Paroda2022Birželio 15 d. (trečiadienį) 15.15 val.  (prie prof. Vlado Gronsko auditorijos) vyks išskirtinių iliustracijų parodos „Mokslas, atgijęs mene“ atidarymas. Kviečiame apsilankyti!

Nuo 2022 m. birželio 15 d. iki gruodžio 15 d. parodoje bus eksponuojama 16 ryškių ir originalių jaunųjų Lietuvos kūrėjų darbų, estetiškai išreiškiančių mokslo atradimų grožį ir sujungiančių mokslininkus, menininkus ir plačiąją visuomenę į vieną visumą.

Kaip pavaizduoti mokslo idėjas įtraukiai, suprantamai, originaliai, drąsiai, tačiau kartu ir tiksliai – tokią užduotį sau kėlė VU mokslo straipsnius iliustravę jaunieji kūrėjai (-os).

Vienos iš iliustracijų kūrėjų Jekaterinos Budrytės teigimu, mokslinio straipsnio iliustracija yra tarsi teksto veidas ar rūbas, ji turi sužadinti smalsumą, suintriguoti, o tekstą jau perskaičiusiam galėtų pasiūlyti dar kitaip jį pamatyti.

„Iliustruodama VU mokslo populiarinimo žurnalą siekiau paprastumo, aiškumo, įdomesnės įžvalgos. Visad norisi pabėgti nuo klišių ir perteikti savo interpretaciją“, – sako ji.

VU mokslo straipsnių temas iliustravusi Reda Tomingas įsitikinusi, kad metafora yra vienas iš svarbiausių sėkmingos mokslinės iliustracijos elementų. Taip pat labai svarbu, kad piešinys papildytų tekstą ir padėtų skaitytojui jį  dar lengviau suprasti. Ji stengėsi ne iliustruoti temas pažodžiui, o rasti tokį pagrindinės idėjos perteikimo būdą, aktualų interpretacijos elementą, kuris atitiktų straipsnio esmę, bet kartu ir intriguotų, sukeltų „Aha“ momentą.

Gerą mokslinę iliustraciją sukurti sudėtinga. Pasak J. Budrytės, sunkiausia sudėtingą informaciją paversti suprantamu piešiniu, kuris yra lyg mokslinio straipsnio santrauka, tačiau išreiškiama ne vienu sakiniu, o viena iliustracija. Jei tai pavyksta, aplanko sėkmė.

Mokslo publikacijoms iliustracijas kūrę autoriai džiaugiasi taip galėję prisidėti prie visuomenės švietimo mokslo temomis.

Parodos iliustracijas kūrė: Andrius Banelis, Jekaterina Budrytė, Eglė Plytnikaitė, Ūla Šveikauskaitė, Tomas Tarvydas, Reda Tomingas, Adriana Valantiejūtė.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku