Tarptautiniame mokslininkų susitikime Vilniaus universitete Kaune – dizaino ir vadybos sintezė

Foto 1

Tarptautinio simpoziumo ,,Making and shaping things in creative economies. From history to present day“ (liet. „Pramoninio dizaino kūrimas ir gamyba kūrybinėse industrijose“) organizatoriai, siekdami prisidėti prie efektyvios, darnios ir novatoriškos dizaino plėtros, lapkričio 28 – 30 dienomis Vilniaus universiteto Kauno fakultete sutelkė dizaino ir vadybos profesionalus bei Kauno aukštųjų mokyklų studentus. Tarptautinėje mokslinėje diskusijoje pranešimus skaitė dizaino ir kūrybinių industrijų ekspertai iš 10 šalių – Lietuvos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Singapūro, JAV, Suomijos, Italijos, Turkijos, Australijos, Estijos. Renginyje savo tyrimų rezultatais dalijosi ir jaunieji mokslininkai, buvo aktyviai mezgami kontaktai bei aptariamos tarptautinio tyrėjų bendradarbiavimo perspektyvos.

Mokslinėmis įžvalgomis dalijosi ekspertai ir jaunieji tyrėjai

Simpoziumo kviestiniai svečiai – dizaino lyderystės profesorius dr. Guy Julier, Aalto universiteto (Suomija) dizaino katedros tyrimų vadovas, ir Vrije universiteto Amsterdame (Nyderlandai) docentas dr. Javier Gimeno-Martinez, dizaino kultūrų magistrantūros programos vadovas. Jie ne tik dalijosi patirtimi bei įžvalgomis, aptarė naujausias kūrybinio sektoriaus tendencijas pramoniniame dizaine, pristatė atliktų mokslinių tyrimų rezultatus, bet ir vadovavo pirmosios dienos apskritojo stalo diskusijai.

Pasak vienos iš renginio sumanytojų dr. Triin Jerlei, ,,simpoziumas kėlė daugybę svarbių lokalių bei globalių klausimų kūrybinių industrijų ir difoto 2zaino ekonomikos srityje. Metodologinis, geografinis ir kultūrinis temų spektras subūrė daugybę skirtingų specialistų“. Organizatoriai džiaugiasi, kad į mokslines diskusijas aktyviai įsitraukė ir jaunieji mokslininkai, kurie ne tik dalijosi savo tyrimų rezultatais, bet ir dalyvavo kūrybinių dirbtuvių sesijoje. Lapkričio 29 d. jie pristatė savo atliktus tyrimus vadybos, turizmo ir paslaugų, vertės kūrimo ir plėtros, organizacijų ir institucijų vadybos, kultūros politikos, meno ir verslo srityse. Už geriausius pranešimus simpoziume ,,Making and shaping things in creative economies. From history to present day“ apdovanoti šie jaunieji mokslininkai:

• Dovilė Peseckienė „Consumer Expectations in Visual Art Institutions“/,,Vartotojų lūkesčiai vizualaus meno institucijose“ (Vilniaus universitetas),
• Eglė Dmukauskaitė ,,Application of a Business Development Model in a Creative Collaboration Hub“/ ,,Verslo plėtros modelio taikymas kūrybinio bendradarbiavimo centre“ (Vilniaus universitetas),
• Gintarė Žaltauskaitė ,,Corporate Image Mangament in Cultural Organisation“/ ,,Įmonių įvaizdžio valdymas kultūros organizacijoje“ (Vilniaus universitetas),
• Sofia Fabiani ,,Auctions and their Application to the Tourism Sector“/ ,,Aukcionai ir jų pritaikymas turizmo sektoriui“ (Parmos universitetas, Italija).

Dalyviams pristatyta Kauno istorija, miesto architektūros ir dizaino tendencijos

Seminaro „Exhibiting local culture through objects“ (liet. ,,Vietinės kultūros eksponavimas per objektus“) metu, galerijų ir muziejų specialistai, dirbantys su materialiais kultūros objektais, diskutavo apie įvairias dizaino ir amatų objektų įtraukimo į muziejų ir galerijų ekspozicijas bei fondus, dalijosi praktine patirtimi ir specifika vietos kontekste. Diskusiją moderavo pagrindinė seminaro pranešėja dr. Triin Jerlei, podoktorantūros studijoms į VU Kaune iš Estijos atvykusi mokslininkė, tarptautinio simpoziumo organizacinio komiteto vadovė.

Paskutinę tarptautinio simpoziumo dieną surengtose kūrybinėse dirbtuvėse buvo pristatyta Kauno istorija, architektūra ir dizaino tendencijos. Dalyviai susipažino su svarbiais istoriniais objektais, miesto kultūra ir aptarė galimų mokslinių tyrimų kūrybinių industrijų lauke idėjas. ,,Kiekvienas iš kūrybinių dirbtuvių objektų buvo vienas su kitu susiję, todėl tai puikiai atskleidė miesto raidą ir leido lengvai sekti numatytu maršrutu. Kauno architektūra yra tikrai išskirtinė visame Europos kontekste dėl istorinių architektūros stilių gausos, tarpukario dizaino ir iki šiol išlikusių nerestauruotų pastatų, kurie yra atvirai prieinami kauniečiams bei miesto svečiams“ – teigė viena iš kūrybinių dirbtuvių dalyvių ir pranešėjų Huriye Armağan Doğan (Kauno technologijos universitetas).

Įdomioji renginio statistika:
• tarptautinis simpoziumas pirmą kartą surengtas Vilniaus universiteto Kauno fakultete;
• simpoziume užsiregistravo 65 dalyviai, buvo perskaityta 30 pranešimų;
• dalyviai atstovavo 10 šalių: Lietuvai, Nyderlandams, Didžiajai Britanijai, Singapūrui, JAV, Suomijai, Italijai, Turkijai, Australijai, Estijai.

Tarptautinis simpoziumas ,,Making and shaping things in creative economies. From history to present day“ (liet. „Pramoninio dizaino kūrimas ir gamyba kūrybinėse industrijose“) vyko anglų ir lietuvių kalbomis. Anglų kalba parengtos pranešimų santraukos buvo pateiktos elektroniniame leidinyje kartu su programa: https://www.knf.vu.lt/en/making-and-shaping-things-in-creative-economies
Simpoziumas organizuotas įgyvendinant projektą „Baltijos vizualinis identitetas“ sovietiniame pramoniniame dizaine (LMT finansuojamas projektas Nr. 09.3.3-LMT-K-712. Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą).

Ugnė Pavlovaitė
VU KnF Socialinių mokslų ir informatikos instituto doktorantė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku