ko kiti negalės.“

Kodėl pasirinkai studijuoti ekonomiką ir vadybą VU KnF?

Iš tikrųjų, ilgai svarsčiau. Esu galvojęs ir apie studijas sostinėje. Vilnius kiekvienam būsimam studentui siūlo tikrai geras sąlygas mokytis ir begalę visokios veiklos, todėl, atrodytų, yra kur kas daugiau ateities perspektyvų suteikiantis miestas. Studijuoti Kaune tikrai neplanavau, kol visai netyčia radau informacijos apie Vilniaus universiteto fakultetą Kaune, apie kurį net nebuvau girdėjęs, bet parodė draugė. Pasidomėjęs siūlomomis studijų programomis ir įvertinęs, kad Kaunas nuolat auga, nusprendžiau save išbandyti čia. Ir iki šiol esu maloniai nustebintas (šypsosi). Studijų kryptį pasirinkau dėl to, kad nuo mažens patiko kažką kurti, verslauti. Dar besimokydamas mokykloje dalyvavau ekonomikos olimpiadose, o būdamas XII klasėje rajono ekonomikos olimpiadoje sugebėjau užimti pirmą vietą. Manau, tai padėjo apsispręsti pasukti ekonomikos ir vadybos kryptimi.

Kaip vertini VU Kauno fakultetą? Koks buvo pirmasis įspūdis?

VU Kauno fakultetą vertinu tikrai teigiamai. Pirmąkart įžengusį pro šio universiteto duris iš karto sužavėjo šilta aplinka. Pradžioje visa pastatų ansamblio sistema atrodė šiek tiek paini, tačiau gana greitai pripratau prie VU KnF infrastruktūros. Nors, nemeluosiu, dar ir dabar kartais susipainioju, kur vyks paskaitos (juokiasi). Labiausiai vertinu šio fakulteto bendruomenę, dėstytojus. Dauguma tikrai geranoriškai bendradarbiauja ir nori padėti, kai ko nors nesuprantu.

Ar galėtum įvardinti pagrindinius mūsų fakulteto privalumus ir trūkumus?

Pagrindinis privalumas yra tai, kad studijos vyksta dažniausiai mažomis grupėmis, nėra didelių auditorijų, todėl kartais galiu pasijusti lyg mokykloje. Be to, labai patogi VU Kaune geografinė padėtis. Senamiestis ir Kauno pilis yra šio miesto pasididžiavimas, o mes jais galime grožėtis kasdien. Kalbėdamas apie trūkumus išskirčiau tik tokį, kad fakulteto studentų automobilių aikštelėje dažniausiai sunku rasti laisvą vietą, todėl dažnai tenka mokėti už kitur paliekamą automobilį (juokiasi).

Ar esi patenkintas studijų sistema ir kokybe fakultete? Jei ne, kodėl?

Studijų kokybe esu tikrai patenkintas, nes manau, kad darbas mažesnėmis grupėmis duoda savų vaisių. Žinoma, dažnai būnu nepatenkintas, kad reikia ruoštis kiekvienam artėjančiam užsiėmimui ir tikrai žinau, jog per pristatymus auditorijoje bus pakviestas kiekvienas studentas, visgi tai padeda išmokti ir geriau įsiminti dėstomą dalyką, o tai tikrai pravers ateityje.

Kokia popaskaitinė veikla Tave domina?

Tokiai veiklai daug laiko neturiu, po paskaitų dažniausiai bėgu į biurą ir dirbu (juokiasi), tačiau, kai atrandu minutėlę laisvo laiko, visada nueinu pažaisti krepšinį su draugais. Taip pat laisvalaikiu mėgstu žiūrėti filmus ir leisti laiką su drauge. Dirbdamas leidžiu atsiskleisti savo meniškajai pusei – kuriu internetiniams tinklalapiams išorinį vaizdą (angl. webdesign), pritaikau tinkamas formas, jas tobulinu meninėmis detalėmis ir suteikiu gyvybę. Galima sakyti, esu internetinės virtuvės kulinaras, sukuriantis kiekvienam žmogui savitą virtualiosios erdvės kūrinį.

Didelę laiko dalį praleidi darbe, kuris Tau yra lyg pomėgis. Kaip atradai šią sritį? Ar nuo vaikystės buvai meniška siela?

Šią sritį atradau prieš keturis metus. 2013 metų rugsėjį, iš karto po savo šešioliktojo gimtadienio. Nusprendžiau, kad daug laiko praleisdamas prie kompiuterio galėčiau nuveikti kažką naudingesnio nei žaisti kompiuterinius žaidimus. Pasikalbėjau su broliu, kuris nuo mažens domėjosi programavimu, ir jis pasiūlė sukurti tinklalapio dizainą. Iš pradžių labai savimi nepasitikėjau, tačiau per kelias dienas supratau, kaip veikia piešimo programos ir brolio užduotį įvykdžiau. Jam labai patiko mano „pirmasis blynas“ (jį galite rasti čia: https://pathoscope.herokuapp.com/), todėl ragino judėti tolyn, pačiam ieškoti klientų ir padėti kuriantiems tam tikrus projektus ar verslus. Nedelsdamas užsisakiau individualios veiklos pažymą, užsiregistravau ir ėmiausi klientų paieškos. Po savaitės sugebėjau laimėti dizaino konkursą ir užsidirbti pirmuosius pinigus, o šešiolikmečiui tai buvo neįprasta ir neįtikėtina (šypsosi). Vaikystėje tikrai neįsivaizdavau, kad  man patiks tokia veikla ir ja užsiimsiu ateityje.

Kodėl taip skiriasi Tavo studijuojamas dalykas ir kita veikla, kuria užsiimi? Ar  stodamas negalvojai apie labiau su mėgstama veikla susijusią studijų programą?

Nepasakyčiau, kad tarp šių sričių egzistuoja labai didelis skirtumas. Tinklalapių dizaino komponavimą suprantu kaip tam tikrų įrankių kūrimą savo klientams, kadangi mano užduotis – ne tik gražiai atvaizduoti reikiamą informaciją, bet ir suprantamai ją pateikti, pritraukti vartotojų dėmesį. Visa tai yra produktai verslui, su kuriais susiduriu kasdien. Dirbdamas su klientais matau įvairius verslo modelius, bandau juos suprasti, o tada kimbu į darbą – kuriu. Stodamas tikrai mąsčiau, ar ekonomika yra tai, ką norėčiau išmanyti, tačiau niekada nesugebėjau gražiai piešti realybėje, kas yra privaloma stojant į meno studijas. Dabar džiaugiuosi, kad kitur nestojau, nes ekonomikos ir vadybos žinias pritaikau kurdamas klientų projektų dizainą, o išmanydamas kelias sritis lengviau išsprendžiu iškylančias problemas.

„Ar norėtumėte sėkmės formulės? Ji visai paprasta. Padvigubinkite nesėkmių skaičių.“ (Tomas Dž. Vatsonas, IBM įkūrėjas). Ar sutinki su šia mintimi? Jei taip, kodėl?

Pritariu šiai auksinei minčiai. Sėkmė susideda iš didelio darbo, o dirbant sunkiai neišvengiamos ir nesėkmės. Pavyzdžiui, buvau sukūręs kelis projektus – startuolius (startups), tačiau nei vieno nesugebėjau išlaikyti veikiančio. Nepaisant to, kiekvienas projektas man suteikė labai daug žinių, kurias ir laikau šiokia tokia sėkme. Dabar kurdamas kažką naujo tų pačių klaidų nekartoju.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku