Aktorė Jūratė Onaitytė – VU Kaune studentams: „Talentas, darbas ir valia yra labai svarbūs karjeros komponentai“

JOnaityteVilniaus universiteto Kauno fakultete balandžio 5 dieną lankėsi kino ir teatro aktorė Jūratė Onaitytė, sukūrusi reikšmingus vaidmenis ne tik teatro scenoje, bet ir kino (bei TV) filmuose: Algimanto Puipos „Moteris ir keturi jos vyrai“, Arūno Žebriūno „Mėnulio pilnaties metas“, Sauliaus Drungos „Anarchija Žirmūnuose“, Broniaus Talačkos „Raudonmedžio rojus“ ir kt. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, Kristoforo ir Fortūnos premijų laureatė bei Sidabrine gerve už geriausią antro plano vaidmenį režisieriaus Gyčio Lukšo filme „Duburys“ apdovanota aktorė su VU KnF audiovizualinio vertimo programos I kurso studentais dalijosi įspūdžiais ir prisiminimais apie darbą kino industrijoje.

 

ĮJOnaityte1spūdinga aktorystės patirtimi paremtas pasakojimas apie kiną ir teatrą 

Studentai džiaugiasi, kad Ekonomikos, finansų ir vadybos instituto dėstytojos Ievos Vitkauskaitės pakviesta į dalyko „Kino kalbos pagrindai“ paskaitą J. Onaitytė ne tik papasakojo, bet ir beveik suvaidino įvairias scenas iš savo gyvenimo, aprėpdama virš 40-ies metų patirtį aktorystėje. Jų dėmesį viešnia prikaustė intensyvios aktorių kasdienybės atpasakojimu, o kūrybinio darbo subtilybes minėdama nevengė ir šypseną keliančių istorijų apie kino kūrimo užkulisius. Savo jauniesiems klausytojams aktorė padėjo iš arčiau pažvelgti į kino meno kūrimo procesą ir palyginti jo ypatumus iki Lietuvos nepriklausomybės ir po jos atkūrimo. Jūratė Onaitytė pasakojo ir apie tai, kuo skiriasi aktorių darbas prieš kamerų objektyvus nuo darbo teatro scenoje. Studentai daug sužinojo apie  aktorystės paslaptis iš  patyrusios ir plačiai pripažintos aktorės, klausydamiesi jos pasakojimo apie pasirengimą skirtingiems vaidmenims: kiek daug pastangų aktoriams tenka įdėti skaitant literatūrą, besidomint kuriamo vaidmens ir viso filmo laikotarpiu, įgyjant naujų įgūdžių, diskutuojant su režisieriais.

JOnaityte2Kalbėdama apie  santykius su režisieriais, su kuriais jai teko dirbti, gerbiama aktorė prisipažino, jog  kai kurių bijojo, o su kitų nuomone gal ir nesutiko, bet visada gerbė, pasitikėdama, kad jie žino, kas yra geriausia. Tačiau, pasak J. Onaitytės, problemos filmavimo aikštelėje neišvengiamos. Kartais tekdavo visą dieną laukti tinkamų oro sąlygų, kartais saulės, kartais debesies, įvairių pasiruošimų skirtingoms scenoms arba  kol bus sutvarkyta sugedusi technika... Bet net ir po visų išbandymų galėjo ateiti žinia, kad juosta brokuota ir sceną reikėdavo filmuoti iš naujo. Tačiau visokius nesklandumus lydėjo ir linksmi nuotykiai. Sakydama, kad jaunystėje buvusi labai drąsi,  aktorė papasakojo apie tai, kaip „Raudonmedžio rojaus“  filmavimo metu ji pirmą kartą sėdo už automobilio vairo, iškart nudaužė buferio gabaliuką ir kartu su kolega Valentinu Masalskiu lėkė nuo kalno nematydama kitų automobilių...

JOnaityte3„Kinas – žavi magija!“

Būsimieji audiovizualinio vertimo specialistai apie filmų įgarsinimą ir dubliavimą iš Jūratės Onaitytės išgirdo per asmeninių patyrimų prizmę. Pasak studentų, klausydamiesi šios charizmatiškos asmenybės jie juto didžiulę jos aistrą vaidybai, kinui, gyvenimui. Nuotaikingas istorijas keitė patarimai, kaip tvarkytis su stresu, bendradarbiauti su kitais ir siekti užsibrėžtų tikslų. „Talentas, darbas ir valia yra labai svarbūs karjeros komponentai, o ramybę, harmoniją galima atrasti gamtoje,“ – savo jauniesiems klausytojams sakė garsi aktorė.

Susitikimo su VU Kauno fakulteto studentais pabaigai Jūratė Onaitytė perskaitė ištrauką iš Laimono Tapino knygos „Laiškanešys, pasiklydęs dykumoje. Vytauto Žalakevičiaus gyvenimo ir kūrybos pėdsakais“.

Studentų teigimu, laikas paskaitoje prabėgo nepastebimai, tačiau susitikimas su J. Onaityte dar ilgai išliks jų atmintyje ir suteiks įkvėpimo.

Urtė Pužaitė ir Urtė Rimkutė

Audiovizualinio vertimo I kurso studentės

Nuotraukos – Aido Augusčio.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku