Spalioloreta_ir_anna.jpg 13–14 dienomis įvyko pirmasis „Cost“ projekto partnerių „Lead-me“ susitikimas. Dėl COVID-19 pandemijos ribojimų paraišką teikę mokslininkai ir tyrėjai rinktis Briuselyje negalėjo, tad susitikimas organizuotas „Zoom“ platformoje. 2020 m. kovo 24 d. patvirtinta paraiška yra ilgo ir glaudaus bendradarbiavimo rezultatas. Projekto paraišką drauge teikė mokslininkai, tyrėjai, asociacijų ir įmonių atstovai iš Airijos, Austrijos, Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Ispanijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Kroatijos, Lenkijos, Lietuvos, Maltos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos, Švedijos, Šveicarijos, Turkijos, Vokietijos. Projektą Lietuvoje inicijavo VU Kauno fakulteto Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto profesorė bei viena iš projekto darbo grupės vadovių – profesorė Loreta Huber.

Projekto „Cost“ komandos nariai
Profesorės L. Huber komandoje yra mokslininkai iš įvairų šalių: Barselonos autonominio universiteto (UAB) profesorė Anna Matamala Ripoll, kuri 2017 metais profesorės L. Huber kvietimu lankėsi VU Kauno fakultete ir dėstė užklotinio vertimo paskaitas magistro lygmens studentams, bei audiovizualinio vertimo studijų atstovams pažįstama tyrėja, vadovėlių ir knygų autorė Pilar Orero. Projekto komandoje taip pat dirbs „Fincons group“ organizacijos Šveicarijoje projektų vadovas, tyrėjas ir inovacijų technologas dr. Giacomo Inches, informacijos mokslų atstovas įmonės IP MEDIA vadovas Robin Ribback iš Miuncheno (Vokietijos), kuris specializuojasi dirbtinio intelekto tematikoje ir jo pritaikomume. Projekto mokslines išvykas koordinuos Chris Hughes iš Salfordo universiteto (Jungtinės Karalystės). Projekto komandos valdybos nariais tapo ir Krzysztof Krejtz, kuris atstovauja Socialinių ir humanitarinių mokslų universitetą Varšuvoje (SWPS) bei Klaus Hoeckner, didžiausios privačiai finansuojamos aklųjų organizacijos Austrijoje direktorius.

Projekto „Cost“ tikslas – vadovaujantis ES direktyvomis rinkti ir kurti novatoriškas technologijas, siūlyti sprendimus padėsiančius plėsti bendrąją skaitmeninę rinką bei standartus, skirtus ES šalims. Projekto tikslas siejasi su kalbomis ir vertimu, vizualizacija, kalbos apdorojimu, žmogaus ir kompiuterio sąsaja, visuomeniniais ryšiais, komunikacija. Projekto komanda sieks užtikrinti medijų prieinamumą visiems Europos Sąjungos piliečiams, ypač socialiai pažeidžiamoms grupėms: turintiems regos sutrikimų, neprigirdintiems, kurtiesiems.

Kadangi šiuolaikinė kasdienybė nebeįsivaizduojama be informacinių komunikacinių technologijų, svarbu užtikrinti sklandžią visų visuomenės grupių tarpusavio bendradarbiavimą. Pandeminė situacija pasaulyje tik paspartino domėjimąsi skaitmeninėje rinkoje aktualiu komunikacijos būdu – per nuotolį. Tačiau galimybės bendrauti ir bendradarbiauti nuotoliniu būdu ne visoms visuomenės grupėms vienodos. Pandeminės situacijos eiga skatina didinti informacijos bei paslaugų prieinamumą, palengvinti ir užtikrinti medijų prieinamumą labiau pažeidžiamiems visuomenės nariams, kad būtų išvengta didėjančios atskirties.

Projekto iniciatorės Loretos Huber teigimu, bet kuri COST veikla – tai tam tikroje mokslo ar technologijų plėtros (inovacijų) srityje dirbančių tyrėjų ir novatorių inicijuotas bendradarbiavimo tinklas.
Taip pat tikimasi, kad projekto komandos narių bei su jais bendradarbiaujančių įmonių, tyrėjų dėka, bus užtikrinama universiteto visuomeninio aktyvumo sklaida, skatinama neįgaliųjų integracija.

Vilniaus universiteto vaidmuo projekte
Vilniaus universitetas, kurį projekte atstovauja Kauno fakulteto profesorė Loreta Huber, yra vienintelė švietimo institucija rengianti AVV ir AV produkcijos pritaikymo neįgaliesiems specialistus, vykdanti mokslinius tyrimus Lietuvoje.
Deja, bet tuo tarpu, kai Europoje ar JAV kasmet apginamos daktaro disertacijos, kuriose analizuojami garsinio vaizdavimo ar subtitravimo neprigirdintiesiems ir kurtiesiems aspektai, atliekami kokybiniai tyrimai, Lietuvoje iki šiol nėra įgyvendintas nei vienas panašaus pobūdžio doktorantūros lygmens projektas.
Kita vertus, kai kalbame apie medijų turinio prieinamumą pagalvokime apie migrantus ar turistus, kurie lankosi muziejuose, teatre ar parodose.
Pirmojoje LEAD-ME žiemos stovykloje, kuri bus organizuojama 2020 metų lapkritį nuotoliniu būdu, dalyviai turės puikią galimybę aptarti, kokie tyrimai reikalingi medijų prieinamumo srityje, kuo universitetinis išsilavinimas skiriasi nuo profesinės kvalifikacijos. Iš penkias dienas truksiančių mokymų ir diskusijų studentai turės išskirtinę galimybę išsirinkti tuos, kurie jiems aktualūs ir sužinoti apie dirbtinį intelektą, akių stebėjimo (eye-tracking) programinės įrangos ypatumus ir pritaikomumą, subtitravimo neprigirdintiesiems ir kurtiesiems ypatumus bei daugelį kitų aspektų.

Projekto partneriai „Lead-Me“ prisidės prie spartesnio Europos direktyvų įgyvendinimo

Projekto įgyvendinimo metu bus inicijuojami trumpalaikiai moksliniai vizitai, organizuojamos konferencijos, vyks praktinės diskusijos, kuriami bendri moksliniai tyrimai medijų prieinamumo srityje. Projekto partneriai veiks kaip suinteresuotų šalių bendruomenė, siekianti mokslinių tyrimų medijų turinio pasiekiamumo įvairioms grupėms pritaikomumo, įtrauks neįgaliųjų ir kitas asociacijas, kurios atliks poreikio analizės vertinimą.

Projekto partneriai „Lead-Me“ sieks kultūrinių pokyčių, prisidės prie bendros erdvės kūrimo. Jie padės įvykdyti JT reikalavimus bei direktyvas (EN 301 549, Eurlex, WCAG 2.0, PE 81-2018 INIT), kurios reglamentuoja neįgaliųjų teises visapusiškai dalyvauti kultūriniame gyvenime, užtikrinti prieinamumą neįgaliesiems naudotis kultūrine medžiaga, televizijos programomis, filmais, teatrais ir kitais prieinamais formatais, internetu.

 

 

Profesorė Loreta Huber su kita projekto „Cost“ komandos nare Anna Matamala Ripoll

nuotolinis.png

Projekto komandos susitikimas nuotoliniu būdu

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku