Monografijos apie Juditos Vaičiūnaitės lyriką sutiktuvės

monografija apie vaiciunaiteLietuvių filologijos katedros kvietimu kovo 27 dieną 13.45 val. VU KnF Lietuvių literatūros kabinete vyks seminaras „Apie žodžių sandūros tikslumą: Juditos Vaičiūnaitės lyrikos vertimai ir vertinimai“.

Jo metu bus pristatyta dr. Gintarės Bernotienės monografija „Apie žodžių sandūros tikslumą: Juditos Vaičiūnaitės lyrikos vertimai ir vertinimai“ (2016). Mokslininkė kalbės ne tik apie 4 įvairiu laiku (1964–2002) publikuotus J. Vaičiūnaitės poezijos vertimų rinkinius rusų, anglų ir latvių kalbomis, bet ir apie tai, ką apie to meto lietuvių literatūros procesą atskleidė šių rinkinių parengimo istorijos.

„Reprezentuodami nacionalinę kultūrą, vertimai ypač sovietmečiu buvo ta vieta, kurioje kirtosi estetiniai ir sociopolitiniai literatūros vertinimo kriterijai. Literatūrą patronuojančios institucijos disponavo autoriaus pripažinimo lojaliu, hierarchizavimo ir atstovavimo funkcijomis. Juditos Vaičiūnaitės oficialaus pripažinimo ir tapimo lietuvių literatūros klasike kelias, restauruotas iš archyvinių dokumentų ir tyrinėtas per vertimų politikos prizmę, rodo, jog tam, kad iškiltų, ji privalėjo paklusti ideologinio patronažo grandžių savivalei ir leistis į kompromisus,“ - teigia dr. Gintarė Bernotienė ir kviečia į susitikimą Vilniaus universitete Kaune.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku