Tarptautinis simpoziumas Vilniaus universitete Kaune mokslinei diskusijai sutelks dizaino ir kūrybinių industrijų tyrėjus

Kauno fakultetas vuLapkričio 28-30 dienomis Vilniaus universiteto Kauno fakultete (VU KnF) vyks tarptautinis simpoziumas „Making and shaping things in creative economies. From history to present day“ (liet. „Pramoninio dizaino kūrimas ir gamyba kūrybinėse industrijose“).

Mokslininkai diskutuos apie dizaino reikšmę šiuolaikinėje visuomenėje ir kultūros ekonomikoje

Šio mokslinio renginio tikslas – skatinant tarptautines diskusijas ir bendradarbiavimą, įvertinti kūrybos ekonomikos indėlį į regionų valstybių vystymą (-ąsi) XX a. antroje pusėje ir XXI amžiuje per dizaino ir kūrybinių industrijų prizmę. Simpoziume dalyvaus dizaino istoriją, kūrybines industrijas ir kūrybos ekonomiką tiriantys mokslininkai iš Vilniaus universiteto, Aalto universiteto (Suomija), Vrije universiteto Amsterdame (Nyderlandai) Glazgo meno mokyklos (Škotija), Braitono universiteto (Anglija) ir kt. Simpoziumo tikslinė auditorija – Kauno akademinė bendruomenė, šiame mieste dirbantys kūrybinių industrijų profesionalai, miesto aukštųjų mokyklų magistrantūros ir doktorantūros studentai.

„Mūsų organizuojamo renginio tikslas – mokslinė dizaino organizavimo ir valdymo skirtinguose dabarties ir praeities politiniuose procesuose ir strategijose analizė. Užuot sutelkę dėmesį tik į politiką ir vadybą pasitelkiame dizaino objektų analizę ir šiame kontekste bandome surengti platesnes diskusijas apie kultūrą, kūrybiškumą ir ekonomiką“, - ambicingus simpoziumo organizatorių siekius atskleidžia viena iš renginio sumanytojų dr. Triin Jerlei. Podoktorantūros studijoms į VU Kaune iš Estijos atvykusi mokslininkė sako, kad šiame tarptautiniame mokslininkų, tyrinėjančių dizaino raidą, susitikime bus aiškinamasi, kokia yra tam tikros politikos ir asmenų, organizacijų ar institucijų įtaka konkretaus laikmečio dizaino kultūrai. Mat, renginio sumanytojai siekia kuo plačiau apžvelgti visą dizaino objektų gyvavimo ciklą – nuo kūrimo, reklamos ir vartojimo iki objektų rinkimo ar net perdirbimo, aprėpiant visus dizaino vystymosi etapus platesniame politiniame kontekste.

Pasak profesorės dr. Virginijos Jurėnienės, VU Kauno fakultete rengiamo tarptautinio simpoziumo apie dizainą ir kūrybines industrijas temų diskusijoms spektras – labai platus. Jo metu bus diskutuojama tokiais klausimais: Kaip organizuojamas dizainas? Kas jį organizuoja ir kodėl? Kaip yra/buvo vykdoma politika? Kaip politika funkcionuoja realioje aplinkoje ir kokie to rezultatai (ypatingas dėmesys skiriamas strategijai ir dizaino tapatumui įvairiuose lygmenyse)? Kaip ir kas formuoja dizaino tapatumą? Kaip dizainas buvo naudojamas formuojant regioninę politiką? Kaip politika suformavo/formuoja dizainą? Koks vaidmuo priskiriamas dizainui platesnėse kūrybos ekonomikos sistemose? Kaip politika paveikė stilių?

Pagrindiniai simpoziumo pranešėjai – mokslininkai iš Suomijos ir Nyderlandų

Simpoziume pranešimą „Dizaino politika neorganizuoto kapitalizmo epochoje“ skaitys prof. dr. Guy Julier iš Aalto universiteto (Suomija), o asoc. prof. dr. Javier Gimeno-Martinez pranešimo tema – „Dizainas ir valstybė: paradoksai tarp visuomenės ir privataus sektoriaus“.

Prof. dr. Guy Julier yra dizaino lyderystės profesorius ir dizaino katedros tyrimų vadovas Aalto universitete (Suomijoje), kur bendradarbiaudamas su tyrėjais ir studentais, siekia ištirti postkapitalistinio ir hibridinio projektavimo praktikas ir galimybes. 2019 m. profesorius buvo Suomijos paviljono XXII Milano trienalėje parodos „Kasdieniai eksperimentai“, išryškinančios institucijas ir bendruomenes, tyrinėjančias naujas tvarumo ir lygybės konfigūracijas, komisaras. Naujausioje jo knygoje „Dizaino ekonomika“ (2017) analizuojami įvairūs dizaino vaidmenys šiuolaikinių, neoliberalių ortodoksų kontekstuose ir už jų ribų. Kitos profesoriaus knygos: „Dizaino kultūra“ (3 leidimas pakeistas 2014 m.), „Temzės ir Hudsono dizaino žodynas nuo 1900 m.“ (3 leidimas pakeistas 2005 m.) ir „Naujasis Ispanijos dizainas“ (1991 m.). Prof. dr. Guy Julier taip pat yra vienas iš leidinių „Dizainas ir kūrybiškumas: politika, valdymas ir praktika“ (2009 m.) ir „Dizaino kultūra: objektai ir požiūriai“ (2019 m.) redaktorių. Prieš persikeldamas į Suomiją 2018 m., profesorius dirbo pagrindiniu šiuolaikinio dizaino tyrėju Viktorijos ir Alberto muziejuje (Braitono universiteto, JK). 

Asoc. prof. dr. Javier Gimeno-Martinez yra Vrije universiteto Amsterdame (Nyderlandai) docentas, kuriame jis vadovauja dizaino kultūrų magistrantūros programai. Jis yra mokslo darbuotojas ir tarptautinio dizaino istorijos ir dizaino studijų komiteto (ICDHS) narys. 2006 m. įgijo daktaro laipsnį katalikiškajame Leuveno universitete (KU Leuven, Belgija). Buvo kviestinis mokslininkas Karališkojo meno koledžo Dizaino istorijos katedroje (2009–2010 m.) ir dizaino istorijos žurnalo redakcinės kolegijos narys (2008–2012 m.). Moksliniai Javier Gimeno-Martinez tyrimai paskelbti keliuose akademiniuose žurnaluose: „Burlington Magazine“, „Design Issues“ ir „Urban Studies“. Jis yra knygos „Dizainas ir nacionalinis identitetas“ („Bloomsbury Academic“, 2016) autorius.

Pagrindiniai faktai apie tarptautinį simpoziumą ,,Making and shaping things in creative economies. From history to present day”

Kviestiniai pranešėjai: Guy Julier (Aalto universitetas, Suomija), Javier Gimeno-Martinez (Vrije universitetas, Nyderlandai).

Data: 2019 m. lapkričio 28–30 d.

Vieta: Vilniaus universiteto Kauno fakultetas (VU KnF, Muitinės g. 8, Kaunas, Lietuva)

Simpoziumo kalba: anglų. 

Simpoziumas organizuojamas įgyvendinant projektą „Baltijos vizualinis identitetas“ sovietiniame pramoniniame dizaine (LMT finansuojamas projektas Nr. 09.3.3-LMT-K-712. Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą).

Šiame renginyje numatomos ne tik mokslinės diskusijos dizaino ir kūrybinių industrijų tema, bet ir seminaras „Exhibiting local culture through objects“ tikslinei auditorijai. Lapkričio 29 d. 9 – 11 val. į seminarą fakulteto Vaizdo konferencijų studijoje (VU KnF IV korp., IV a., Muitinės g. 12, Kaunas) kviečiami galerijų ir muziejų specialistai, dirbantys su materialiais kultūros objektais. Seminaro metu bus aptariamos įvairios dizaino ir amatų objektų įtraukimo į muziejų ir galerijų ekspozicijas bei fondus patirtys ir specifika vietos kontekste. Pagrindinė pranešėja ir diskusijos moderatorė – dr. Triin Jerlei. Lapkričio 30 d. simpoziumo pranešėjams bus surengtos kūrybinės dirbtuvės ,,Kaunas. Dizainas ir architektūra“.

Daugiau informacijos apie tarptautinį simpoziumą ,,Making and shaping things in creative economies. From history to present day“: https://www.knf.vu.lt/en/making-and-shaping-things-in-creative-economies arba el. paštu

Simpoziumo programa

Nuotrauka – Remigijaus Ščerbausko.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku